X
 
 

75% от меда е замърсен с пестициди

4195 0
photo of 75% от меда е замърсен с пестициди
Снимка: Getty Images/Guliver
Следи от пестициди, токсични за пчелите, са открити в 75% от меда, произвеждан в световен мащаб. Това предизвиква загриженост за оцеляването на опрашващите насекоми, които играят решаваща роля в селското стопанство, пише БГНЕС.

Концентрациите, открити в 198 проби от мед, произведени по цялата планета не се считат опасни за хората. Те всъщност са по-ниски от тавана, разрешен от Европейския съюз, сочи проучване, публикувано в списание Science.

След като констатира, че 34% от пробите съдържат "концентрации на неоникотиноиди, за които се знае, че са вредни” за пчелите, учените предупреждават, че хроничното излагане на въздействието на тези пестициди заплашва оцеляването на малките летящи насекоми.

Пчелите опрашват растенията, докато събират нектара от цветовете, който отнасят в кошера, за да образува мед.

Те участват в опрашването на над 90% от 107-те най-важни култури на Земята, но през последните години попадат в обхвата на синдрома "колапс на пчелните колонии". Това мистериозно зло води до изчезването или смъртта на цели роеве.

"Откритията са тревожни", оценява Крис Конъли, експерт по невробиология в университета в Дънди, автор на статията, придружаваща публикацията на изследването.

"Високите нивата са достатъчни, за да повлияят на мозъчните функции на пчелите и да възпрепятстват способността им да намират храна и така да опрашват нашите култури и растителност", предупреждава той.

Повече от 1250 ха горски масиви са унищожени от корояд във Великотърновско и Габровско

Повече от 1250 хектара горски масиви са унищожени от корояд на територията на Великотърновска и Габровска области от началото на година...

Неоникотиноидите са квалифицирани като ключов фактор за глобалния спад на броя на пчелите. Тяхната употреба бе частично забранена от Европейския съюз през 2013 г.

По-голямата част от пробите, събрани в Европа по време на проучването, са взети преди влизането в сила на забраната, каза Конъли. Необходими са допълнителни анализи за оценка на ефективността на европейската инициатива.

Производни на никотина

Учените са насочили анализа си върху петте вида най-често използвани неоникотиноиди: ацетамиприд, клотианидин, имидаклоприд, и тиаметоксам.

Появили се в средата на 90-те години, тези пестициди са производни на химическата структура на никотина и атакуват нервната система на насекомите.

Да летим от държава до държава с ракети вместо със самолети, предлага Мъск

След като обяви обновения си план за колонизирането на Марс, милиардерът и изпълнителен директор на SpaceX Илън Мъск допълни амбициозн...

"Общо 75% от всички проби от мед съдържат поне един неоникотиноид", се казва в проучване, проведено от швейцарския университет в Нюшател. "От тези заразени проби 45% съдържат поне две, а 10% четири или пет".

Най-висока е честотата на замърсяване в Северна Америка (89%), Азия (80%) и Европа (79%). Южна Америка показва най-ниското замърсяване (57%).

"Тези резултати предполагат, че значителна част от опрашителите в света вероятно са засегнати от неоникотиноидите", казват учените.

Организацията на обединените нации предупреди през 2016 г., че 40% от опрашващите безгръбначни - по-специално пчелите и пеперудите - са изложени на риск от глобално изчезване. На Земята живеят около 20 хиляди вида пчели.

Експертите признават, че изводите не са наистина изненада, но правят оценката, че заплахата от тези вещества трябва да се вземе насериозно.

Отравяне унищожи 80% от пчелните семейства в Медковец

80% от пчелните семейства в Медковец са унищожени заради масово отравяне. Пчеларите забелязали поголовна смъртност около кошерите си в...

"Повишените нива (до 56 нанограма на грам) са в диапазона на биоактивните и показват, че се отразяват на поведението на пчелите и на здравето на колонията", заявява Джонатан Сторки, експерт по растенията, който не е участвал в изследването.

"Учените доказаха тази година, че нива под 9 нанограма на грам намаляват репродуктивната способност на дивите пчели", каза той.

"Натрупването на пестициди в околната среда и концентрациите, открити в кошерите, са сериозна опасност за околната среда и вероятно ще допринесат за спада на броя на опрашващите насекоми".

За Феликс Уокърс, професор в Ланкастърския университет, който не е участвал в проучването, нивата на излагане на вредни пестициди може и да са много по-високи от тези, които се определят според присъствието им в меда.

Това проучване "показва, че пчелите са изложени често на такива пестициди, когато събират нектар, замърсен с неоникотиноиди върху третирани култури или цветове, които са били в друг контакт с носени във въздуха частици или утаени върху почвата", посочва той.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално