Отбелязваме Деня на българското кино

2053
Отбелязваме Деня на българското кино
Снимка: iStock/Guliver

На 13 януари, преди повече от век – през 1915 г., в първото столично кино "Модерен театър" се състои публичната премиера на първия български игрален филм "Българан е галант". Сценарист и режисьор на немия черно-бял филм е легендарният пионер на българското кино Васил Гендов.

В главните роли са Мара Липина и самият Васил Гендов, и двамата актьори от Народния театър. Операторът Гаетано заснема филма за 6 дни пред къщата на предприемача Димитър Съселов на ул. „Славянска“ №9 в София. Пред тази къща за първи път се поставя снимачен филмов апарат за български игрален филм. Апаратът е система „Пате“, купен на старо от Будапеща.

Пандемията удари сериозно киноиндустрията у нас

Пандемията удари сериозно киноиндустрията у нас. Спад в печалбите в размер на 69 процента отчитат родните филмови продуценти от боксофи...

Сюжетът на филма се върти около любовните неволи на бонвивана Българан. Докато той се разхожда по софийските улици, среща красива млада дама и започва да я ухажва. Опитва се да я впечатли, като й купува цветя. Тя решава да даде добър урок на натрапника и му предлага да я придружи из пазара. Прави покупки и уж, че си е забравила парите - моли Българан да й даде назаем. Дамата води ухажора си в ресторант и за негова сметка поръчва напитки и закуски. След гощавката натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя съпруг и му предлага да хванат файтон, като освободят "носача". Двамата потеглят пред смаяния Българан, а за благодарност той получава само една монета.

Самият филм не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че е загубен през 40-те години на ХХ век при бомбардировките над София по време на Втората Световна война и са останали едва 1-2 кадъра от него.

По повод 90-годишнината от датата на първата публична прожекция на първия български игрален филм, през 2005 г., Националният филмов център инициира създаването на официален празник на работещите в българското кино. 13 януари е обявен за Ден на българското кино с Постановление на Министерски съвет от 27 декември 2005 г.

Съобразявайки се с настоящата ситуация на пандемия, изпълнителна агенция Национален филмов център пое инициативата, подкрепена от Столична община и с ценното съдействие на Neterra.TV+, да отбележи професионалния празник на работещите в киното по различен начин.

Търси се киноман, който да гледа филми на самотен остров

Организаторите на Международния кинофестивал в Гьотеборг търсят киноман, който да изкара една седмица в гледане на филми на самотен ост...

За да се осъществи срещата на публиката с българското кино въпреки затрудненията, за първи път тази година празникът – 106 години от първата публична прожекция на първия български игрален филм „Българан е галант“, ще се случи в интернет.

На 13 януари 2021 г., сряда, в часовия пояс 16.00 – 24.00 ч. на видеоплатформата www.neterra.tv/plus ще могат да се видят безплатно 16 документални и 23 пълнометражни игрални български филми от последните години. Заглавията включват най-новите филми, създадени както с държавна подкрепа от ИА НФЦ, така и финансирани по частен път. Таксата за гледаните през този часови пояс филмови заглавия ще бъде заплатена от ИА „Национален филмов център“ и Столична община.

По този начин носителите на авторски и сродни права ще бъдат защитени, което намираме за особено важно. Техните възнаграждения от една страна стимулират усилията им и положения труд, а от друга учат зрителската аудитория на регламентиран достъп до интернет съдържанието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Обявиха филмите в Кан, които ще се борят за "Златна палма" (СПИСЪК)

Филмът за Доналд Тръмп с Мария Бакалова ще се бори за "Златна палма" в Кан

Гледаме на кино номинирания за наградата LUX филм "На борда на "Адаман" от 12 април

Новият филм за Ейми Уайнхаус с премиера в кино "Влайкова" (ВИДЕО)

Обявиха датата за наградите "Оскар" през 2025 г.

София Филм Фест във Велико Търново предлага сериозна филмова селекция

Джордж Лукас с почетна "Златна палма" на фестивала в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com