10 шедьовъра на София Филм Фест 2018, които не трябва да пропускате

8144
10 шедьовъра на София Филм Фест 2018, които не трябва да пропускате
Снимка: СФФ

Развълнувани сме да споделим, че днес се открива 22-рият София Филм Фест. Не крием, че едва дочакахме началото му и затова ви представяме основните виновниците за нашето нетърпение.

Actualno.com подбра 10 шедьовъра на София Филм Фест 2018, които не трябва в никакъв случай да пропускате!

Ето ги и тях!

"Проектът Флорида" ("The Florida Project")

Най-новият филм на режисьора Шон Бейкър, познат като автор на различни независими филмови проекти, е "Проектът Флорида" с уникалния Уилям Дефо. Дефо получи за ролята си номинация за "Оскар" за Най-добър актьор в поддържаща роля.

Сценарият е дело на режисьора в съавторство с Крис Бъргок. Историята следва уникалната шестгодишна Муни и нейната банда приятелчета, чиято лятна ваканция е изпълнена с детски чудеса и приключения във време, когато възрастните наоколо преживяват доста житейски трудности.

"Проектът Флорида" ("The Florida Project") започва като звънец за събуждане в летен лагер и е може би най-увлекателното филмово начало в тазгодишната програма на Кан", пише Емили Йошида за "New Your Magazine (Vulture)".

Кога можете да гледате "Проектът Флорида" - ТУК!

"Потапяне" ("Submergence")

Емблемата на световното независимо кино Вим Вендерс се завръща в София почти 10 години след представянето на филма си "Снимки в Палермо" пред българската публика. Президентът на Европейската филмова академия ще представи амбициозния си проект "Потапяне", филмът, който откри 65-тия филмов фестивал в Сан Себастиан.

В главните роли ще видим изключително нашумялата в последните години Алисия Викандер и Джеймс Макавой.

"Потапяне" е филм за любовта, за природата, за чисто човешките чувства, за смисъла на живота, за увеличаващия се недостиг на природни ресурси и конфикта между Запада и радикалния ислямски тероризъм.

Кога можете да гледате "Потапяне" - ТУК!

"Аз, Тоня" ("I, Tonya")

Ролята на американската фигуристка Тоня Хардинг донесе на актрисата Маро Роби номинация за "Оскар" за Най-добра женска роля. Абсолютно заслужено! Роби поразява всички с превъплъщението си в изпълнената с хъс и енергия Хардинг. Алисън Джени пък завоюва "Oскар", както и "Златен глобус" за поддържаща женска роля.

Лентата на режисьора Крейг Гилеспи разказва за един от най-сензационните скандали в историята на спорта. Въпреки че Хардинг е първата американка, която успява да направи троен аксел по време на състезание, кариерата ѝ е белязана от глупавата и лошо подготвена атака, която поръчва срещу конкурентката си Нанси Кериган.

Кога можете да гледате "Аз, Тоня" - ТУК!

"Не ме докосвай" ("Touch Me Not")

Няма как да не включим в класацията и "Златната мечка" на 68-ия филмов фестивал "Берлинаре", а именно "Не ме докосвай". Една ли има някой, който не разбрал хубава новина, но ако случайно не сте, с гордост ви съобщаваме, че филмът на румънската режисьорка Адина Пинтилие е копродукция със сериозно българско участие. В него участват актьорите Ирмена Чичикова и Георги Налджиев, а продуцент от българска страна е Мартичка Божилова. 

Можете да гледате "Не ме докосвай" на 14 март в кино "Одеон" от 21.00 часа.

"Без милост" (Aus dem Nichts"/"In The Fade")

Най-новият шедьовър на гениалния Фатих Акин, за съжаление не успя да се пребори за "Оскар", но пък заслужено получи по-рано "Златен Глобус" за най-добър чуждоезичен филм на 2017. В него ще се насладим на играта на Даян Крюгер.

"Това е филм за семейството и справедливостта и колко различно могат да се интерпретират тези две понятия. В същото време "Без милост" е трилър, който се опитва да разкаже философска история по интересен начин", споделя Фатих Акин за лентата. Режисьорът разказва още, че "Без милост" е изключително личен филм и ксенофобските атаки срещу него са го накарали да се захване с такъв сценарий. "Това е моят своеобразен ответен удар на безумието, на което сме свидетели", казва Акин.

Кога можете да гледате "Без милост" - ТУК!

"Да обичаш Пабло" ("Loving Pablo")

Животът на известния и енигматичен Пабло Ескобар е предпочитана тема за писатели, режисьори и телевизионни продуценти. Във филма на испанския режисьор Фернандо Леон де Араноа "Да обичаш Пабло", базиран на книгата на дългогодишната любовница на Ескобар Вирджиния Валехо, виждаме възхода и падението на наркобоса от гледна точка на жена, която е обвързана интимно с него.

В главните роли ще видим Хариер Бардем и Пенелопе Крус, които освен в живота, перфектно си пасват и на снимачната площадка. Постпродукцията на "Да обичаш Пабло", както и част от снимките са осъществени в България. Една изключително сложна за заснемане сцена е заснета именно у нас - приземяване на истински самолет, като част от каскада във филма.

Кога можете да гледате "Да обичаш Пабло" - ТУК!

"Невидима нишка" ("Phantom Thread")

Режисьорът Пол Томас Андерсън определено е от майсторите на голямото кино, пред които се покланяме. Той хвърля ръкавицата към публиката с най-новото си произведение "Невидима нишка". Филмът получи шест признания за майсторство, сред които номинация за "Оскар" за Най-добър режисьор.

Действието се развива в следвоенен Лондон през 50-те години. Известният шивач Рейнолдс Уудкок и сестра му Сирил са в центъра на британската мода и обличат кралски особи, филмови звезди, богати наследнички, бохеми. Жените идват и си отиват от живота на Уудкок, дарявайки известния ерген с вдъхновение и приятна компания. До момента, в който не се среща с младата и своенравна Алма...

Кога можете да гледате "Невидима нишка" - ТУК!

"Търсач на удоволствия" ("The Leisure Seeker")

"Търсач на удоволствия" е прякорът на стария кемпер, с който Ела и Джон Спенсър са ходили на почивка с децата си през 70-те години. Една лятна утрин, отчаяно искащи да избягат от медицински грижи, които ще ги разделят завинаги, двамата шокират децата си, качвайки се в остарялото превозно средство и хващайки пътя към Кий Уест в търсене на ново приключение.

В главните роли ще видим легендарните Хелън Мирън и Доналд Съдърланд.

"Никога не съм очаквал, че ще режисирам филм изцяло в друга държава. Досега винаги съм отказвал предлаганите ми американски проекти. Но ме убедиха поне да опитам да напиша сценарий, а аз обещах на продуцентите, че ако Хелън Мирън и Доналд Съдърланд се съгласят да играят Ела и Джон, ще направя филма", споделя режисьорът Паоло Вирдзи.

Кога можете да гледате "Търсач на удоволствия" - ТУК!

"Другият любовник" ("Double Lover"/"L’amant double")

Филмът на Франсоа Озон разказва за Клое - красива млада дама, която се намира в труден момент от живота си. Тя тръгва на сеанси при привлекателния и мистериозен психолог Пол. Платените им разговори водят до неизбежна връзка и няколко месеца по-късно Клое е влюбена и живее с новия си партньор.

Кога можете да гледате "Другият любовник" - ТУК!

"Нелюбов" ("Loveless")

Андрей Звягинцев e истински виртуоз в света на киното. Трябва да си сляп, за да не прозреш неговия изключителен талант. Той е един от най-ярките съвременни руски режисьори и горещо препоръчваме най-новия му проект "Нелюбов". Филмът бе едно от предложенията за чуждестранен "Оскар" тази година.

Кога можете да гледате "Нелюбов" - ТУК!

Не пропускайте и българските филми на София Филм Фест 2018!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Обявиха филмите в Кан, които ще се борят за "Златна палма" (СПИСЪК)

Филмът за Доналд Тръмп с Мария Бакалова ще се бори за "Златна палма" в Кан

Гледаме на кино номинирания за наградата LUX филм "На борда на "Адаман" от 12 април

Новият филм за Ейми Уайнхаус с премиера в кино "Влайкова" (ВИДЕО)

Обявиха датата за наградите "Оскар" през 2025 г.

София Филм Фест във Велико Търново предлага сериозна филмова селекция

Джордж Лукас с почетна "Златна палма" на фестивала в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com