Св. Дионисий Ареопагит, епископ Атински

2116
Св. Дионисий Ареопагит, епископ Атински
Снимка: Интернет

Св. свещеномъченик Дионисий Ареопагит бил родом от Атина, обърнат във вярата от апостол Павел. Един от първенците на атинския съд-ареопаг, и, като се покръстил, проповядвал Христовата вяра.

Заедно с апостолите отишъл в Иерусалим за погребението на Богородица. После бил на проповед в Галия, Франция - в Париж. С двама свои ученици бил посечен в 96 година при император Дометиан.

Св. пророк Варух

Свети пророк Варух бил ученик, приятел и писар на св. пророк Йеремия. Той записвал пророчествата на пророк Йеремия за нашествието на ва...

Св. Дионисий Ареопагит повярвал в Христа след забележителната проповед против чуждите божества на ап. Павел в Атинския Ареопаг (Деян. 17:15-34).

Ареопагът е хълм на Марс, на който имало множество храмове и олтари на различни езически богове и дори жертвеник на неизвестния бог. Там се събирали и съдиите за осъждане на богохулства против езическите богове

Според Свещеното предание, след обръщането си св. Дионисий станал един от най-близките сподвижници на ап. Павел и първи епископ на Атина. По-късно бил изпратен от св. папа Климент да оглавява мисията в Галия, където и загинал.

Средновековната традиция приписвала на св. Дионисий редица мистико-догматически съчинения ("За Божиите имена", "За небесната йерархия", "За църковната йерархия" и др.) и някои послания ("За Успението на Божията майка", "За смъртта на ап. Петра" и др.). За първи път за тези съчинения се споменава едва в началото на VI век, когато по всяка вероятност те са били създадени. Схващанията, изразени в тях, са оказали огромно влияние върху мисловността на Християнския Изток и Запад и те до ден днешен са теми на оживени дискусии.

Св. апостоли Марко, Аристарх и Зина

Свети апостол Марко, наречен Иоан , за когото свети Лука споменава в книгата "Деяния на светите апостоли" (Деян. 15:37) бил поставен от...

Авторът на тези философски и богословски произведения е наричан днес Псевдо-Дионисий Ареопагит - (Pseudo) - Dionysius the Areopagite.

Pravoslavieto.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАЗНИЦИ:

Преподобни Иларион Нови

Св. Матрона Солунска

Св. архангел Гавриил

Благовещение e

Преподобни Захария

Свети мъченици Филит и Лидия

Св. мъченица Дросида

Свети Яков Изповедник

Св. Фотина - Самарянката

Йосиф Обручник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com