"Отвлечен" на Марко Белокио вече по кината в България

732
"Отвлечен" на Марко Белокио вече по кината в България
Снимка: Art Fest

Филмът "Отвлечен" на Марко Белокио, който бе част от 28-ия София Филм Фест, вече може да се гледа по кината в цяла България, съобщават разпространителите от Арт Фест.

В основата на сюжета на новата историческа драма, създадена от легендарния италански режисьор Марко Белокио, са истински събития, които разрушават едно семейство, подхранват всенародния гняв в Италия през XIX век и предизвикват световен скандал.

През 1858 година в еврейския квартал на Болоня войниците на папата нахлуват в дома на семейство Мортара. По заповед на кардинала те отвеждат със себе си шестгодишния им син Едгардо. Още като бебе детето е кръстено тайно от своята бавачка и папският закон е неоспорим: то трябва да получи католическо образование. Съкрушените родители на Едгардо ще направят всичко, за да си върнат сина. Подкрепена от общественото мнение и международната еврейска общност, борбата на семейство Мортара бързо придобива политическо измерение. Но Църквата и папата не се съгласяват да върнат детето, в опит да затвърдят своята все по-нестабилна власт.

Още: Хана Шигула получи Награда за цялостно творчество на Германската филмова академия

Кинокритици за филма

"Белокио представя бруталните сътресения на тираничната власт на църквата и фанатизма, които отекват няколко десетилетия по-късно в аферата "Драйфус" във Франция (в контекста антисемитизъм), както и в последвалите през ХХ век ужасяващи събития по време на Втората световна война.", Питър Брадшоу, "The Guardian"

"Отвлечен" притежава съвършено темпо, заснет е разкошно и пресъздава емоционална, истинска история, в която важна роля играят вярата, семейството и силата на хората, обединили се около целта да поправят дълбоко вкоренени неправди в консервативното общество.", Бари Левит, "Empire"

Още: Връчиха италианските награди "Давид на Донатело": Надделяха социалните теми

"Отвлечен" е един от най-успешните филми на Белокио – композиран като трилър, който ще прикове вниманието на публиката, в съчетание с ужасяваща човешка драма. В творбата майсторски се отразяват теми, които италианският режисьор често е засягал във филмите си през годините – католическата църква като анти-либерална, деспотична машина за индоктриниране, която краде душите на младите хора; крехката природа на човешката идентичност и вечната борба за свобода – на личностите и на обществото като цяло.", Дебора Йънг, "The Film Verdict"

Интервю с Марко Белокио

Снимка: Getty Images

Още: Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е в България

Марко Белокио – "Не направих "Отвлечен", за да заявя политическа позиция, нито да се опълча срещу църквата." (интервю на Беноа Паван, МФФ Кан)

Година след поредицата си "Екстериор, нощ" – разказ за отвличането и убийството на бившия италиански премиер Алдо Моро през 1978 година, Марко Белокио отново разказва за отвличане, превърнало се в шокираща новина в Италия през XIX век. Това е едно интервю с италианския режисьор, който получи "Златната палма" на фестивала в Кан за цялостен принос към изкуството на киното през 2021 година.

- До каква степен бяхте запознат със случая "Мортара" преди да започнете работа по този свой филм?

Марко Белокио: Не знаех абсолютно нищо. Попаднах на информация за него в книга на Виторио Месори, отявлен католик и дълбоко консервативен писател. В работата си той изследва живота на Едгардо Мортара и защитава причините, които са накарали папата да "отстрани" детето от семейството му. Книгата хвърля светлина върху парадокса, пред който е изправен Мортара. Освен че е бил отвлечен, което Месори "удобно" пропуска да коментира, Едгардо не е живял спокойно. Той отстоява свободата си и спонтанно приема католицизма. Всъщност филмът първоначално щеше да се казва "Покръстването". Месори предава непрекъснатото състояние на страдание в резултат на вътрешните конфликти на своя герой.

Още: Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

- Как работихте по сценария заедно със Сузана Никиарели?

- Освен книгата на Месори, ние базирахме работата си най-вече на написаното от Даниеле Скализ, който споменава този случай, и на Дейвид Керцер, чиято работа Стивън Спилбърг обмисляше да адаптира. Както при "Екстериор, нощ", ние си поставихме за цел в основата на нашия разказ да има неоспорим исторически факт – и чак след това да позволим на въображението да запълни пространствата, които историята оставя празни. Имаме много бегла представа за личния живот на героите. Структурата на филма е конструирана от няколко исторически стълба: отвличането през 1858 година, процесът през 1860 и превземането на Рим през 1870 година.

Снимка: Getty Images

- "Отвлечен" разсъждава върху разликата между вяра и догма. Какво казва Вашият филм за днешна католическа Италия?

- Разбира се, това, което преживява Едгардо Мортара, никога не би могло да се случи днес – в епоха на открит диалог и изключително либерален папа. По онова време наистина е живо усещането, че католическата вяра не подлежи на съмнение. Но "Отвлечен" не е политически филм. Не го направих, за да заявя политическа позиция или да се опълча срещу църквата. Филмът не се опитва да противопостави една страна срещу друга. Съдбата на този човек ме вдъхнови. Разказът за неговите премеждия ме изпълни със съчувствие и с напрежение. Тези емоции проправиха пътя към оформянето на филма. Моите симпатии явно са на страната на детето, което е било жертва на изключително насилие.

- По отношение на естетиката Вие сте заложили изключително много на светлосенките и сепията. Откъде черпихте вдъхновение за визията?

- Основните източници на вдъхновение бяха реализмът и романтиката в италианската живопис от XIX век. Това е ерата, в която Италия се изгражда, различни художници създават много картини, изобразяващи военни и семейни сцени. По отношение на декори, костюми, цветове и контрасти, ние черпихме вдъхновение от традициите, предшестващи импресионизма в италианската и френската живопис, както се вижда в творбите на Йожен Дьолакроа.

- Филмът дължи много на играта на невероятния млад актьор Енеа Сала в ролата на Едгардо Мортара...

- Енеа дори не е кръстен, никога не е ходил на църква и не е евреин! Това, което той представя на екрана, е емоционалната му реакция към неговия герой. Той играе ролята и успява да избегне това, което децата често правят – имитиране на поведение, което са видели по телевизията. Имаше голям риск той да действа на екрана като марионетка. Но се случи точно обратното – детето внесе невероятна дълбочина в ролята си, което беше изключително полезно за филма. Исках да се чувства свободен. Решаваща се оказа и грижата, с която се отнасяха към него останалите актьори.

Още: Френска комедия открива кинофестивала в Кан

Кой е Марко Белокио

Снимка: Getty Images

Той е роден през 1939 година. Започва да учи философия, но след това решава да се запише във филмово училище, където заснема първия си филм "Юмруци в джобовете", който е отличен с наградата "Silver Sail" на фестивала в Локарно през 1965 г. Оказва огромно влияние върху радикалното италианско кино през 60-те години на миналия век. През 2011 година на 68-ия международен филмов фестивал във Венеция получава наградата "Златен лъв" за цялостно творчество.

Избрана филмография:

1965 Юмруци в джобовете (I pugni in tasca)

1971 В името на отца (Nel nome del padre)

1980 Скок в празното (Salto nel vuoto)

1986 Дяволът в плътта (Diavolo in corpo)

2003 Добро утро, нощ (Good Morning, Night)

2009 Да победиш (Vincere)

2019 Предателят (Traitor)

2022 Екстериор, нощ (Exterior, Night)

2023 Отвлечен (Kidnapped)

Още за филма "Отвлечен"

Режисьор Марко Белокио, сценаристи Марко Белокио, Сузана Никиарели, оператор Франческо Ди Джакомо, музика Фабио Масимо Капогросо, с участието на Паоло Пиеробон, Фаусто Русо Алези, Барбара Ронки, Енеа Сала, Леонардо Малтезе, продуценти Бепе Кашето, Симоне Гатони.

Награди и номинации

Кан ’23 – В официалния конкурс за "Златна палма"

Италиански "Златен глобус" ’23 – Награда за най-добър филм

Награди NASTRI D'ARGENTO ’23 – седем награди, включително за най-добри филм, режисьор, сценарий, актриса (Барбара Ронки), актьор в поддържаща роля (Паоло Пиеробон)

Мелбърн МФФ ’23 – представен в официалната селекция

Нова Зеландия МФФ ’23 – в официалната селекция

Торонто МФФ ’23 – специално представяне

Ню Йорк МФФ ’23 – представен в официалната селекция

Британски филмов институт Лондон МФФ ’23 – представен в официалната селекция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Абсолютен прецедент: Гала премиерата на филма за Гунди ще бъде в зала "Арена София"

Документален филм за света на китовете с премиера в кино "Влайкова"

Киното, модата и социалната им ангажираност

Кино Арена в Мега Мол отваря на 7 юни

Филм на Павел Г. Веснаков е селектиран на фестивала в Карлови Вари

За Холивуд важността на климатичните промени не съществува

"Златна палма" в Кан спечели филм за еротична танцьорка (СНИМКИ)

Котаракът Гарфилд идва премиерно в кино "Влайкова" (ВИДЕО)

Доналд Тръпм беснее срещу филма "Стажантът" с Мария Бакалова, режисьорът го кани на среща (ВИДЕО)

Реставрираме филма "Крадецът на праскови" на Въло Радев в 4K (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино