X
 
 

Празнуваме Никулден!

2702 3
Празнуваме Никулден!
На 6 декември отбелязваме деня на Св. Никола (Свети Николай Мирликийски Чудотворец).

Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Той е покровител на моретата, моряците и рибарите. Затова по традиция на трапезата на Никулден трябва да има риба, най-често шаран.

Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб. Според друга, светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езическия бог Посейдон. Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

Свети Николай, архиепископ на град Мира в Ликия (Мала Азия), е починал на 6 декември 342 г. и светите му мощи се пазели там до 1087 година. През времето на византийския император Алексий I Комнин (1081-1118 г.) мощите на свети Николай били пренесени от гр. Мира в гр. Бари, Италия, където почиват и до днес във величествената базилика, издигната в негова чест.

В Западна Европа също честват деня на Св. Никола. Освен в италианския град Бари, където заедно го честват православни и католици, в Холандия и Белгия например този ден е особено важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември малчуганите оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с лакомства и подаръци. В много райони на запада празненствата за свети Никола постепенно се трансформират в Коледа, предава БГНЕС.

6-ти декември се смята и за ден на банкерите и търговците.

Празникът на св. Николай попада във времето на Рождественския пост и в този ден много православни християни приемат свето Причастие, а за празничната трапеза приготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване.

Много храмове в България носят името на Мирликийския Чудотворец. Никулден е празник на град Бургас, чиито жители са го избрали за свой небесен покровител.

На Никулден празнуват над 200 000 именици, от които две трети са мъже. Честит празник на Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Цитат от горния текст:"В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езическия бог Посейдон". Не само се преплитат, но св. Никола е старият езически идол. Каква връзка има с християнството? Ако наистиня е живял Богоугодно сега е на Небето и няма вече връзка с тоя свят и няма нужда от почит на земята, но посейдон, който е паднал ангел е жив и все още иска поклонение виж още ›› както в древността.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Изход 20, Второзаконие 5:"7 Да нямаш други богове освен Мене. 8 Не си прави кумир, подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята доле, или което е във водите под земята; 9 да не им се кланяш нито да им служиш; защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят, 10 и Който виж още ›› показвам милост към хиляди поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди". Който "почита" мъртви светии и иконите им нарушава първите две БОЖИ заповеди. Не знаете ли, че неправедните няма да наследят БОЖИЕТО Царство? 10-те Заповеди са най-малкият стандарт за праведност + вярата в БОЖОЯ Син, но само вяра без праведност не е достатъчна.
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Псалом 115:"Нашият Бог е на небето; Прави всичко що Му е угодно. 4 Техните идоли са сребро и злато, Направа на човешките ръце. 5 Уста имат, но не говорят; Очи имат, но не виждат; 6 Уши имат, но не чуват; Ноздри имат, но не миришат; 7 Ръце имат, но не пипат; Нозе имат, но не ходят; Нито издават глас от гърлото си. 8 Подобни на тях ще СТАНАТ ония, които ги правят, Както и всеки, който УПОВ виж още ›› АВА на тях. 9 Израилю, уповавай на Господа; Той е тяхна помощ и щит". Не описва ли този текст иконите, поколонението и упованието на тях?
  : 0 !