Защо е добре в бензиновия резервоар да се сипва спирт след края на зимата

37172
Защо е добре в бензиновия резервоар да се сипва спирт след края на зимата
Снимка: NJCar

Много шофьори дори не се замислят, че в резервоара на автомобила може да се натрупа вода, което може да бъде източник на неприятни изненади. Ако не обръщате внимание на това периодично, горивната система може да замръзне, например при рязко спадане на температурите през пролетта. Автомобилни механици разкриват как да се избегне този проблем.

Какво означава малкият триъгълник на таблото пред шофьора?

Водата, макар и в малки количества, постоянно прониква в резервоара за гориво, особено по време на зареждане, когато вътре влиза влажен въздух. Този невидим процес е най-активен в извън сезона, при капризно време и чести температурни колебания, което създава идеални условия за конденз. Влагата се събира на дъното на резервоара и тъй като горивната помпа изтегля гориво от самото дъно, шансовете вода да влезе в системата стават много големи. При по-сериозни студове водата може да замръзне, парализирайки работата на бензиновата помпа. Този проблем е особено актуален за употребявани автомобили с голям пробег, които не се подлагат на редовна профилактика на горивната система.

Някои шофьори предлагат използването на ацетон за решаване на проблема с водата в горивната система. Този метод обаче е истинска лотария. Факт е, че ацетонът разтваря дълготрайни отлагания в резервоара за газ и по стените на горивните тръби, които могат да запушат инжекторите. Добра алтернатива е изопропиловият алкохол, който премахва водата доста ефективно. Той обаче не се намира толкова лесно в продажба. В резултат на това обикновеният етилов алкохол може да бъде оптималното и рентабилно решение.

Още: Как да поддържате колата си в отлично състояние, дори ако не я карате

Наливането на водка в резервоара за газ е поне забавна идея, но едва ли ще помогне за решаването на проблема. Просто ще увеличи съдържанието на вода в него. Ако искате наистина да разтворите вода и да я смесите с бензин, тогава е по-добре да използвате 95% спирт. Практиката показва, че за успешно отстраняване на 0,5 литра вода от резервоар са необходими приблизително 1,5 литра медицински спирт.

Затова, при подозрения за наличието на вода в горивната система, особено в началото на пролетта, е полезно да се налее етилов алкохол в резервоара и веднага след това да се зареди гориво на бензиностанция. След това обаче е добре да се тръгне на по-дълъг път, за да се изразходва напълно напълно сместа от вода, алкохол и бензин. Такива концентрации на алкохол в горивото са безопасни за двигателя, така че операцията може да бъде повторена няколко пъти.

 

Кога се сменя маслото в скоростната кутия?

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com