X
 
 

Разпети петък е - Иисус изкупува греховете ни

2495 7
photo of Разпети петък е - Иисус изкупува греховете ни
Снимка: БГНЕС
Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син Иисус Христос. Той бил разпитван, вменили му вина, а римският наместник Пилат Понтийски, подстрекаван от тълпата, която ревяла "Разпни Го", му издал тежка присъда.

Разпети петък е най-тъжният и драматичен ден за всички християни. Иисус трябва да отговаря на подстрекателските въпроси на Синедриона, за да бъде обвинен в богохулство и съден според юдейските закони. След като не успяват с тази стратегия, съдиите Го обвиняват, че се е нарекъл Цар юдейски и подготвя бунт срещу римското управление на провинция Юдея. Така те Го предават на съд на римския легат в провинцията Пилат Понтийски. Той също смята обвиненията за неверни и предлага да Го освободи, но тълпата, която се е събрала пред двореца му крещи: "Разпни го, разпни го". Това е същата тази тълпа, която в неделя е скандирала в екстаз "Осанна, Осанна".

Патриарх Неофит: Ние с вяра трябва да следваме Христа през всички дни на Неговия живот

"Ние с вяра трябва да следваме Христа през всички дни на Неговия живот, за да бъдем честити в своята вяра и в своето упование и надежда...

Пилат си измива ръцете, за да не падна кръвта на Христа върху него и Го предава на войниците. За присмех те възлагат на главата Му трънен венец вместо корона и Го повеждат към Голгота - лобното място за разпъване на кръст на разбойниците и враговете на империята.

Нарамил тежкия кръст, с изранени нозе и обляно в пот и кръв лице, Иисус поема последния си път към хълма Голгота. Състрадателната Вероника изтрива лицето Му с кърпата си и я хвърля върху керемидите на оградата покрай, която минават. Така се появяват първите неръкотворни образи на Спасителя - "Свети Убрус" /"Светото покривало за глава"/ и "Светата Тигла" /от латинското тегула - керемида/.

На лобното място Христос е прикован към Кръста и разпнат между двама престъпници. "Беше третият час и Го разпнаха. Имаше надпис за вината Му: Цар юдейски. С Него разпнаха и двама разбойници, единият отдясно Нему, а другият отляво. И се сбъдна Писанието, което казва: " и към беззаконници бе причислен" /Марк, 15:25-28/.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  не, това ционистите казват, понеже те са присъствали там преди 2019 години там
 • Анонимен 4 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Да МУ благодарим, че е платил за греховете ни, да МУ благодарим за страданията, понесени заради нас, защото сега ние, вярващите в НЕГО сме праведни, с НЕГОВА праведност и да кажем: Слава на Божия Единороден Син ИСУС(ЯШУА ха МАШИАХ на еврейски)! И да не съгрешаваме по-вече.
 • Кога наистина е б ило Възкресението? 3 Кога наистина е б ило Възкресението? преди 5 месеца Профил на трол?
  Според Свещенните Писания БОЖИЯ СИН е престоял в гроба 3 дена и 3 нощи. Според както броят хората-петък следобяд разпятие, неделя сутрин възкресение, не са 3 дена и 3 нощи. Разликата идва от неразбиране на еврейските традиции за Пасха. Господ ИСУС(ЯШУА МЕСИЯ на еврейски) е разпят преди Пасха, по времето когато се коли жертвеното агне и е снет от кръста преди залез слънце, защото следващият ден е Г виж още ›› олям ден( първия ден от Пасхата се нарича „Голяма събота“). ТОЙ престоява 3 дена и нощи и възкръсва не в събота срещу неделя в 12 ч. полунощ, а в събота след залез слънце(защото Библейския ден е от залез до залез слънце(Битие 1:5). Тъй като Писанията не могат да се нарушат, можем да пресметне , 3 дни и нощи назад-Разпятието е било в сряда. По дати- Пасхата започва на 15 нисан и продължава 7 дни. На 14 нисам е подготвителният ден и тогава Господ е бил разпнат, на мястото на жертвеното агне, защото ТОЙ е станал жертвениет АГНЕЦ и е възкръснал на 17 нисан , 3 денонощия по-късно, според Посанията. Това е датата, но всяко година тя се мени, Възкресението всяка година е на различен ден от седмицата, но на 17 нисан.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Докато хората смятат, че някой им "изкупува греховете", ще продължават да бъдат животни. Колко му е - нали каквато и варварщина да направиш, накрая греховете ти "се изкупват".
 • до 2 2.1 до 2 преди 5 месеца Профил на трол?
  Тогава сам си плащай греховете- плащането става в АДА. Със собствени сили не можеш да спечелиш Рая, Божият стандарт за праведност е много висок. Божието Слово казва:вашата правда е като омърсена дреха(Исая); всички съгрешиха и отпаднаха от Божията слава(Римляни); заплатата за греха и смърт и т.н.
  : 2 !
 • до 2 2.2 до 2 преди 5 месеца Профил на трол?
  Явно нямаш понятие от Християнството, защото който веднъж е опростен, НЯМА право да греши съзнателно, опрощаването става на греховете поради незнание, а след това-Свят живот според Божиите Закони. Послание към Евреите:10:26,27 " Защото, ако съгрешаваме самоволно, след като сме познали истината, не остава вече жертва за грехове, но едно страшно очакване на съд и едно огнено негодуване, което виж още ›› ще изпояде противниците".
  : 2 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Римляни 6:23" Защото заплатата на греха е смърт; а Божият дар е вечен живот в Христа Исуса(ЯШУА МЕСИЯ на еврейски), нашия Господ." Деяния на апостолите 4:12 "И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име дадено между човеците, чрез което трябва да се спасим." ЗА нашите грехове е платено, сега, ние, оправданите чрез вяра в жертвата на БОЖИЯ СИН, трябва да жив виж още ›› еем праведно в останалото време на земята, а праведно означава да спазваме най-малко 10-те Заповеди(всичките). Защото ако някой съзнателно греши- потъпква Скъпоценната кръв пролята на Голгота.Евреи 10:26,27 "Защото, ако съгрешаваме самоволно, след като сме познали истината, не остава вече жертва за грехове, 27 но едно страшно очакване на съд и едно огнено негодуване, което ще изпояде противниците."
Последно в Актуално