Хитри трикове да удължим живота на дрехите

1278
Хитри трикове да удължим живота на дрехите
Снимка: iStock

Дрехите са не само необходимост, но и проява на чувството ни за естетика. Новите красиви модели, с които заменяме вече носени облекла, не е само заради това, че ни омръзват, но и защото губят яркостта на цветове и линията, която са имали при първото обличане.

Заради модата на новите дрехи, които сменяме всеки сезон, се появи свръх потребление на дрехи, а това пък замърсява сериозно околната среда. Купуваме и изхвърляме прекалено много дрехи и това е факт, който прави впечатление. Можем обаче да удължим живота на своето облекло, особено на това, което ни харесва и ни създава по-добро самочувствие. Ето някои трикове.

Дрехи в какви цветове трябва да носим според нашата професията

1.    Покупка на по-качествени дрехи - качествените дрехи са направени от по-добри материи, които не се разтягат, не избеляват, а това удължава живота им. Така не само човек носи облекло, което му стои добре, но и спестява доста разходи по непрекъснато закупуване на нови дрехи.

2.    По-рядко пране - може да изглежда напълно неприемливо да не се перат дрехите, защото това е против нормите на хигиената, но всъщност не всяка дреха се замърсява при едно носене. Добре е да се прецени доколко е правилно да се пере нещо според това колко е замърсено. Облеклата от деним например се цапат по-бавно и не е нужно да се перат след всяко обличане. Пуловерите също не се налага да се сменят всеки ден, особено ако се носят с риза или поло блуза под тях. Добре е периодите на машинно пране да се удължат максимално.

6 дрехи, които всяка жена трябва да има в гардероба си

3.    Разумно пране - не е правилно всички дрехи да се перат по еднакъв начин. Има материи, които изискват минимално използване на топла вода. Хладката или студена вода е добра идея за много от дрехите ни. Разумно е всички ципове и закопчалки да се затворят преди прането. Меките и неагресивни перилни препарати са за предпочитане при всякакви материи.

4.    Нека дрехите съхнат на въздух - сушилнята без съмнение спестява много време и дрехата бързо може да стане отново готова за носене. Сушилните обаче работят на високи температури и обороти, за да изпарят бързо водата. Заедно с това облеклата се мачкат, свиват, тъканта се уврежда, а цветът избледнява. На въздух това не се случва.

5.    Правилното съхраняване в гардероба е важно - ако се съхраняват добре, дрехите ще имат по-дълъг живот. Добре е да се следват инструкциите. Ако дрехата трябва да се сгъне и да стои на рафт, не е удачно да се провеси на закачалка. Плетените дрехи примерно ще провиснат и това ще намали времето за носене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

8 места в къщата, които трябва да се почистват с прахосмукачка много по-често, отколкото сме свикнали

8 грешки при почистване, които само ще направят дома ви още по-мръсен

Как да премахнете следи от фон дьо тен от яката на сако или светло облекло?

Как пролетно почистване на дома да стане най-бързо и качествено?

Това е най-бързото почистване на тоалетна чиния – за броени минути ще свети

Може ли да се почиства пералня с таблетки за съдомиялна?

Тайни за незабавно преобразяване на дома ви, ако гостите идват скоро

Популярна грешка: Ето как правилно да избършете пода

Почистващи бомби за тоалетна и още 5 лайфхака за белотата в дома

Как е правилно да се пере вълнен пуловер, така че да се запази?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com