Цитат на 2015 година: Език мой, враг мой

21220
Цитат на 2015 година: Език мой, враг мой

Има живот и извън аурата на Бойко Борисов. Това е основният извод, до който достигна Actualno.com в тазгодишната си класация за най-запомнящите се цитати на 2015 година.

Със сигурност ще има хора, които няма да са съгласни с тезата за живота извън сянката на Борисов – например самият той, но ето на – осмеляваме се да излезем „на светло”. А там, оказва се, има други сенки, други творци и други знамените изказвания, белязали изминалата година. Представяме на вниманието на всички читатели на Actualno.com вътрешната редакционна класация на бележитите цитати извън тези на Бойко Борисов. Класацията беше изготвена напълно демократично – с гласуване на всеки желаещ да участва от редакционния екип. Коментарите какво точно се получи след гласуването оставяме в личните хроники на главния редактор. И така:

България през 2015 година: Полицейските протести

Полицейските протести може и да не спечелят награда „Събитие на годината“, но бяха ясен знак за едно - правителството не мо...

10. "Политиците трябва да се сменят като пелените – по една и съща причина". Думите са на финансовия експерт към КТ Подкрепа Мика Зайкова. Тя цитира великия американски писател Марк Твен по време на дебат относно начина, по който се правят европрограми в България. Доказателство за безмислеността и откровеното упрвленско малоумие по въпроса си припомнете ТУК.

9. "Аз съм циганин и ми е позволено да лъжа, вие сте българка и не трябва да лъжете". Знаменитите думи на кандидата за общински съветник на ДПС в Самоков Трайчо Василев-Пиже, с които той защитава незащитимото – че организира кражба на ток от ЧЕЗ за циганската махала в Самоков.

8. "Докато има ракия, България е непобедима". Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров съчетава историческото ни минало с необозримото ни бъдеще. Професорът изрече репликата след като археолози намериха фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия в крепостта Лютица.

7. "Щом българите плащат и ние трябва да плащаме. Не може да се живее на чужд гръб". Изказването е на фолкзвездата Азис, който говори в светлината на сблъсъците в Гърмен и Орландовци.

6. "Твърдо съм убеден, че някои хора са заченати с а**лен секс, иначе нямаше да има толкова задници". Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев използва реплика на големия американски актьор Робърт Де Ниро, с която накратко да предаде чувствата си относно нахлуването в НАТФИЗ на Волен Сидеров.

Науката през 2015 година: В търсене на новата физика (Обзор, I част)

Науката неумолимо върви напред. Понякога прави крачка или две назад, за да напредне с една крачка напред, но човешкото развитие не тъпч...

5. "Политиците в България се делят на такива, които са за затвора и такива, които задължително трябва да са в затвора". Бившият председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков говори години след като участва във властта. Остава въпросът той дали се брои в тази категория или вече не се счита за политик?

4. "Нашите политици много сериозно следят какво става в Румъния, за да не го повторят". Журналистът Владо Береану даде най-смисления аргумент защо у нас борбата с корупцията и съдебната реформа вървят като глътката на Майка Тереза в балканска кръчма – хич не се случват.

3. "Ако местиш гробище, не можеш да разчиташ на помощ отвътре". Финансовият министър Владислав Горанов картинно обрисува желанието за реформи на колегите си в правителството. Или с други думи – реформирайте се вие, аз няма нужда.

2. "Николай Бареков има или много богат вътрешен живот, или глисти". Бареков се оказа благодатна почва за приказки – от тези, кафЕвите почви, а своята лепта в допълване на този тъмен и в определени мометни миришещ цветови отенък даде Любен Дилов-син. Той беше един от хората, успели да се върнат в Народното събрание на гребена на (бел. ред. - не надушваме вече достатъчно точно определение, помагайте) вълна, създадена от бившия журналист. Всъщност за много малко в топ 10 на класацията ни не влезе още един „подхранващ цитат” – на Божидар Димитров: "Майната му на Бареков, той вече е обект на исторически проучвания".

1. "Единствената битка, която МВР е спечелило в последните 25 години, е с анорексията". Култово изказване на адвокат Николай Хаджигенов, венец на усилията му да защити тезата си, че в България реформата на МВР може да стане само по един начин – тотално закриване и изграждане на полицията от "А" до "Я".

България и през 2015 година: Държавата на абсурдите

В държава като България е трудно да бъдат определени куриозите на годината, тъй като претендентите са много и кой от кой по-достойни. З...

Предвид купищата цитати, които прегледахме, за да отсеем най-добрите според нас, извън класацията останаха доста заслужаващи внимание реплики. Винаги атрактивната Милица Гладнишка също не изостава с много с коментара си за тазгодишния летен туристически сезон по Черноморието: "Големи приходи от лайна, защото много хора изстрадаха от липсата на хигиена". А финансистът Емил Хърсев направо ни хипнотизира със следната хипотеза: "Пенсионна възраст - 70 г.! Половината от нас ще умрат, но който доживее, ще получи нормална пенсия". Ха, мерси, както казва председателят на парламента Цецка Цачева: "Има и депутати, които слушат дебата". И ние така слушаме, но през следната призма: "Ние купуваме know how и продаваме don’t know", както посочи червеният депутат Петър Кънев. За кого ли се отнася най-вече? Сигурно за когото казва Татяна Дончева: "Цецка Цачева и Румяна Бъчварова нямат топки за тази работа". Дончева визираше Волен Сидеров под "работа", но ние усещаме как ни завладява всеобхватно настроението на Иван Ласкин: "Пепи, в гимназията не те набих, но сега се чувствам нестабилен". И да, не е само за здравната реформа!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com