"За безкрайността" ще зарадва феновете на Рой Андершон на 24-тия София Филм Фест

2335
"За безкрайността" ще зарадва феновете на Рой Андершон на 24-тия София Филм Фест
Снимка: София филм фест

Рой Андершон притежава специфичен авторски подход – и към историите, които разказва, и към визуалната интерпретация на сюжетите. Филмите му се разпознават още от първия, дори случайно попаднал кадър. Преди четири години неговият „Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието” получи най-голямата награда на Венецианския филмов фестивал „Златен лъв”, а през 2019 най-новата му творба „За безкрайността” („About Endlessness“) също беше удостоена с признанието на киноспециалистите и със специалния „Сребърен лъв“ – приза за режисура, отново във Венеция.

Животът може и да е застинал в своята еднообразност, но сигурно има нещо под повърхностното всеобщо безразличие, което движи човечеството и света напред. Трагикомичният акцент, характерен за почерка на шведския режисьор, може да бъде открит в начина, по който хората се надпреварват, за да придадат смисъл на съществуването си. Чрез най-новата си творба Андершон добавя размисли върху красотата и жестокостта на нашата реалност, а зрителите наблюдават действието, подобно на пътуване в нечий сън. Филмът е едновременно ода и елегия, калейдоскоп на човечността, както и безкрайна история на уязвимостта на самото съществуване…

Филм за Петя Дубарова ще открие 24-тия София Филм Фест

Филмът носи заглавието на разказа на превърналата се в легенда млада душа и поетеса Петя Дубарова „Петя на моята Петя“. Реж...

„За безкрайността” завършва своеобразната трилогия на Андершон, чието начало поставя филмът му от 2007 година „Вие, живите” – посветен на радостта и тъгата, самоувереността и тревожното безпокойство, стремежа на човешките същества да обичат и да бъдат обичани. Подобни са темите, които вълнуват и героите на най-новия филм на шведския майстор, в който участват актьорите Татяна Делауни и Мартин Сернер.

Рой Андершон е роден в Гьотеборг, Швеция. Пълнометражният му игрален дебют „Шведска любовна история“ (1970) е удостоен с четири награди в Берлин. След втория си филм авторът решава да си вземе 25-годишна „почивка“ от „голямото“ кино – прави реклами и късометражни филми. Според самия него последните му творби оформят поредица, посветена на смисъла и значението на човешкото съществуване: „Песни от втория етаж“ (2000), носител на Специалната награда на журито в Кан, „Вие, живите“ (2007), удостоен с няколко международни награди, сред които и наградата за най-добър режисьор, за сценарий и филм от Шведския филмов институт, и „Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието“ (2014), който триумфира във Венеция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Филмът "Учителската стая" спечели наградата LUX на европейската публика

Документален филм за големия кинокритик Тони Андрейков представят в кино "Влайкова"

Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Обявиха филмите в Кан, които ще се борят за "Златна палма" (СПИСЪК)

Филмът за Доналд Тръмп с Мария Бакалова ще се бори за "Златна палма" в Кан

Гледаме на кино номинирания за наградата LUX филм "На борда на "Адаман" от 12 април

Новият филм за Ейми Уайнхаус с премиера в кино "Влайкова" (ВИДЕО)

Обявиха датата за наградите "Оскар" през 2025 г.

София Филм Фест във Велико Търново предлага сериозна филмова селекция

Джордж Лукас с почетна "Златна палма" на фестивала в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com