Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: Наградите "Оскар" със съвсем нова режисьорска категория

09 февруари 2024, 12:43 часа • 2880 прочитания

Наградите "Оскар" ще имат нова категория от 2026 г., съобщи АФП, позовавайки се на организаторите на церемонията. Новото отличие ще се връчва за най-добър кастинг режисьор.

"Кастинг режисьорите играят ключова роля в продукциите и затова сме горди да добавим тази категория", се казва в общо изявление на изпълнителния директор на американската Академия за кинематографично изкуство и наука Бил Креймър и Джанет Янг - президент на академията. По този начин ще се отдаде почит на дългогодишната работа на кастинг режисьорите в Холивуд.

Засега не е обявено дали тази награда ще бъде част от официалната церемония или ще бъде връчвана преди бляскавото събитие.

Още: Марго Роби с тежки думи за липсващата номинация за "Оскар"

Снимка: Getty Images

Нови категории и по-кратка церемония

През 2001 г. беше създадена категория за най-добър анимационен филм.

За да намалят времетраенето на церемонията и да привлекат повече зрителска аудитория, през 2022 г. организаторите изтеглиха някои от категориите, смятани за второстепенни. Тази иновация обаче не просъществува през следващата година заради недоволство на работещите в киноиндустрията, пише БТА.

Церемонията за връчването на тазгодишните награди "Оскар" ще се състои на 10 март, а номинираните в основните категории можете да видите ТУК.

Още: Сърдити, шокирани и пренебрегнати: Ето кои са най-големите изненади в номинациите за "Оскар" 2024

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес