Защо Ferrari са червени, a Mercedes – сиви?

37691
Защо Ferrari са червени, a Mercedes – сиви?
Снимка: Ferrari

Една от знаменитите фрази на легендарния Хенри Форд гласи: „Купувачът може да избира всякакъв цвят за своя автомобил, но само в случай, че той е черен”. Става дума, разбира се, за първия масово достъпен автомобил в историята - Model T, който се е предлагал само в един цвят. Причината той да е в един цвят, че така се спестяват средства. По-късно обаче производителите са се научили да правят автомобили във всякакви цветове, без за харчат излишни пари. Въпреки това някои марки се асоциират само с определена окраска.

Защо Ferrari са червени?


Далеч не всички коли на марката са в червено, което обаче е запазена марка за състезателните коли на компанията. Неговото използване започва още в първите състезания, в които участват автомобилите от Маранело. Това става през 20-те години на миналия век, когато в Европа надпреварите се организират от организацията Association Internationale des Automobile Clubs Reconnus (превърнала се по-късно във FIA).

Дълго време тя забранява върху колите да бъдат използвани различни цветови варианти, както и да се поставят имената на спонсорите. Затова пък е въведена система, като за всяка държава е определен един цвят. Франция получава синия, Германия – белия, Великобритания – зеления, Белгия – жълтия и така нататък. Когато страните стават повече от цветовете, към тях се добавят допълнителни елементи като линии и кръгове.

През 1908 г. Енцо Ферари попада за първи път в Гран при на Болоня като зрител. По това време националният флаг на Италия току-що е започнал да се използва. Състезанието печели Феличе Назаро с червен Fiat. Наблюдавайки надпреварата, 10-годишният Енцо се заклева пред баща си, че един ден ще стане състезател. И тъй като е патриот, той не се колебае при избора на цвят – само червен.

Защо Mercedes-Benz са сиви?

„Сребърните стрели” – така са наречени от пресата автомобилите на Mercedes-Benz, благодарение на сребристата си окраска. С нея те печелят много победи още от средата на 30-те години на миналия век. По-късно това название се прехвърля и на тима от Формула 1, както и към автомобилите на марката.

Твърди си, че за първи път традиционният за състезателните коли на германския производител бял цвят се превръща в сив по време на състезание на „Нюрбургринг” през 1934 г. Техническият преглед показва, че новият Mercedes-Benz W25 превишава допустимите от регламента 750 кг. тегло само с 1 кг. Машината е заплашена от дисквалификация и трябва бързо да се измисли как това да се избегне. Всичко излишно в нея вече е премахнато. Един от членовете на екипа обаче измисля нещо гениално – да се свали цялата боя от болида. Механиците работят цяла нощ и на сутринта всичко е в нормите.

Състезанието е спечелено от Манфред фон Браухич, а болидът му получава името „Сребърна стрела”. Оше на следващия старт всички автомобили на Mercedes вече са сиви. По това време цветовете вече не са задължителни и към сивото се ориентират още няколко германски марки - Porsche и Audi. В BMW обаче продължават да залагат на бялото.

Защо Aston Martin са зелени?

Британските автомобили, които супершпионинът Джеймс Бонд толкова много обича, са боядисани в бледозелено, което се приближава дори към сребристото. Подобен цвят се забелязва не само при Aston Martin, но и при други английски марки – Mini Cooper, Jaguar, Lotus и така нататък. За това отново основна роля игре автомобилният спорт -  British Racing Green, (британско традиционно зелено) си е част от историята.

Тя обаче е малко по-специална, тъй като британците закъсняват за началото на европейските състезания. И когато се включват в надпреварата всички цветове на английското знаме – бяло, синьо и червено, вече са заети. Първият английски болид е създаден от компанията Napier, като е боядисан именно в зелено – любимия цвят на собственика на фирма Монтгомери Нейпиър.

Британецът Селвин Едж печели състезанието, а следващият старт е именно на Острова. По това време обаче в Англия има закон, забраняващ автомобилните надпревари. Затова е взето решение състезанието да се проведе в Ирландия, която мнозина наричат „Зеления остров”. Съответно всички болиди на британските участници са боядисани в зелено, което се превръща в традиционния им цвят.

Защо Lamborghini са жълти?


Отговорът на този въпрос не е толкова лесен, тъй като италианската компания никога не е проявявала особен интерес към автомобилните състезания. Дори когато правеха двигатели за Формула 1, от Lamborghini твърдяха, че са само доставчик на компоненти, а не спонсор. Факт е обаче, че именно жълтите суперколи на марката са най-популярни в цял свят.

За разлика от Ferrari, официалната история Lamborghini мълчи по въпроса. Донякъде завесата повдига генералният директор на компанията Стефан Винкелман, който твърди, че базовите цветове на марката са зелено, оранжево, жълти и черно. Последните два са основни в емблемата на Lambo – черен щит и златист бик. Като цяло италианците винаги са залагали на ярки цветове за своите суперколи.

Ако се обърнем към историята ще видим, че въпреки опитите на Lamborghini да предлага нещо екстравагантно, публиката винаги се връща към класиката. Затова сега най-добре се продават черните, белите и сивите суперколи на марката. През 1967 г. компанията показва първия си модел, който ще се превърне в легенда. Това е Miura, чийто прототип, изложен на автосалона в Женева, е именно жълт.

Защо Subaru са сини?

Пълното име на синия цвят, който Subaru използва за своите автомобили, е Wotld Rally Blue. Както личи от името, и тук е намесен автомобилния спорт, но не състезанията на писта, а ралитата. През 1993 г. тимът на Subaru сключва договор с британската марка цигари State Express 555. Така на колите се появява познатият вече цвят с три големи жъти петици. Името на новия спонсор дори е включено в названието на автомобила – Imprezza 555, с който легендата Колин Макрей печели за първи път световния шампионат.

Комбинацията синьо и ярко жълто става толкова популярно, че в Subaru решават да я запазят и след раздялата със спонсора си. Впрочем договорът с 555 спестява на тима подигравки, тъй като е имало опасност основният цвят на колите да бъде розов. Причината е, че именно това е титулярната окраска на спортното подразделение Subaru Tecnica International. В Япония розовото традиционно се счита за един от най-мъжките цветове.

Защо McLaren са оранжеви?

Оранжевото се появява за първи път на машините на McLaren през 1967 г. Това е 4 години след създаването на марката от Брус Макларън. В този цвят е боядисан автомобилът McLaren M6A, който участва в популярните по това време състезавия Can-Am. Причината е елементарна – по това време излизат цветните телевизори и оранжевото се откроява на тях по време на предаванията. Самите болиди на McLaren започват да печелят състезания и това ги прави особено популярни, а това е много важно при търсенето на спонсори.

Първата „оранжева” епоха за McLaren приключва в средата на 70-те години, когато спонсор на тима става Marlboro и съответно машините са боядисани в бяло и червено. През 1995 г. обаче компанията най-после започва да прави и автомобили за обществени пътища. Първите суперколи McLaren F1 са приети с въодушевление от публиката и така се стига о създаване на нова спортна версия - McLaren F1 GTR. Тя прави фурор в”24 часа на Льо Ман”, като печели 1, 3, 4, 5 и 13-о място. В нейна част компанията произвежда 5 „граждански” автомобила с името F1 LM, като всеки един от тях е оранжев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

Мoto Morini стъпи на българския пазар

Китайски автомобилен концерн ще произвежда хибриди в Италия

При кои автомобили е опасно резервоарът да се пълни догоре

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com