Защо колата не трябва да се оставя затрупана със сняг, дори ако не се кара?

3057
Защо колата не трябва да се оставя затрупана със сняг, дори ако не се кара?
Снимка: CAR

Всеки, който след поредната мощна виелица веднага изрови колата си от снега, не трябва да се тревожи. Има обаче и такива, които не се притесняват да оставят автомобила си затрупан в продължение на седмица, две и дори повече. Тях не ги очаква нищо добро, категорични са експерти.

Факт е, че в студеното време почистването от снега не е никак приятно, още повече, ако човек не смята да използва превозното си средство скоро. Това обаче може да причини редица проблеми, чието решение не само ще бъде по-трудно, но и ще струва доста пари. Ако бъде оставен неподвижен за известно време, снегът има свойството да се слепва и уплътнява. Да не говорим, че при по-ниски температури той се превръща в лед.

Как да управляваме колата в силен сняг, за да не катастрофираме?

Зима е и снегът е традиционно природно явление за сезона. При снеговалеж се препоръчва водачите да не се разсейват със смартфони, да сп...

През зимата има голяма вероятност паркиран автомобил да се сблъска с последствията от работата на снегопочистващите машини, които не само може да го затрупат, но и да избутат сняг под дъно. Съответно, само за няколко дни той става на лед. И ако шофьорът, дори след седмица престой на колата на едно място, може лесно да премахне снега от капака и покрива, нещата с леда отдолу те са толкова лесни. Както, впрочем, и с отварянето на вратите.

Стартирането на двигателя вероятно няма да бъде проблем, особена ако акумулаторът е в добра форма. Потеглянето обаче може да крие неприятни изненади. В края на краищата, преди да се втвърди под дъното, снегът се забива около елементите от окачването и частите на задвижващата система там. Той се напъха в джантите, втвърдявайки спирачките и маркучите. И при потегляне всички тези елементи са подложени на сериозен тест за здравина.

Снегът, превърнал се почти в лед, няма да мръдне никъде. В резултат на това страдат най-уязвимите части на изброените по-горе системи - шарнири и опори на окачването, както и спирачните маркучи. Те обаче могат да се разкъсат и да се спукат, като не е задължително това да стане веднага. Може да се случи по-късно – по време на движение, което да причини инцидент.

Натрупването на сняг в дисковете и е замръзването му там са гаранция за силно биене на волана поради мощен дисбаланс на колелата. Което в никакъв случай не удължава живота нито на окачването, нито на кормилната уредба. Напротив – води до сериозни ремонти, които лесно може да бъдат избегнати – достатъчно е само автомобилът да бъде почистен от снега навреме. И натрупаният дори под него сняг да бъде отстранен, преди да се втвърди.

Снегът и студът затрудняват транспорта в Германия

Пътуванията с влакове в Германия, както и полетите с пътнически самолети са затруднени заради заледявания обхванали страната. Много вла...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа може да наложи мита до 55%, за да ограничи китайския внос на електромобили

Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Електрическа кола блъсна петима души на изложение в Китай (ВИДЕО)

Какво означават цветните ивици и точки върху гумите?

Експерти посочиха 5 места в колата, където най-често се образува ръжда

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Защо не трябва да пръскате колата си с вода преди да нанесете пяна

Opel Grandland също стана електромобил

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com