Програмата днес на София Филм Фест

1605
Програмата днес на София Филм Фест
Снимка: София Филм Фест

КИНО „ЛЮМИЕР“ | БИЛЕТИ

18:30 „Преди края“ на режисьорката Елдора Трайкова е впечатляваща история за наближаващ апокалипсис, последните дни на едно село. Причината е залежи от въглища, открити на негова територия и необходими за работата на няколко ТЕЦ в промишления комплекс „Марица-изток“. Не пропускайте ПРЕМИЕРАТА на „Преди края“, носител на наградата "Златен ритон" за най-добър български документален филм през 2020!

20:30 Заснет по едноименната книга на Гюнтер Грас, „Тенекиеният барабан“, режисиран от Фолкер Шльондорф, разказва за възхода и рухването на Третия Райх, видян през очите на малкия Оскар. В рамките на фестивала зрителите имат възможността да гледат режисьорската версия на филма, представена ЛИЧНО от неговия режисьор Фолкер Шльондорф!

ДОМ НА КИНОТО | БИЛЕТИ

18:00 „Разлом“, участващ в Международния конкурс на СФФ, е първият пълнометражен филм на унгарския режисьор Балаш Краснахоркай. 17 години по-късно акушер, напуснал родното си село, се завръща на Великден за погребението на баща си и се оказва изправен пред отговорността за съдбата на собствения си син, за чието съществуване не е знаел до момента.

Това го връща рязко в мрачния и непримирим свят, който е оставил след себе си. 

Ще бъде прожектиран също „Еди кой си“ на режисьора Милко Йовчев, част от конкурса за български късометражен филм.

20:45 „Черната котка“ е втора пълнометражна творба за иранския режисьор Карим Мохамад-Амини. Филмът е разказ за реалността и настоящето през погледа на новото поколение в Иран – млади хора, които са в неизбежен сблъсък с традиционната консервативност.

Ще бъде прожектиран също „Заклинание“ на Виктория Караколева, част от конкурса за български късометражен филм.

КИНО „ОДЕОН“ | БИЛЕТИ

18:30 „Концентрирай се, бабо“ е филм на босненския режисьор Пиер Жалица. Членовете на голямо семейство, разпръснато из бивша Югославия, се събират около смъртното легло на възрастната майка. Прогнозите на семейния доктор, че смъртта ѝ е въпрос на минути, не се оправдават.

Режисьорът Ивайло Пенчев за Мария Бакалова: Очаквам и номинация за "Оскар" (ВИДЕО)

„Мария се справя блестящо. Изключително амбициозна, но и много подготвена. Аз съм много щастлив, че тя успя да пробие на такъв ви...

20:30 Най-новият филм на Раду Жуде, режисьор-откритие на София Мийтингс, „Главни букви“, става част то балканския конкурс на фестивала. В основата на филма е истински случай от преди 40 години в Румъния по време на режима на Чаушеску. В провинциално градче се появяват тебеширени графити, написани с главни букви. Тайната полиция открива, че „терористът“ е 16-годишен студент, който е обвинен в ужасно престъпление – стремеж към свобода.  

ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ – КИНО „СЛАВЕЙКОВ“ | БИЛЕТИ

18:30 Пет века след като Кортес завладява империята на ацтеките, режисьорът Родриго Рейес прави едно от най-значителните изследвания на системните ефекти на колониализма в Мексико.

Като смесва художествена измислица с реални факти, „499“ поема по следите на конкистадор, отправил се на пътешествие по пътя на испанската армия от бреговете на Веракрус до Теночтитлан.

20:30 „Майка ми се е омъжила по една снимка на баща ми“ – разказва режисьорката Фирузе Хосровани в началото на този изключително личен документален филм. Тя обаче не говори метафорично.

Филми, които не бива да пропускате на 25-ия София Филм Фест

Предстоят фестивални ексклузивни прожекции и премиери на „Пътищата на живота“ – най-новият филм на Сали Потър с Хавие...

„Рентгенова снимка на едно семейство“ документира конфликтите в иранското общество и последиците от революцията през 1979 г.

КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „G8“ | Билети на място в киното

19:00 „Туве“ разказва за личния живот и творческия път на художничката Туве Янсон. Желанието за свобода е подложено на изпитание, когато тя се запознава с театралната режисьорка Вивика Бандлер. Един страничен проект – меланхолични и страшни приказки, които разказва на децата в бомбоубежищата, заживява собствен живот и така се раждат легендарните "муминтроли". Филмът ще бъде представен с обръщение към публиката ЛИЧНО от неговата режисьорка Зайда Бергрот.

EURO CINEMA | Билети на място в киното

18:30 „Зимен сън“ на турския режисьор Нури Билге Джейлан, със "Златна палма" от Кан, е дълбока камерна драма за хотелиер в малко градче, чиито културни претенции и самодоволство са сринати през една паметна зима. Действието се развива сред живописния и грабващ зимен пейзаж на Кападокия, в малко селце, полупразно извън сезона. Филмът ще бъде представен с обръщение към публиката ЛИЧНО от неговата продуцентка Зейнеп Атакан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино