X
 
 

По инициатива на Васил Априлов в Габрово Неофит Рилски открива първото взаимно училище

1136 0
photo of По инициатива на Васил Априлов в Габрово Неофит Рилски открива първото взаимно училище

1835 г.

Взаимното училище е светско начално училище през периода на българското възраждане, в което се прилага Бел-Ланкастърска метода на обучение. Съгласно този метод някои от по-напредналите ученици обучават част от своите съученици.

Обучението във взаимното училище продължава 2 години и се извършва на говорим български език. Учениците изучават граматика, нравоучение, хигиена, естествознание, география, история, аритметика и вероучение.

Избухва Трънското въстание

На 30 декември 1877 г. избухва Шопското въстание (Трънско въстание), известно още като Знеполско-Краищенското въстание, с ръководител...

Издръжката на училищата се поема от местното население.

Първото Взаимно училище е открито от Неофит Рилски в Габрово на 2 януари 1835 г. по инициатива на Васил Априлов. На 1 март 1841 г. просветителят Атанас Иванов (12 февруари 1810 г. – 5 юли 1897 г.) открива и в Стара Загора взаимно българско училище.

Известният просветен и църковен деец Неофит Рилски съставя и първите взаимоучителни таблици на български език, които служат за учебни пособия. В тях се съдържа целият учебен материал, предвиден за децата от взаимните училища.

В този си вид взаимните училища са важен етап в развитието на учебното дело на българските земи през Възраждането. През тях преминават мнозина дейци, които след това играят не малка роля в развитието на просветното дело.

В България се учредява профашистка младежка организация Бранник по подобие на Хитлерюгенд

Бранник е младежка организация, създадена на 29 декември 1940 г., с приемането на „Закона за организиране на българската младеж...

Взаимното училище поставят началото и на новобългарското образование. В това се състои и неговата най-голяма заслуга. По инициатива на Васил Априлов на 2 януари 1835 година в Габрово е открито първото взаимно училище. То е открито от Неофит Рилски. На 1 март 1841 година просветителят Атанас Иванов пък открива и в Стара Загора взаимно българско училище.

Взаимното училище е светско начално училище през периода на българското Възраждане, в което се прилага Бел-Ланкастърска метода на обучение. Съгласно този метод някои от по-напредналите ученици обучават част от своите съученици. Обучението във взаимното училище продължава 2 години и се извършва на говорим български език. Учениците изучават граматика, нравоучение, хигиена, естествознание, география, история, аритметика и вероучение.

Известният просветен и църковен деец Неофит Рилски съставя и първите взаимоучителни таблици на български език, които служат за учебни пособия. В тях се съдържа целият учебен материал, предвиден за децата от взаимните училища. В този си вид взаимните училища са важен етап в развитието на учебното дело на българските земи през Възраждането. През тях преминават мнозина дейци, които след това играят не малка роля в развитието на просветното дело.

Взаимното училище поставят началото и на новобългарското образование. В това се състои и неговата най-голяма заслуга. Издръжката на училищата се поема от местното население.

На извънредно заседание 37 НС гласува оставката на правителството на Жан Виденов

Жан Василев Виденов е български политик, председател на БСП от декември 1991 до декември 1996 и министър-председател на България през...

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално