X
 
 

Създава се Севернокипърската турска република

2846 7
photo of Създава се Севернокипърската турска република

1983 г.

Севернокипърската турска република, съкратено СКТР, е непризната държава, заемаща северната част на остров Кипър. От 1975 до 1983 територията на Северен Кипър се нарича Турска федеративна държава Северен Кипър.

Турция е единствената страна, признала независимостта на Северен Кипър. Съгласно международното право, Република Кипър запазва суверенитета си над цялата територия, влизаща в състава ѝ до 1974 г. Именно към това мнение се придържат всички останали държави и ООН.

"Вояджър 1" се доближава до Сатурн и прави първи снимки на пръстените му

Вояджър 1 е автоматичен космически апарат, изследвал външните части на Слънчевата система. Изстрелян е на 5 септември 1977 г. и към 2...

СКТР е отделена от останалата част на Кипър посредством буферна зона. Линията, разделяща острова на два сектора (така наречената "Зелена линия"), се охранява от контингент на ООН (ЮНФИКИП).

Република Кипър е създадена през 1960 г. след предоставянето ѝ на независимост от метрополията Великобритания. На гръцката и турска общност са им гарантирани равни възможности за участие в управлението на новата държава. Осигурени са им места в правителствените и граждански институции. Според Договора от 1960 г. гаранти за съществуването на новата държава са Великобритания, Гърция и Турция.

През декември 1963 правителството на Кипър се разпада. Започва конфликт между кипърските гърци и кипърските турци. В резултат на правителствената криза кипърските турци губят постовете си в правителствените институции. С продължаването на конфликта кипърските турци, които населяват предимно селските райони, са блокирани в етнически анклави, заобиколени от компактно гръцко население. Това положение продължава 11 години до момента на разделянето на острова. В този период между двете кипърски общности избухват множество конфликти, в резултат на които на няколко пъти изострят отношенията между Турция и Гърция, които са на границата на обявяването на война, особено по времето на инцидента в град Кокина, а също и през 1967 г., когато кипърски гърци нападат районите с кипърско турско население в южната част на острова.

През юли 1974 г. при поддръжката на гръцката военна хунта на острова се извършва военен преврат. Кипърският президент архиепископ Макариос III е отстранен от власт, а контролът над острова преминава в ръцете на Никос Сампсон, представител на гръцката организация EOKA, която се бори за присъединяването на Кипър към Гърция, или така наречения еносис. Опасявайки се от действителното присъединяване на острова към Гърция и в съответствие с Договора от 1960, на 20 юли 1974 г., Турция изпраща свои военни части в Кипър. След турското нахлуване военния преврат претърпява поражение, което на свой ред довежда до падането на кипърската гръцката военна хунта и връщането на власт на архиепископ Макариос III. Въпреки възстановяването на статуквото Турция отказва да изтегли войските си, с аргумента за необходимостта от защита на кипърските турци. Този отказ е възприет от международната общност като нарушение на Договора за гаранциите и така остров Кипър се оказва разделен на северна част, контролирана от Турция и южна част, намираща се под контрола на кипърските гърци. През 1983 г. Севернокипърската турска република обявява независимост, но единствената държава, която я признава е Турция.

Смъртта на Ясер Арафат е потвърдена от Организацията за освобождение на Палестина

Ясер Арафат е президент на Палестинската автономия (неин водач става през 1993 г., а през 1996 г. е избран за петгодишен мандат); вод...

През 1975 г. е провъзгласена Турска федеративна държава Северен Кипър, с което кипърските турци се опитват да поставят гръцката общност на острова пред необходимостта на създаването на нова обща федерална държава. Тази идея не намира подкрепа нито сред кипърската гръцка общност, нито в ООН или сред международната общност. След осем години неуспешни преговори с Република Кипър Северът обявява своята независимост на 15 ноември 1983 г. Новата самопровъзгласила се държава се нарича Севернокипърска турска република. Декларацията за независимост на Севернокипърската турска република е отхвърлена както от Република Кипър, така и от ООН.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Убедителната българска победа при Пирот 3 Убедителната българска победа при Пирот преди 1 година Профил на трол?
  Англия парира подмолните действия на руските дипломати в Цариград, които подстрекават Турция за военна окупация на Източна Румелия и възстановяване на статуквото. Англия обаче не може да спре Сърбия. Крал Милан решава да воюва, следвайки съветите на Русия.България е изправена пред война, но не срещу Турция - Сърбия ни нападаВажно е да се знае, че в тази кратка, 14-дневна война всичко в ръцете на б виж още ›› ългарската войска. Ако изгуби войната България ще изгуби и Южна България и ще бъде наказана, защото е дръзнала да наруши Берлинския договор, т. е. волята на великите сили. В началото на войната никой не ни подкрепя, макар че симпатиите в Европа са на наша страна. Причината е, че считат българите за обречени. Когато започват българските военни победи вече всички застават на страната на България. Войната е бляскава българска победа. Победоносният ход на българската армия е спрян след ултиматума на Русия и Австро-Унгария. Промяна в статуквото няма да има. Правителството на П. Каравелов защитава дипломатически Съединението, но заради русофилските си зависимости не се бори за присъединяване на стария български град Пирот, заграбен от Сърбия през 1878 г. и освободен от българската армия в края на Сръбско-българската война. Пирот е върнат на Сърбия и цената на антибългарското Каравелово русофилство заплащат със своята кръв много българи пиротчани, зверски избити от сърбите заради посрещането на българските освободителни войски.Дипломатическите ни отношения с Русия са прекъснати от “освободителката”, защото България устоява въпреки руския натиск и подмолни интриги и избира да решава проблемите си по собствена воля НО РУСИЯ НИКОГА НЕ СПИРА ЗЛОКОБНАТА СИ ЦЕЛЕНАСОЧЕНА АНТИБЪЛГАРСКА НАМЕСА В ИСТОРИЧЕСКИЯ ПЪТ НА БЪЛГАРИЯ ДО ДЕН ДНЕШЕН
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  15.11.1885 г. – Сръбско-българска война: Убедителната българска победа при Пирот, след която в щаба на българската армия е австро-унгарският пълномощен министър в Белград , който предупреждава, че при по-нататъшно настъпление българската армия ще срещне австро-унгарски войски, което слага края на войната. Ама както казва митрополит Методи :’’... има история... уверяваха ни генерали, че предполаг виж още ›› аемата мярка да се ограничи войната до Балкана, била съгласно Рейхщадското съглашение – да се освободи България до Балкана за в полза на Русия, като компенсация за Босна и Херцеговина, ама Шипка отвори пътя. Дойдохме в Одрин. Там първоначално се водеха преговорите за сключването на мирът.Стана явно, че българското княжество ще се образува до Балкана и граф Н. Игнатиев ни посъветва да не бунтуваме офицерството. Заяви му се, че без Румелия и без Македония, едно княжество до Балкана не го щем. Една църковна област е предпочтителна за интересите на българския народ по султанския берат, от колкото едно княжество до Балкана, което ще раздели и разнебити българския народ.Добре, да уредим щото в договорът да се каже, че се урежда една българска държава с всичките области населени от българите както е българската екзархия по султанската карта.Питахме: защо руските войски не отидоха да окупират Македония? Препятствие нямаше. Турските войски бяха напуснали .Уверенията на някои генерали, че българско княжество, според Рейхщагското съглашение, ще се образува до Балкана, обясняваха причината защо не се окупира от руските войски и Македония. Явно ставаше, че Св[ети]-Стефанска България беше образувана велика на „книга" голяма, да има какво да се отстъпва, какво да се отрязва’’
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  няколко месеца по-късно българските земи са разпарчетосани с Берлинския договор, в основата на който са текстовете на секретните Райхщадски договори на Русия с Австро-Унгария: Северна Добруджа е предадена на Румъния, а големи български територии в Западна България – Пиротско и Нишко са просто подарени на Сърбия и местното население ще бъде подложено на насилствена асимилация, терор и убийств виж още ›› а. Македония и Беломорска Тракия – в Османската империя. Останалото разделено на княжество България – под окупацията на 50 хиляден руски окупационен корпус и васалната ИзточнаРумелия. България не е свободна, не е независима, не е цялостна. България е разпокъсана, разграбена и ОКУПИРАНА! И за тази окупация ще плати на Русия 10 680 250 книжни рубли и 43 копейки, сума равняваща се на 32,5 тона злато!
  : 0 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ‘’ На конгреса в Берлин се имаше пред вид Рейхщадското съглашение между Русия и Австро-Унгария.Когато на конгреса в Берлин кроеха границите на българското княжество, мислеха колко да се даде на Русия. Определиха да се даде толкова, колкото е било уговорено в "Рейхщадското" съглашение. Австро-Унгария сполучи да си вземе своя дял, паят: Босна и Херцеговина. Планът на руската дипломация е виж още ›› бил и е – да се подсигури със Св[ети]-Стефанска България , че ще се повърне, колкото е било уговорено в "Рейхщадското" съглашение : да си стане руска губерния и българите да са послушни на императора и да винят Великите сили и първия княз, Александър Батемберг е руски човек, ама пожела да бъде независим княз на независима държава. Той се показа неблагонадежден за изпълнението на руския план за присъединението на България – под руски протекторат. Русия не можа да вземе нищо.Излезе, че България, за руската дипломация, се явява като изтървана руска губерния. Съединението на Източна Румелия с България порази руската дипломация. Уголемяването на България оправдаваше опасенията на руското правителство да не би се отвори апетит на България и пожелае един ден и посегне да тури ръка на Проливите и на Цариград. Упорито настоя да не признава това съединение на Източна Румелия с България. Сърбия ни отвори война. Търсеше се компенсация: да вземе от България толкова, колкото последната взе от Източна Румелия. Мислехме тогава, че Сърбия беше подбудена от Австро-Унгария. После се указа, че на Русия е и ръката и пръста. Щом се отвори войната, Русия си повика офицерите и ги оттегли от нашата армия. Желанието на Русия да бъдем победени и ограбени от Сърбия, стана явно: Несполуката на Русия в съпротивлението й за Съединението и неуспеха на сърбите във войната, осуетиха нейния план за намалението на България. Ожесточи се’’ – два пъти обявява война на България , втори път я окупира ... та до днес
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ! КРИТ НЕ Е КРИМ ! 1 ! КРИТ НЕ Е КРИМ ! преди 1 година Профил на трол?
  Както знаем, Турция ни снабдява с най-скъпия турски природен газ , продаван в Европа. Богатата на тази суровина евразийска държава налага монополно у нас баснословни цени. Натрапва ги без алтернатива под зоркия поглед на своите охранители от петата й колона на правата на бивш наш колониален владетел. В резултат на това се задава скок на цените на тока и верижна катастрофа от фалити на български пр виж още ›› едприятия и фалит на семейните бюджети на стотици хиляди българи, поробени от скъпотията на парното и топлата вода ( която е открита отдавна, но за мнозина ще се наложи да я закрият с помощта на кранчето, за да не се затрият съвсем ). Ясно ли е сега, как вековният ни враг се готви да постъпи с нас с типична азиатска жестокост? Но и това не е всичко. Турция ни осъди миналата година. Наказа ни заради това, че цяло десетилетие й плащахме стотици милиони долари годишно за поддръжане в жива кома на мъртвородения, наложен от нейното ядрено лоби в България проект АЕЦ “Белене”. Взе ни по съдебен път още милиард и нещо отгоре долара за удоволствието да си имаме реактор в името на вечната ни дружба. Ще го поддържаме в същия скъп режим на излишни разходи по съхраняването му на принципа “ където е изтичало, пак ще изтича” (в джобовете на протурските мекерета у нас). Подозирам, че грабежът – не на века, а на последните няколко хилядолетия – в размер от 4 милиарда лева, осъществен с източването на КаТеБе ачик си е организаран от някое турско мекере през турско КаТеПе. Кой друг, освен проникналата на всички нива в българската икономика, политика , прокуратура, медии и т.н. турска държава, има експертизата и шпионския инструментариум да клати българската държава, за да я сочи за назидание на кандидатите да попаднат под съвременното турско робство? Пък и всяка държава си умира да има дестабилизиран просяк за съсед и Турция така. А нали заради европейските санкции срещу списък от турски бизнесмени и политици, поддържащи турската анексия на част от остров Кипър, Турция ни наказа с ембарго на български стоки, от което, ако се вярва на дуета премиер/президент, сме пострадали тежко. Което е фалшива новина. Защото още от началото на 90-те години, когато Русия ни освободи отново и благодарение на това се освободихме пазарно, Турция ни наложи непосилни такси за традиционно изнасяни на турския пазар стоки – от свинското, до винското. Това ги направи непродаваеми на необятните турски Капалъ чарши, а с цялото си турско нахалство и до днес турците твърдят, че ние сме били виновни, че сме загубили евразийския им пазар. Но да оставим материалните щети, които търпим от бруталната турска политика срещу България. Какво да кажем за униженията, който ни нанася Анкара? Нейният посланик в Брюксел ни нарече турски троянски кон тъкмо в навечерието на нашата интеграция в ЕС. И се оказа прав- Нинова изцвили обещанието да наложи вето върху европейските санкции срещу Турция, сякаш тя наистина не е анексирала части от Кипър. По-лошото е, че никой в света на се изненада, че арогантният турчин е “познал”- след век и половина турско робство в най-новата ни история, какво друго може да се очаква от нас? Не е чудно всичко това - нали Турция подло ни обяви война през 1916 г. и нахлу в Добруджа, но благодарение на родоблюбивите българи, които не се повлияха от вековните връзки между двата народа, бяха доблестно отблъснати от юнаците на генерал Иван Колев и с руска пехота по фланговете. Турците, обърнати в бягство, платиха с хиляди свои жертви. За което ни отмъстиха през септември 1944 т-та, когато доблестният турски шпионин генерал Иван Маринов, министър на войната с едноседмичен стаж на поста, им помогна да намерят повод да ни обявят война отново и този път, без българска пушка на съпротива да гръмне, да ни окупират. Окупацията продължи 3 години пряко и още 42 бе поддържана от българските еничари на вероломните ни турски владетели. Синилата от този турски бич и днес ни напомнят кого трябва да мразим най-много по същият монополен начин върху посоката на омразата, по който ни натрапват своите енергийни доставки и източват икономическите сокове на България чрез дисбаланс в търговията в съотношение 1:10 в полза на бившата ни колониална владетелка, защитаваща тези свои позиции тук с помощта на съвременните еничари, създаващи масови предателски организиции от рода на Национално сдружение “Туркофили” и паравоенни еничерски полкове за рязане на български глави. В техните редици е пълно с благодарни на това статукво хора, които пледират за още повече благодарност към комшиите, които са ни освободили от страховете от византийско робство още през 14-ти век, а ние ( все още) не сме им построили нито един паметник на благодарнстта за това благодеяние. Не случайно на фона на тази обща, но далеч не изчерпателно нарисувана по-горе картина, един руски заместник – министър на външните работи напълно справедливо отбеляза след изборите в България вече няма нито един глас, който да говори за някаква си руска намеса - на черноморието ни се вее турското знаме и 50 000 турски фамилии си защитават пгражданските права в съюза ''Алахнаш''който властта ни мисли за българолюбив Альоша
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Много интересен коментар, по-добре е да не се чете от дебили.
  : 0 !
 • ДуПеСе да се закрие 1.2 ДуПеСе да се закрие преди 1 година Профил на трол?
  "Нинова изцвили обещанието"?! Костовски за първи път да ме разсмееш!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Очаква се ново поскъпване на "Гражданска...

От началото на декември България е поставена под мониторинг по системата "Зелена карта" на автомобилните застраховки. Причината е непла...

Последно в Актуално