Световен ден на плетенето

13143
Световен ден на плетенето
Снимка: Thinkstock/Guliver

Казват, че плетенето е най-важното постапокалиптично умение и точно то би ни спасило при една тотална катастрофа. С доста по-прозаични мотиви милиони жени, а и немалко мъже, плетат - за удоволствие, за задоволяване на потребности от топли уникални дрехи, за успокояване.

Казват, че плетенето е новата йога, а сред поддръжниците на релаксиращото му действие е дори самият Гладиатор - актьорът Ръсел Кроу. Плетенето е индивидуално занимание, но от 2005 година то има своя социален " прозорец"- денят 13 юни, в който всеки е добре дошъл с куките или обръча си и кълбо прежда да дойде и да поплете заедно с останалите. Традицията е сравнително млада - само от 10 години, разпространи се бързо по света и намери своите запалени поддръжници и в България.

В София мястото за плетене на открито е в Княжеската градина, в Пловдив - в Дондуковата, във Велико Търново - на Улицата на занаятите, ще плетат на открито и в Разград, Благоевград, Стара Загора и в други градове и села.

Само наглед плетенето е статично занимание. То сплотява хората и около редица благородни каузи. И у нас има вече групи на плетачки във Фейсбук, които изработват изделия за продажба, като средствата отиват за подпомагане на няколко болни деца.

Има групи, които плетат шапки и шалове за бездомни, за деца от домовете. Старо като света, умението е жизнено, защото интересът към него като хоби расте, а в съвременността то се вписва наред с приложните изкуства.

Св. преподобни Онуфрий Велики

За велики пустинни подвижници ни разказва свети Пафнутий, който сам живеел пустинен живот. Веднъж в него се явило желание да отиде във...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com