Volvo XC90 Т8 Twin Engine: Волтова дълга (тест драйв)

21465
Снимки: Христо Петров

Ако сте се съмнявали относно посоката и амбициите за развитие в пост-Ford ерата, финансирана от дълбоките китайски джобове, XC90 T8 дава някои отговори. Скъп, бърз, икономичен, екологичен, стилен и прекрасно изпълнен, флагманът в гамата на модела е като крошето на Кличко в брадичката на Пулев: брутална атака за пояса на ЕФЛВ (Европейската федерация за луксозни всъдеходи). Ход, който среща такъв успех, на който дори и Volvo не се е надявал. Първият ми личен контакт с ХС90 ме впечатли. Затова очакванията ми към хибридната версия са наистина огромни. Сега, след като имах възможността да видя на какво е способен, бях отново впечатлен, като този път се концентрирах върху технологичния аспект. Хибридният plug-in ХС90 e предястието, което трябва да погали небцето на любителите на изтънчените вкусове. Предястие, каквото и шеф Ангелов не може да догони като изпълнение, затова с огромно нетърпение очаквам основното блюдо, което ще бъде сервирано още този месец, когато на родна земя ще видим едновременно седана и комбито S90 и V90.

 

Сядайки в това прекрасно кресло зад волана, тапицирано с бежова кожа и миниатюрен шведски флаг по ръба му, в съзнанието ми изплуват стари спомени. Изминаха повече от 10 години от първото ми прелитане над безкрайните гори и безброй езера. По-хубава морска храна не съм ял на друго място, еленското също беше впечатляващо, но най-впечатляващ бе зеленият цвят. Такъв не съм виждал и в Швейцария. А в Швеция всичко това се цени адски много, като се взимат всякакви мерки, за да бъде запазено цялото това богатство. Вярно, има много самоубийства, но тази идилия е впечатляваща. А тя те връхлита още при слизането на летище „Арланда“ в Стокхолм. Впечатляващо е решението на дизайнерите за декорирането му: пълна зала с лицата на най-известните шведи. Да, повечето са неизвестни на широката публика, но ако очаквате черно-бели снимки на някакви астрофизици, лъжете се. За да покажат как трябва да се случват нещата, властите са позволили на хората да решат кои лица да те посрещат на летището. Музикалните фенове ще знаят кои са Тове Ло, Авичи, Себастиан Ингросо. Да, шведите са горд народ, а Volvo XC90 демонстрира това с пълна сила. Екстериорът и интериорът са безпогрешно изявление за „Made in Sweden“.

 

А какво друго по-голямо доказателство за самоувереността на шведите от името на фаровете? Сигурен съм, че Тор продължава да гледа гордо от Валхала при вида на фаровете на ХС90, носещи името „Чука на Тор“. С него Тор вероятно все още властва над Седемте кралство (а ако се вярва на Marvel, това е сигурен факт), като най-голяма съпротива все още му се оказва на Земята.

РАЗГЛЕДАЙТЕ В ДЕТАЙЛИ НОВИЯ VOLVO XC90 HYBRID

Тук ледените германски титани няма да изпуснат лесно властта, но поне ще потръпват, когато видят в огледалата си прекрасните Т-образни дневни светлини на Volvo XC90. А с този прекрасен бял екстериор (плюс миниатюрните емблеми и допълнителната вратичка за входа за зареждане в предния ляв калник), който на запознатите би подсказал, че автомобилът е доста по-различен от събратята си, XC90 вече може без проблем да настигне (на пътя) и изпревари големите немски конкуренти. Не го прави толкова експлозивно, колкото очаквах, но със своите 400 хибридни конски сили е сила, с която трябва да се съобразяваш.

 

Интериорът е още по-впечатляващ. Бежовата кожа, комбинирана със стандартния за хибрида панорамен покрив, осигуряват усещането, че седиш в просторна и светла всекидневна. Стратегията „2020“ пък е гаранция, че можеш да се чувстваш също толкова безопасно, тъй като към 2020 г. Volvo твърди, че в нов модел на компанията няма да умре нито един човек. Изчистени до съвършенство линии, разкош. Не бих казал, че огромният таблет по средата е най-интуитивното средство за контрол на всички функции в автомобила. Новата KIA Sportage, от друга страна, предлага точно 36 бутона, с които се борави много лесно, бързо и интуитивно. Готино ли е това? Все пак сме 2016 г., преди дни Tesla представи Model 3, в който има само волан и огромен монитор. Така че аз ще се доверя на естетичните ми усещания за сметка на бързата ориентация, за да заявя, че гъзарията изисква някои жертви.

 

Отдавна съм убеден, че въртящо се старт копче подхожда само на касетофон от ранните ми хеви метал години в началото на 90-те. Но въртящ се старт-бутон?! Човек би си помислил, че няма никаква интимност в това да завъртиш нещо голямо и лъскаво, за да стартираш двигателя, но аз си падам леко автомобилен фетишист. Странностите в този смисъл ме привличат, макар че всеки път трябва да помисля, преди да направя това иначе интуитивно действие. Кристалният скоростен лост дори няма да го коментирам. Той си е произведение на изкуството и най-видимият ориентираш, че седиш в plug-in хибрида XC90. След като завъртите старт бутона, приборното табло също издава в какъв автомобил си попаднал, а пълната липса на шум допълва цялостното впечатление. Един единствен път си позволявам да видя на какво е способна Bowers&Wilkins аудио системата. Избирам Хозиър и убийствената Take Me To Church, като тук съвпадението е случайна, защото звукът наистина те кара да се почувстваш като в концертна зала.

 

Системата автоматично избира режима Hybrid (от общо 5), който автоматично редува черпенето на мощност от 2-литровия 4-цилиндров бензинов двигател с електромотора, за да достигнете най-добрия възможен разход на гориво. А по заводски показател той е 2,1 л/100 км. Убеден съм, че подобно нещо не може да се постигне, освен ако не искаш да се потиш като прасе без климатик, да караш с 40 км/ч, да си изключил всяка възможна електрическа система и всички останали да те попържат, гледайки те с недоумение. Колегата, който пръв седна зад волана, постигна 4,6 л/100 км. Сигурен съм, че с желание ще може да се свали още, като бихме могли да стигнем до 30 км пробег само на електричество. Заводският показател показва автономен пробег от 43 км, а собственичка на модела в България е успяла да измине 39 км, което намирам за впечатляващо. Пробваме и режимът Pure, при който работи само монтираният върху задната ос електромотор с мощност 82 к.с. и 240 Нм. Не ми трябваше режим AWD, но затова пък заложих на Power и Save.

 

Сгазиш ли педала на газта, Т8 отдава цялата си мощ. Сумарно тя е 400 к.с., като към 82-те от електромотора идват 318 от 4-цилиндровия бензинов мотор (с компресор за ниските обороти и турбо за високия оборотен диапазон), задвижващ предните колела. Важни тук са системните 640 Нм въртящ момент, който трябва да издърпва колосалните 2340 кг тегло на автомобила. Заводските данни показват, че XC90 T8 ускорява до 100 км/ч за 5,9 секунди. Ускорението го има, което е доста интересно, когато батерията е изчерпана, защото тогава задвижващи са само предните колела и усещам torque steer. Мощността обаче идва равномерно и плавно, а не по типичния за немските му конкуренти начин – експлозивно. Това се дължи на философията на Volvo, която е да предложи максимален комфорт на пътя. И той е на 100% наличен. С това въздушно окачване имам чувството, че плувам. В завоите има унасяне на каросерията, но на магистрала утопията е пълна. Дължи се и на перфектната обезшуменост на интериора, както и на монтирания върху коляновия вал стартер-генератор (CISG), разположен между 8-степенната трансмисия и двигателя. Той е мощен 34 kW стартерен мотор, който позволява много плавно преминаване между чисто електрическо задвижване към комбинирано задвижване.

 

След като го понапънах яко, разходът започна да набира скорост над 10 л/100 км, а пробегът да спада заплашително. А ми трябваха още доста километри, за да може Христо да направи тези снимки. Затова преминах в режим Save. Тук ще кажа, че трансмисията има още един режим (В). Той е предназначен за спускане по дълги наклони и събиране на възможно най-много кинетична енергия, за да се зарежда 65-киловатовата батерия. С педала на спирачките трябва да се свикне, защото е изключително твърд. Това е така, защото имаме двустепенна спирачна система, която трябва да възстановява възможно най-много енергия по време на спиране (която по принцип се губи при нормалните автомобили). Системата е оборудване и с функция за стабилност, която контролира количеството енергия, което може безопасно да се регенерира. Борд компютърът показва 50 км оставащ пробег. Изминавам към 50 км, като през цялото време, докато Христо снима, не гася двигателя. Връщам автомобила в „Мото-Пфое“ с оставащ пробег 50 км.

 

Темата безопасност я засегнах само в едно изречение, което е повече от достатъчно и красноречиво. Няма друга компания, която да се обвърже с нещо толкова колосално, каквото е обещанието, че от 2020 г. в нов автомобил Volvo няма да умре човек. Не пожелавам на никога да тества всичките му системи, но те са там, повярвайте ми. Имат си и своята цена. Тя е 160 000 лв. Със 17 000 лв. повече от конкурентния BMW X5 xDrive40e. А това е много. А, забравих да кажа, че XC90 T8 стандартно е със 7 места, което в България означава данъчно облекчение. Дори и да не може да се възстановява на 100%, каквито планове се прокрадват в квадратната сграда срещу „Коня“, пак везните ще се наклонят към XC90. Който е по-мощен и с по-висок пробег на ток. Защото за тези клиенти не цената е на първо място. Бих бил щастлив и аз да съм от тях, но ще трябва да продължа да разчитам на моя i30 с умрели вече няколко коня от общо 109-те.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Volvo XC90 Hybrid

Размери

Дължина, мм: 4950

Широчина, мм: 2008

Височина, мм: 1776

Междуосие, мм: 2984

Тегло, кг: 2343

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо, компресор; електромотор върху задната ос

Работен обем, куб. см: 1969

Макс. системна мощност, к.с. при об/мин: 400 при 6000

Макс. системен въртящ момент, Нм при об/мин: 642 при 2200-5400

Батерия:

Макс. мощност, kW: 65

Напрежение, V: 270-400

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 225

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,9

Среден разход, л/100 км: 2,1

Вредни емисии СО2, г/км: 49

Макс. пробег на електричество, км: 43

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 153 250

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 160 380

КОНКУРЕНТЪТ

BMW X5 xDrive40e

Размери

Дължина, мм: 4886

Широчина, мм: 1938

Височина, мм: 1762

Междуосие, мм: 2933

Тегло, кг: 2305

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1997

Nissan Navara: For Fun&Work (тест-драйв)

Ще бъде посочен с пръст и натирен от строителната площадка, ако започне да се задъхва, затънал до праговете в калта. Не се съмнявам, че...

Макс. системна мощност, к.с.: 313

Макс. системен въртящ момент, Нм: 450

Електромотор, макс. мощност, kW: 83

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 220

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,8

BMW X1 xDrive25i: Перфектен баланс (тест-драйв)

Постига се трудно, но очевидно тук инженери и дизайнери са успели в това начинание. Макар дизайнът да е еволюционен, друго не съм и оча...

Среден разход, л/100 км: 3,4

Вредни емисии СО2, г/км: 78

Макс. пробег на електричество, км: 30

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 136 800

Автор: Пламен Георгиев

Снимки: Христо Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com