От #MeToo протестират срещу награда за Ален Делон в Кан

9065
От #MeToo протестират срещу награда за Ален Делон в Кан
Снимка: Getty Images/Guliver

Филмовият фестивал в Кан се открива във вторник на фона на разправиите около решението да бъде почетен ветеранът на френското кино Ален Делон, който е обвинен в насилие спрямо жените.

В Холивуд, една от американските лоби групи начело на движението #MeToo във филмовата индустрия, заяви, че решението да му бъде дадена почетна Златна палма е „отвратително“. Онлайн петиция, призоваваща за стопиране на наградата за Делон, обявява 83-годишния актьор като "расист, хомофобски женомразец“.

"Златна палма" за Ален Делон

Звездата на филмите "Роко и неговите братя", "Самураят" и "Гепардът" - френският актьор Ален Делон, е носителят на почетната "Златна па...

Миналата година фестивалът в КАН обеща, че "трябва да има нулева толерантност към сексуалния тормоз или злоупотреба от всякакъв вид" на фона на протестите, водени от Кейт Бланшет на повече от 80 холивудски звезди и жени режисьори.

Скандалът е в ход, когато най-големият световен филмов фестивал се открива с един от най-ярките състави от години. Големи холивудски имена от Брад Пит, Леонардо Дикаприо и Бил Мъри до Джулиан Мур и Ел Фанинг ще минат по булевард „Кроазет“ в Кан.

Спорът избухна, след като нов филм на френско-тунизийския режисьор Абделатиф Кечиче беше избран да се състезава за най-голямата награда, въпреки че полицията го разследва за предполагаемо сексуално насилие срещу млада актриса. Кечиче отрича твърдението, предаде БГНЕС.

Мелиса Силвърстейн написа, че е ужасена от това, че Кан ще почете Делон, тъй като той "публично е признал, че е удрял жени и твърди, че е против природата някой да е гей“. Тя добява, че Делон е близък като начин на мислене с „расисткия и антисемитски Национален фронт", който е основан от неговия дългогодишен приятел Жан-Мари Льо Пен.

Почина известната френска актриса Мирей Дарк

Известната френска актриса Мирей Дарк почина на 79-годишна възраст, съобщи радио RTL като се позова на нейни близки. През 60-те и 70-т...

Делон призна, че е удрял жени през ноември, когато беше разпитан по френската телевизия за искове за домашно насилие от отчуждения си син Ален-Фабиен Делон. "Ако да удариш един шамар е мъжкарско, то аз съм мачо", каза Делон, добавяйки, че жени са го удряли и че никога не е "размазвал" жена.

Един от синовете му обаче каза, че звездата е бил майка му, като ѝ счупил осем ребра и два пъти носа. Друг син на кинолегендата - Антъни Делон, по-рано този месец потвърди в Isntagram, че е бил затворен в клетка с кучета от баща си като дете, за "да ме закали".

Но директорът на фестивала в Кан Тиери Фремо защити Делон и каза, че ще бъде зачетено неговото творчество, а не възгледите му. „На Ален Делон му е позволено да си мисли, каквото си иска“, каза той пред АФП.

Петиция, призоваваща за отмяна на почетната "Златна палма", събра около 18 000 подписа на сайта в интернет Care2.

Ален Делон преустановява окончателно филмовата си кариера

81-годишната легенда в киното Ален Делон обяви, че е приел да изиграе последната си филмова роля, след която възнамерява да се оттегли ...

Вижте някои моменти от кариерата на Ален Делон в галерията ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Обявиха филмите в Кан, които ще се борят за "Златна палма" (СПИСЪК)

Филмът за Доналд Тръмп с Мария Бакалова ще се бори за "Златна палма" в Кан

Гледаме на кино номинирания за наградата LUX филм "На борда на "Адаман" от 12 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com