Три пъти WOW! Range Rover Velar пленява с красота, лукс и обноски (тест-драйв)

25071
Снимки: Land Rover

WOW! И вие ли си казахте същото, като видяхте новия Range Rover Velar? Красотата на този автомобил толкова силно пленява съзнанието, че всеки, който може да си го позволи, не се колебае и пристъпва към покупка. Именно това е била целта на създателите на новия Range Rover Velar – хората да го желаят още преди да са влезли вътре и преди да са го покарали. Когато се озовете в него, още веднъж ще кажете WOW, защото зад красивия дизайн на екстериора се крие първокласен луксозен салон с множество съвременни функции, в който ще искате да сядате всеки път, когато се налага да пътувате. Най-приятна изненада идва когато подкарате Velar. WOW! Тогава със сигурност ще се убедите, че това е най-добрият Range Rover за шофиране и тутакси ще се обадите на счетоводителя си, за да го уведомите, че ще направите покупка на нов автомобил. Пък нека той да му мисли за бюджетите.

Новият всъдеход Range Rover Velar е позициониран в гамата на марката между компактния Evoque и големия Range Rover Sport. От дебюта си досега и двата модела станаха хитове у нас, но Velar ги превъзхожда с елегантния си дизайн и непреходната красота на екстериора. Наблюдавах внимателно първата реакция на хората, когато го виждаха за първи път на представянето му във Военната академия и по време на премиерата му на автомобилния салон в София, и тя наистина беше WOW! Силуетът му, пропорциите, отделните детайли, цветовете и отблясъците – всичко това кара хората да се възхищават при появата му. А на улицата, на пътя, Velar изглежда още по-впечатляващо, защото ярко се откроява на фона на останалите автомобили.

Галерия със снимки на новия Range Rover Velar

Силуетът му е динамичен и напрегнат със силно наклонените задни стойки на покрива, късия преден надвес и скосения заден надвес. Горната част на каросерията е оцветена в черно, профилът е с висока линия на прозорците, което още повече засилва спортното излъчване. Тесните ромбоидни LED светлини, врязващи се леко в елегантната решетка и големите отвори за въздух в предната броня формират агресивната предна част, а задните светлини също са тесни и свързани. Дръжките на вратите са скрити в каросерията и се показват, когато се приближите до колата с ключа в джоба или в ръка. Моделът с пакет R-Dynamic има аеродинамичен бодикит на каросерията и 21-инчови джанти от леки сплави вместо 18-инчовите колела.

Влизайки в новия Range Rover Velar идва второто WOW! Салонът на Velar е като космос. Дисплеите в този автомобил са невиждани досега. Такъв разкош няма дори в настоящите Range Rover и Range Rover Sport. В новия SUV има много решения, които в бъдеще ще се внедряват във всички модели на Range Rover. Днес именно той е най-прогресивният, най-технологичният и най-шикозният представител на марката. Воланът е многофункционален, като от двете му страни са разположени сензорните бутони - за регулиране на силата и тембъра на звука, за смяна на радиостанцията или музиката, телефона, адаптивния круйз-контрол и отоплението на волана.

Сядайки във Velar и натискайки бутона за стартиране на двигателя, виждам как всичко в салона оживява и автомобилът се превръща в подобие на кабина на космически кораб със светодиодно осветление. Кръглият селектор на трансмисията се показва при стартирането на мотора. В кокпита на Velar има само два въртящи се бутона, чрез които се настройва температурата на въздуха и режимите на движение. Дори в тези малки кръгли уреди има миниатюрни дисплеи с цифри и графики. Всички останали функции за управление са изведени на монитори – един пред водача и два на наклонената централна конзола. Точно пред мен се намира огромен 12,3-инчов дисплей, който изпълнява функцията на приборен панел.

На централната конзола има още два 10-инчови сензорни екрана, от които се управлява мултимедийната система Touch Pro Duo, дебютирала при Velar. С функциите се работи бързо и лесно, и както казват маркетинговите специалисти – интуитивно и ясно. За бързината допринася 4-ядреният процесор Intel, който си знае работата. Наклонът на горния екран се регулира в интервал да 30 градуса, като на него се изписват показателите на навигацията, телефона, мултимедията и външната температура. Долният екран е вграден в централната конзола и от него се регулира климата, аудиосистемата и избора на режимите на движение. И двата монитора имат великолепна графика – толкова ярка и контрастна картина не съм виждал все още нито в един автомобил. За голямо удобство на предното стъкло се проектират най-необходимите данни за водача, включително и указателните стрелки на навигацията.

Зад волана на Range Rover Velar лесно можете да настроите най-подходящата за ръста ви позиция, благодарение на електрическите регулировки на седалката, облегалката и кормилната конзола. Независимо дали сте мъж с ръст 2 метра или фина малка дама, ще можете да се настаните удобно и да управлявате този SUV. За комфорта ви ще се погрижат отопляеми седалки с функция за вентилация и масаж, камери за 360-градусов обзор, аудиосистема с мощност 1600 вата и технология за мониторинг на слепите зони, Bluetooth връзка, Wi-Fi, система за самостоятелно паркиране, за разпознаване на знаците и определяне на умората на водача. На втория ред седалки могат да пътуват удобно двама средни на ръст пътници, като наклонът на облегалките се регулира. Обемът на багажника е сред най-големите в сегмента - 673 литра в нормално състояние и 1731 литра със сгънати облегалки. Срещу доплащане багажната врата може да се оборудва с електрозадвижване с функция за сензорно отваряне, като за целта е необходимо да протегнете крак под бронята.

Новият Range Rover Velar се предлага с шест двигателя – три дизелови и три бензинови. Според нагласата на българските клиенти, 4-цилиндровите агрегати едва ли ще представляват особен интерес у нас. Тук най-търсен ще е Velar с 3,0-литровия V-образен турбодизелов мотор с максимална мощност от 300 к.с. В съчетание с 8-степенната автоматична скоростна кутия на ZF, двигателят ускорява зашеметяващо бързо тежащия над 2 тона всъдеход, като огромната тяга от 700 Нм е на разположение на водача още от 1500 об./мин. Ускорението от място до 100 км става за 6,5 секунди, но в първите метри засилването е плавно, а след това изведнъж забелязвате, как се движите с доста над позволената скорост на магистралата. Въпреки, че Velar е динамичен SUV, разходът на гориво е доста умерен. Обещаните от производителя 6,4 л/100 км са трудно постижими, но по време на теста всъдеходът се задоволяваше с около 8 л/100 км, която обаче също е много добра стойност.

Пътищата у нас са толкова разнообразни, че имах възможност да изпробвам Range Rover Velar както на гладката част от магистралата, така и на междуселищен път, осеян с дупки и неравности, а като за капак дори по терасите на открит рудник. Тук за трети път си казвам WOW, защото моделът ме завладя с пътното си поведение. На пътя Velar се държи като лек автомобил, без да се наклонява в завоите, с рафинирани обноски и много прецизно управление от волана. На лошия път луксозният SUV оборудван с опционалното въздушно окачване вози комфортно като лимузина.

Като при един истински всъдеход, пътният просвет може да се увеличава до 25 см, има задължително система Terrain Response 2 от Land Rover и Velar може да преплува водни препятствия с дълбочина до 65 см. Благодарение на функцията Grounding Detection, Velar може да се повдига над препятствията, които не сте забелязали, например под водата или да нивелира каросерията при теглене на ремарке до 2500 кг. Функцията Advanced Tow Assist позволява на водача да движи автомобила на заден ход с ремарке чрез въртящия се контролер на системата Touch Pro Duo без да трябва да върти волана в обратна посока.

Безспорно клиентите на Velar ще са предимно естети. Те ще шофират колата основно по добре поддържан равен път, но през зимата ще ходят до планината със ски в багажника, което у нас понякога изисква изключителни офроуд качества. Едва ли бъдещите собственици на Range Rover Velar ще го подложат на тежък офроуд с кални коловози, но може би често ще търсят уюта на високопланински хотели, до които не винаги пътят е добър и изчистен. Към момента у нас се предлагат най-различни версии на колата, включително и най-богато оборудваният Range Rover Velar First Edition за 216 530 лева, което е почти два пъти повече от стартовата версия. Може да ви се струва доста скъпо, но между премиерата на Velar и началото на продажбите са получени 80 000 заявки за автомобили от хора, които до голяма степен не са знаели почти нищо за колата и са били готови да я купят без да гледат.

Технически характеристики

Range Rover Velar D300 R-Dynamic HSE

Размери

Дължина, мм: 4803

Широчина, мм: 1950

Височина, мм: 1665

Междуосие, мм: 2874

Собствено тегло, кг: 1959

Вместимост на резервоара, л: 66

Двигател

Тип: 6-цилиндров V-образен турбодизелов

Работен обем, куб. см: 2993

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 300 при 4000

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 700 при 1500-1750

Скоростна кутия: 8-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 241

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 6,5

Среден разход, л/100 км: 6,4

Вредни емисии СО2, г/км: 167

Базова цена на модела, лева с ДДС: 175 540

 

КОНКУРЕНТЪТ

Maserati Levante 3.0 V6 Diesel

Размери

Дължина, мм: 5003

Широчина, мм: 1968

Височина, мм: 1679

Междуосие, мм: 3004

Собствено тегло, кг: 2205

Вместимост на резервоара, л: 80

Двигател

Тип: 6-цилиндров V-образен турбодизелов

Работен обем, куб. см: 2987

Максимална мощност, к.с. при об/мин: 275 при 4000

Range Rover е готов с конкурент на BMW X6

Британският производител Jaguar Land Rover е готов с четвъртия модел от гамата на Range Rover, в която в момента влизат едноименният вс...

Максимален въртящ момент, Нм при об/мин: 600 при 2000

Скоростна кутия: 8-степенна автоматична

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 230

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 6,9

Среден разход, л/100 км: 7,2

Land Rover Discovery 5: Лукс на борда на емблематичния всъдеход (тест-драйв)

Новото поколение на легендарния всъдеход Discovery сякаш напуска семейството на Land Rover и се „качва” на нивото на Range ...

Вредни емисии СО2, г/км: 189

Базова цена на модела, лева с ДДС: 153 500

 

Автор Денислав Стоянов

Снимки Land Rover

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com