X
 
 

Св. апостол Онисим

1352 2
Св. апостол Онисим
Снимка: Евгения Чаушева/Actualno.com
Във Фригия, област в Мала Азия, живеел един богат и знатен човек, на име Филимон. Когато светите апостоли проповядвали Евангелието, Филимон повярвал и по-късно бил причислен към седемдесетте апостоли.

Филимон, още до обръщането си, имал роб на име Онисим. Като се провинил в нещо пред господаря си, Онисим се побоял от наказание и избягал от него в Рим, където тогава проповядвал св. апостол Павел. Множество римляни, като чули словото на светия апостол, се обръщали към Господа. И Онисим чул проповедта на апостол Павел. Думите му възбудили в него искрено разкаяние и пламенна вяра. Той последвал апостола. Когато Павел бил подложен на гонения и заточения, Онисим не се отделил от него, приел св. Кръщение и продължавал усърдно да му служи.

Павел обикнал Онисима и желаел завинаги да го задържи при себе си. Като узнал, че Онисим принадлежи на Филимон, той намерил, че няма право да го остави при себе си без волята на господаря. Павел пратил Онисима при Филимон с писмо, в което молил за него прощение и увещавал Филимона милостиво да приеме своя роб – като брат в Христа. Това писмо - послание до Филимон – е поместено между другите послания на апостол Павел в Новия Завет на Светата Библия.

Традициите в Деня на влюбените

Романтичната традиция свързва влюбените с 14 февруари. Честването на Деня на влюбените се приема вече и в България. Според посочвана ка...

Филимон не само простил на Онисим, но и му дарувал свобода. Онисим се върнал при св. апостол Павел и му служел с ревност и преданост. Той сам, научен от Павел, станал един от апостолите и след смъртта на своя учител, отишъл да проповядва Словото Божие в далечни страни. Той проповядвал в Испания, в много градове на Гърция и Мала Азия, и вече в дълбока старост бил поставен епископ в Ефес, след Тимотей и Йоан Богослов. Св. Игнатий Богоносец споменава за него в едно от своите послания като за човек благочестив и деятелен, ревностно изпълняващ задълженията си.

Няколко години Онисим бил ефески епископ, обръщал езичници към Христа, укрепявал вярващите чрез поучения и пример на добродетелен живот.

В царуването на Траян (98-117 г.) започнало гонение против християните и Онисим бил повикан в Рим. Доведен на съд при управителя Тертил, Онисим с твърдост изповядал Името на Христа. На въпроса, кой е и от какъв род е, той отговорил:

- Аз съм християнин. В младостта си бях роб на човек, а сега съм верен роб на Господа Иисуса Христа!

- За каква цена те е купил новият ти Господар? - запитал управителят.

Честит Трифон Зарезан!

На 14 февруари празнуваме Трифон Зарезан или Деня на лозаря - традиционен български народен празник в чест на Свети Трифон, лозата и ви...

- Синът Божий, Иисус Христос, със скъпоценната Си кръв ме е изкупил от гибел – отговорил Онисим.

На въпроса, какво се нарича суетен живот, Онисим изброил пороците, които ни отдалечават от Бога: сребролюбие, гордост, завист, злословие, лъжа и лицемерие, гняв, невъздържание и пиянство.

- Всичко това се нарича суетен живот – казал Онисим – и на всичко това източник и причина е поклонението на лъжливи богове. И теб увещавам, Тертиле, познай истината, остави временната суета, приеми Закона на любовта към ближния и се обърни с вяра към Създателя и Спасителя! Той ще те приеме, защото не иска гибелта на грешниците, но се радва на тяхното покаяние и им прощава предишните съгрешения.

Тия думи, пълни с кротост и любов, раздразнили управителя:

- Та значи ти не само самичък упорстваш в заблужденията си – извикал той. - но и нас желаеш да обърнеш към тях? Ти за това ще бъдеш подложен на мъчения.

Св. преподобни Мартиниан

Преподобни Мартиниан бил родом от Кесария ПалестинскаРечник. На 18 години той се оттеглил в една планина в Кападокия и там прекарал 25 ...

- Мъченията не ме плашат – отговорил Онисим, - сред страданията надеждата за бъдещ живот ще ме утеши и силата Христова ще ме укрепи.

Управителят заповядал да отведат Онисима в тъмницата, където светият апостол прекарал осемнадесет дни. Той бил утешаван от честите посещения на християните и от тяхното съчувствие. На невярващите той проповядвал Словото Божие и мнозина от тях обърнал към истината.

След осемнадесет дни управителят изгонил Онисима от Рим и го пратил на заточение в Путеол. И там св. Онисим продължавал без страх да проповядва Евангелието и да обръща езичниците.

Като узнал за това, Тертил отново го повикал на съд. Като видял, че Онисим е непреколонен във вярата си, заповядал жестоко да го бият и след това го предал на смърт. Една християнка от царски род взела обезглавеното тяло на светия мъченик и го поставила в сребърен ковчег.

© Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    АЗ, ЯХУВЕХ (ЙЕХОВА), КАЗВАМ: “ОБЯВЕНО Е РЕШЕНИЕТО ЗА СЪДА” .....Горко на всички, които ще застанат пред яростния ЯХУВЕХ (ЙЕХОВА) в Деня на Страшния Съд! Свещените Книги ще бъдат отворени и техните имена са отбелязани, на тези, които са предали и се опитват да унищожат всичко, което е Свято! Някои от МОИТЕ деца са мъченици и са принудени да умрат заради враговете, които мразят МЕН; те говориха кл виж още ›› еветнически лъжи за възнаграждение. Сега враговете в това, което се нарича Голямата Скръб, дори ще предадат членовете на семейството си на смърт и изтезания (Мат. 24, Марко 13: 12-13). Враговете, с които сега се биеш, някои ще се покаят, ще избягат от беззаконието и ще умрат мъченически за Името на ЯХУШУА (ИСУС).....Всички трябва да се молят и да зададат този въпрос: „Отговарят ли на мярката за Святост? Покрити ли са те в пролятата Кръв на ЯХУШУА ХА МАШИАХ (ИСУС ХРИСТОС)? Имат ли желанието и стремят ли се да се подчиняват на МОИТЕ Думи в Святите Писания и Пророчества?“ Дали свиват рамене, закриват ушите си и казват: “Махай се! Мога да греша толкова, колкото искам. Никой не може да ме спре. Накрая ИСУС ХРИСТОС умря и възкръсна за мен. Ако ми кажеш да се покая и да се отвърна от греховете си, просто ще те прокълна отново!” Децата не осъзнават ли, че вашият плод представлява начинът по който живееш за ЯХУШУА ХА МАШИАХ (Йоан 15: 1-16)? Не можеш да живееш като дявола и да кажеш: “Аз твърдя, че съм християнин, така че благодатта и милостта ще ме покрият във всеки случай.” МОИ възлюбени деца, АЗ се радвам, че укорявате греха и онези, които отказват да се покаят и се отвърнат от греха си, и не се влияете от лъжите на грешника. АЗ ви казвам една тайна, в Небето АЗ имам книга със златни бижута, създадена специално за всеки от МОИТЕ Свети деца, които изобличават греха и грешниците, които се стремят да се подчиняват и които изобличават сатана в името на ЯХУШУА. Ето една тайна..... Библията казва в Амос 3: 7 “ЯХУВЕХ разкрива плановете (тайните) на Пророците”. .... АЗ, ЯХУВЕХ, имам всяка сълза, която проляхте в скъпоценна бутилка с един Свят Ангел, който се грижи за нея (Псалом 56: 8). И когато ти бъдеш преследван заради ИМЕТО НА ЯХУШУА ХА МАШИАХ, знаеш, докато нечестивите се опитват да те съдят и обвиняват, АЗ, ЯХУВЕХ, осъдих някои твои агресивни врагове, както се молеше и ще продължа да ги съдя! Светиите, които викат към МЕН: “Избави ме от ръката на тези нечестиви врагове!”( Еремия 15:21) ще бъдат избавени!.....(извадка от пророчество 117).....Прочетете цялото пророчество и другите на сайта: AMIGHTYWIND.COM ИЛИ ALLMIGHTYWIND.COM
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
    Извадка от пророчество 102: ЯХУШУА (ИСУС ХРИСТОС) казва: "Това е само въпрос на време"**** Обръщам се към онези, които ще бъдат гости на Сватбената вечеря на АГНЕТО. Трябва да сте готови да дадете живота си за МЕН. Вие ще бъдете в Голямата скръб. За онези от вас, които казват: „Не е в нашите сили, твърде трудно е да живеем, да бъдем свети, ще го направя точно преди Голямата скръб.” АЗ ще ви каж виж още ›› а следното: ако не можете да го направите сега и все още няма жертва, която трябва да принесете, не ви беше казано да дадете живота си, да сложите главата си на гилотината, какво ви кара да мислите, че можете да го направите. тогава, когато не можете дори да го направите сега? Какво ви кара да мислите, че ще имате повече вяра, когато глад, смърт и опустошение, когато ужаси неразбираеми ще видите навсякъде около вас? Когато няма път, ще трябва да преминете през кръв! Какво ви кара да мислите, че по това време ще имате повече вяра? Сега не ви струва нищо, освен да се наричате „ Библейски четец”. И АЗ не се обръщам към страни, където ви струва много повече, АЗ говоря от името на по-голямата част от тази земя, където казват: мога да живея „О, твърде трудно ми е да живея Свято! О, дяволът ме изкушава с порно! О, не мога да сложа цигарите на олтара! О, не мога да оставя алкохола! О, твърде трудно е да живееш Свято! Не мога да спра ругатните, които излизат от устните ми! Не мога да живея Свято! Молете се за мен, не мога да живея Свято!” Какво ви кара да мислите, че тогава ще бъде по-лесно? (Филипяни 4:13 За всичко имам сила чрез ЯХУШУА, който ме подкрепя). Сега стомасите ви са пълни! Сега езикът ви не изсъхва от жажда! (ЯХУШУА плаче чрез Елишева. И все пак сега не можеш да МЕ хвалиш? Какво те кара да мислиш, че тогава ще бъде по-лесно?!? Подигравате Пророците като тази! Вие казвате: “Не говорете за ада и за последствията от греха!” Вие подигравате Служения като това: казвате: “Вие сте нищо друго освен гибел и мрак [мрачни предсказания]”. Ще ви покажа АЗ гибел и мрак! Виждате ли, АЗ бях само един път закланият АГНЕЦ. Оставих врага да удари лицето МИ. Но това беше само веднъж! АЗ носех венец от тръни! АЗ приех унижението на тази земя! Но само веднъж ... АЗ висях на този кръст! АЗ бях пребит до неузнаваемост! АЗ жадувах заради вас! АЗ жадувах заради неправдата ви! АЗ гладувах заради вас! АЗ бях подиграван и МЕ презираха! Този (Сукот) е времето на МОЕТО раждане на тази земя! И колко малко дори го разпознават! Ще вземат езически празник, посветен на друг езичник (цар Нимрод), който е направо от бездната на ада и МИ го правят рожден ден? Но по това време на празника Сукот, колко малко хора се покланят на МЕН. Колко малко почитат цената, която АЗ съм платил. О, но АЗ имам МОЯ вярна Невеста. АЗ платих цената, но беше само веднъж! Беше само един път, когато АЗ трябваше да умра! И никой не ми отне живота! Това бях АЗ и само АЗ, ЯХУШУА, който казах: Свърши се! [Йоан 19:30] И това беше МОЕТО време! АЗ не умрях по времето човек! АЗ не се възкръснах по времето на човек! АЗ възкръснах по времето на ЯХУВЕХ! Но е само въпрос на време: когато дойде Голямата Скръб и човекът на погибелта стои там [2 Солунци 2: 3], Юда ще се върне отново, ще подиграва всичко, което е свято. Той ще каже, че е "Исус Христос". Той ще избягва Името на ЯХУШУА, защото Името на ЯХ е в това Име. Какво ще правите тогава? Защото, когато се молите в името на Исус Христос и той вдига ръка и казва: “Ето ме”, какво ще правите тогава? Защото отказвате да използвате MОЕТО ЕВРЕЙСКО ИМЕ! Вие казвате: "Всяко име ще свърши работа." Също така АЗ се обръщам към онези, които настояват да казват „Йешуа“, отново и отново, АЗ казвам, че ЯХ е в МОЕТО ИМЕ. ЯХУВЕХ е МОЙ БАЩА. АЗ СЪМ ЕДИНОРОДНИЯТ СИН. АЗ ви казах, че МЕН не ме притеснява, ако кажете ЯХУВЕХ(YAHUVEH )или ЯХВЕ(YHWH), но нека не отиваме до крайност, защото всяко име не подхожда. Горко на онзи, който не се намери достоен да избяга от Голямата Скръб! Горко! Горко! Горко! Горко! Горко на онзи, който не се намери достоен да избяга от Голямата Скръб! Вие не знаете какво сте направили. Вие не знаете какво сте направили! Но ще разберете по-късно. Агнетата се водят за клане. Кланиците ще бъдат неделните църкви. В Голямата скръб те ще бъдат кланици. Мъченици ще бъдат давани като хляб за причастие. Виното в чашите ще бъде кръвта на мъчениците. АЗ ви предупредих какъв е знака на звяра. Тук е Истината. Колко от вас ще покрият ушите си? Колко от вас ще затворят очите си? Колко от вас ще кажат: “Не искам да чувам”? Но сега АЗ казвам на Гостите: Голямата скръб е на хоризонта. Вие стоите на ръба на скала. И ще бъдете тук. И е само въпрос на време. Затова казвам на Гостите: по-добре е за вас да настроите вярата си сега, защото ако нямате достатъчно вяра сега, за да повярвате в МЕН за малките неща, как ще МИ повярвате за големите неща през Голямата Скръб? Ще имате ли вяра да кажете на камък в МОЕ име – това е хляб? Защото онези, които АЗ скривам и за онези, които АЗ снабдявам, това ще бъде манна, като капки роса по тревата в задния ви двор. Но само очите ви ще видят и това е само ако имате вяра и вярвате в МЕН. Сега по-добре настройте вярата си. Иначе вашата вяра ще бъде достатъчна само за да отдадете живота си. Откровение 14:12 Тук е нужно търпението на светиите, на тия, които пазят заповедите на ЯХУВЕХ и вярата в ЯХУШУА.** Откровение 12:17 Тогава змеят се разяри против жената, та отиде да воюва против останалите от нейното потомство, които пазят заповедите на ЯХУВЕХ и държат свидетелството за ЯХУШУА ХА МАШИАХ; и змеят застана на морския пясък. *** Това е само въпрос на време. Това са само онези, които сега викат към МЕН, които са защитени от вълните на Контрола на Съзнанието, които са във въздуха. Те контролират ума ви чрез водата и чрез храната, която ядете. Слагат чиповете, когато най-малко очаквате да ви проследяват като куче, за да знаят точно къде се намирате. Ако сега това е толкова лошо, можете ли да си представите какво ще бъде в Голямата скръб? Внимавай! Вие сте били предупредени! Бъдете предупредени! Бъдете внимателни! Бъдете много внимателни! Бъдете внимателни! Бъдете нащрек! Защото онези, на които смятате, че можете да се доверите, ако не са пълни с МОЯ ДУХ, ако не са коленичили пред МЕН, ако не живеят в покорство на МЕН, ако сърцето им е изпълнено с бунт сега, помислете колко по-лошо ще бъде. Вие сте били предупредени!***** Извадка от Пророчество 123: Паднете на лицата си пред МЕН, преди да е станало твърде късно. Приемете МОЯ син ЯХУШУА като ГОСПОД, БОГ и СПАСИТЕЛ, преди да е станало твърде късно! ПОКАЙТЕ СЕ ОТ ВАШИТЕ ГРЕХОВЕ ДНЕС, преди да е станало твърде късно! Благодарете МИ за вашата храна сега, ИЛИ ЩЕ ВИ Я ВЗЕМА! БЛАГОДАРЕТЕ МИ за вашия дом, ИЛИ ЩЕ ВИ ГО ВЗЕМА! БЛАГОДАРЕТЕ МИ за вашите семейства, преди да ги взема ... Бъдете МИ благодарни. Омръзна МИ неблагодарността на този свят! Дори онези, които твърдят, че са МОИ, АЗ съм уморен от вашата неблагодарност, от вашите оплаквания. Спрете да се фокусирате върху това, което АЗ не ви давам, защото все още не е определеното време. **** прочетете цялото пророчество и други на сайта: amightywind.com или allmightywind.com
    : 0 !