Програмата на София Филм Фест на 17 септември

1774
Програмата на София Филм Фест на 17 септември
Снимка: София Филм Фест

ДОМ НА КИНОТО | БИЛЕТИ

От 18:00 часа ви каним на среща с румънския режисьор Раду Чорничук, който лично ще получи наградата за най-добър документален филм на 25-ия София Филм Фест за своя киноразказ „Акаса, моят дом“.

Това е първи пълнометражен документален филм на журналиста и режисьор Чорничук, чиято световна премиера е в Сънданс и там получава наградата за операторско майсторство за световно документално кино. Румънско-германската копродукция „Акаса, моят дом“ проследява живота на семейство Еначе – родители с девет деца, които в продължение на 20 години живеят в схлупена барака сред делтата до Букурещ – изоставен водоем, превърнал се в градски природен резерват. В хода на разказа се появява дори самият принц Чарлз в документирано посещение на югоизточната част на това уникално предградие на румънската столица. Героите на филма са принудени да се преместят, но дали семейството ще оцелее в джунглата на града, след като толкова дълго време е живяло в симбиоза с дивата природа?

В 18:30 часа в Cush.bar * Дом на киното очакваме киноманите на премиера на книгата на Гергана Дончева „Солунският кинофестивал: История, предизвикателства и метаморфози“

В 20:30 часа започва ексклузивната прожекция на „Горбачов. Рай“, представен лично от неговия автор Виталий Мански. Прочутият документалист е специален гост на 25-ия София Филм Фест #ЕСЕН.

Михаил Горбачов, 89-годишният бивш лидер на Съветския съюз, се среща в къщата си край Москва с режисьора Виталий Мански. В неангажираща и приятна атмосфера те обсъждат трудни теми, докато Горбачов прави равносметка на живота си. Не пропускайте!

 * * *

КИНО ЛЮМИЕР | БИЛЕТИ

В 18:30 часа е време за премиера - на най-новия документален филм на Светослав Овчаров „Второто освобождение“. Съветската окупация на България от есента на 1944 до зимата на 1947 година предизвиква политически, финансов и нравствен прелом в новата българска история.

Филмът е изграден изцяло от хроники и документи, голяма част от които се показват за пръв път.

В 20:30 часа започва специалната модна гала на фестивала - през 2021 година представяме уникалния документален филм „Халстън“, посветен на Рой Халстън Фровик - човекът, който искаше „да облече всички американци“. Награждаваният режисьор Фредерик Ченг улавя епичния размах в живота и творчеството на легендарния дизайнер и умело преплита непознати архивни кадри и лични интервюта с колеги и приятели на Халстън - Лайза Минели, племенницата му Лесли Фровик, режисьора Джоел Шумахер, с прочутите „музи на Халстън“, които го вдъхновяват за създаване на неговите модели - Анджелика Хюстън, Бианка Джагър, Елза Перети, Лоран Хътън.

* * *

КИНО ОДЕОН| БИЛЕТИ

В 18:30 часа започва прожекцията на най-новия филм на израелския режисьор Дорон Еран - „Изневяра“.

25-ият София Филм Фест #ЕСЕН кани публиката на „финландски уикенд“

Най-новият филм на Мика Каурисмаки „Една спокойна нощ“ ще бъде представен на 18 септември, от 20:30 часа в кино „Люми...

Историята разказва за адвоката Шачар Тритоп, партньор във водеща юридическа фирма, който решава да впрегне силата на социалните мрежи, за да създаде виртуален любовник за съпругата си Яел.

В 20:30 часа е предвидена прожекция на „ДАУ. Наташа“ - предизвикателният проект на руския режисьор Иля Хржановски, представен на София Мийтингс през 2005 година.

„ДАУ. Наташа“ бе селектиран в основния конкурс на Берлинале 2020 и отличен със „Сребърна мечка“ за операторското майсторство на Юрген Юргес (работил с Фасбиндер и Вим Вендерс).

„Дори онези, които не знаят нищо за проекта ДАУ на Иля Хржановски – мащабна симулация на тоталитарната система от времето на Сталин до днес, ще могат да разпознаят в артистичните и политическите измерения на творбата радикална форма на кино, която се движи между художествената измислица и реалността.

Заедно с режисьорката Екатерина Ортел, оператора Юрген Юргес и ансамбъл от непрофесионални актьори Хржановски наднича в бездните на човешката душа, като стига до (не)човешки крайности.“ (Берлинале 2020)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кино