Не забравяйте да направите това при пране на яке с пух, за да не го съсипете

10037
Не забравяйте да направите това при пране на яке с пух, за да не го съсипете
Снимка: iStock

Якетата с пух са сред най-предпочитаните зимни дрехи заради комфорта и топлината, които осигуряват в мразовитите дни. Лесни за съчетаване с повечето дрехи в гардероба ви, модерни, предлагащи разнообразие от дължини и дизайни, те са сред най-купуваните якета, което означава, че навярно имате в семейството си поне едно такова яке в гардероба. Почистването и поддръжката обаче на якето с пух е предизвикателство, пред което сте изправени всяка година поне два пъти. Има тънкости при пране на яке с пух, които, останали неизвестни за вас, могат да доведат до съсипване на дрехата, изтъняване на пуха и като цяло по-ниско качество на якето. Ще споделим с вас съвети на експерти и трикове, които ще ви помогнат да поддържате якето си чисто, без да се притеснявате, че ще увредите тъканта при пране на яке с пух.

Направете това и ще разберете дали трябва да използвате омекотител при пране

Пране на яке с пух – тънкости и съвети

1.       Чети етикета

Етикетите на дрехите сочат не само размера и производителя, всъщност най-важните от тях показват правилната поддръжка. Преди да поставите яке с пух в пералнята машина, проверете какво казва етикетът. Има якета с пух, които не са подходящи за пране в пералня и при които се позволява само пране на ръка. Това ясно е посочено на етикета. Ако действате, преди да го погледнете, рискувате да съсипете дрехата.

2.       Обработвай предварително петната

Предварителното почистване на ръкавите в долната им част и около ципа и яката – горещите точки, които обикновено най-бързо и силно се замърсяват, ще намали времето за пране в пералнята, а това определено е добре за пуха в пухеното ви яке.

3.       Внимавай с избора на програма при пране на яке с пух

Изборът на програма на пералнята ви машина е от ключово значение за състоянието на якето след прането. По-добре си спестете центрофугата и сушенето и оставете якето да се изцеди легнало. Сушенето следва да се извърши на естествен въздух, далеч от източници на топлина.

Топ съвети за по-бяло пране

4.       Провери джобовете

Предмети, забравени в джобовете, могат да пуснат боя, която ще съсипе якето ви, както и да го наранят по време на прането особено в пералня машина. Изградете си навик винаги да проверявате джобовете на дрехите, преди да ги поставите в пералнята.

5.       Достатъчно място

Когато говорим за пране на яке с пух, важно е да не слагате в машината и други дрехи. Трябва да има достатъчно място за якето, за да се изпере добре и да не се деформира под натиска на други дрехи. Перете якето с пух самостоятелно.

6.       Закопчавай и успявай

Всички копчета и ципове следва да са добре затворени и закопчани, ако има подвижни части като колан или качулка – да са премахнати. Това не само помага да се съхрани формата на якето, но и предпазва стъклото на пералнята от счупване от удара на катарамата, намираща се на колана на дрехата ви.

Съвети при пране с пералня

7.       Избери правилния прах

Потърсете и се снабдете с прах, специално предназначен за пране на пухени якета. Обикновените препарати могат да увредят тъканта или пуха и да съсипете дрехата си. Не пестете от правилните препарати, когато говорим за пране на яке с пух.

Какво да не забравяте да направите, когато перете пухено яке?

От ключово значение за крайния резултат при пране на яке с пух е поставянето на специални топки, предназначени за пране на този тип якета в пералнята машина. Ако не разполагате с такива, топчета за тенис ще ви свършат същата работа. По време на работа на машината топчетата удрят якето и по този начин не позволяват да се образуват бучки в пуха. Няколко – 5-6 са ви достатъчни, не прекалявайте с броя топки и не пълнете пералнята с тях все пак. Благодарение на специалните топки или топките за тенис пералнята машина не се оказва бедствие, съсипващо дрехата ви, при пране на яке с пух. След самото пране не пропускайте и да разклатите якето, за да разпределите пуха, преди да пристъпите към сушене. Добре е сушенето да е на равна и гладка повърхност или на закачалка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com