8-те най-често срещани грешки при пране в пералнята

9947
8-те най-често срещани грешки при пране в пералнята
Снимка: iStock

Как да изперете дрехите в пералната машина, без да повредите тъканта и машината? Изглежда, че отговорът на този въпрос е прост. 
Сред най-честите грехове, които извършваме когато перем, са твърде рядкото почистване на пералнята и нечетенето на етикетите на етикетите. 

Пералната машина е уред, който присъства във всяко домакинство. Нейното присъствие улеснява живота: тя се грижи за ежедневните дрехи, премахва упоритите петна и бързо освежава дрехите - практически без никакви усилия от наша страна. 
Ако обаче искаме да се радваме дълго време на добре функциониращ уред, трябва да се придържаме към някои важни правила, които не са записани в ръководството за употреба.
Лошите навици при пране на дрехи в пералната машина могат да доведат до повреждане на оборудването, по-високи сметки за ток и вода и повредени дрехи. Ето кои са 8-те най-често срещани грешки, които допускаме, когато перем. 

Никога повече не го правете! Ето защо пералнята не центрофугира

Неправилно сортиране на дрехите

Как да изперете дрехите в пералната машина, така че да запазят качеството си? Първото правило е да ги сортирате правилно. 
Не трябва да се съсредоточаваме само върху отделянето на дрехите с различни цветове, но и да обръщаме внимание на това от какъв материал са направени. Няма да е добре, ако захвърлим черна копринена рокля с тъмни дънки. Трикотажната рокля не трябва да бъде в едно и също пране с вълнен суитшърт, а кърпите се чувстват най-добре самостоятелно в пералнята.
Има и много тъкани, които изискват специално отношение, като например: лен, дантела, коприна, кашмир и вълна.

Лошо подбрани перилни препарати

Преди всичко правилният перилен препарат е гаранция за чисти дрехи без петна, незацапани тъкани и без алергии по кожата. Ще допуснете огромна грешка, ако използвате един и същ перилен препарат за бели и цветни дрехи. А как да перете деликатни дрехи? Струва си да изберете перилен препарат, предназначен за този вид тъкани. Не забравяйте, че детските и бебешките дрехи също се нуждаят от специално третиране. Не ги слагайте заедно с панталоните или блузите си и използвайте специално предназначена течност или прах.

Прекалено много перилен препарат

За много мръсни дрехи изсипете по-голямо количество перилен препарат. Разбира се, това е силно препоръчително, но не прекалявайте. Твърде многото перилен препарат удължава цикъла на пране, което означава, че се хаби повече електроенергия и вода. При по-старите перални машини по-голямото количество прах може да доведе до недобре изплакнати дрехи, а излишъкът от перилен препарат може да се окаже върху любимите ви панталони.

Съвети при пране с пералня

Лошо избрана програма за пране

Съвременните перални машини имат голям брой програми за пране, които не използваме. И това е голяма грешка. Струва си да настроите правилната температура и скорост на центрофугиране, за да не повредите дрехите си. 
Също така често избираме бърза програма поради липса на време. Това също е грешка. 
Изберете правилната програма. По този начин дрехите ви ще издържат възможно най-дълго, прането ще бъде чисто, а сметките ви за ток и вода ще бъдат достъпни.

Първоначално почиствайте силно замърсените дрехи на ръка

Лош навик, който може да повреди дрехите и пералната машина, е да хвърляте силно замърсени дрехи в машината. Панталоните, които са кални, трябва първо да се почистят, да се накиснат, преди да се сложат в пералнята. 
По този начин ще гарантираме, че оборудването ни ще издържи по-дълго и че ще извадим чисти дрехи от пералната машина.

Не слагайте в пералната машина неща, които трябва да се перат на ръка

Много неща, които трябва да се перат на ръка, се хвърлят в пералната машина. Това може да доведе до повреда на дрехите и на самата машина. Едно от многото облекла, които се перат в машината, са сутиените, които се разтягат и губят формата си, когато се извадят от машината. Освен това кабелите, които се намират в сутиените, могат да излязат от тях и да повредят барабана на пералната машина.

Прекалено много белина

Белината е много силен перилен препарат, който, ако се използва в прекалено голямо количество, ще повреди дрехите. Не бива да се прекалява с употребата му, особено при еластични тъкани от естествени влакна. Абсолютно забранено е използването на белина върху цветни дрехи.

Сушене на дрехи в автоматична сушилня, която не е подходяща за тази цел

Автоматичната сушилня е сензационно изобретение, но не всички дрехи са подходящи за нея. Ако хвърлите в нея дрехи, които не трябва да се сушат по този начин, те могат да се свият и да се повредят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Това е най-ефективният и лесен начин за почистване на тавана

Как да изчистите успешно нацапани с червило дрехи и платове?

Развъдник на микроби: най-лесният начин да почистите тавана - със сигурност не сте го правили

3 начина да перете дрехи и бельо без пералня

Как най-лесно да почистим готварска печка?

Пране на обувки в пералня - за кои може и за кои не

5 лайфхака бързо да съберете парчетата от счупен стъклен съд

Колко често трябва да перете дрехите си?

Как да бъде успешно почистването на фугите на силно замърсен фаянс

Дори и силно замърсената микровълнова печка ще се почисти - ето как

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com