Арктика може скоро да предизвика следваща пандемия

10220
Арктика може скоро да предизвика следваща пандемия
Снимка: Maru_vdv / Pixabay

Със затоплянето на света и продължаващото топене на ледниците Арктика може да се превърне в "плодородна почва" за нови вирусни пандемии, като изменението на климата увеличава риска следващата ебола, грип или SARS-CoV-2 да се появят по-скоро рано, отколкото по-късно.

В ново проучване изследователите разглеждат почвени и езерни седименти от езерото Хейзън, най-голямото по обем езеро на север от Полярния кръг. Чрез секвениране на сегменти от ДНК и РНК, открити в почвата, учените се опитват да идентифицират вируси, присъстващи в околната среда, пише „Сайънс Алерт“, цитирано от БГНЕС.

Живи ли са вирусите или не?

Говорим за вирусите като за убийци, дошли да превземат тялото ни и да ни наранят, но живи ли са всъщност те? Професорът в Калифорнийски...

С помощта на компютърен алгоритъм за контекстуализиране на вирусите с животинските, растителните и гъбичните гостоприемници, присъстващи в района, екипът успява да определи риска от вирусно разпространение: т.е. способността на вирусите да се пренесат в нови видове гостоприемници и да продължат да се разпространяват, както е направил SARS-CoV-2, преминавайки от популациите на дивите животни към хората.

"Рискът от пренасяне на вируса се увеличава с оттичането на водата от топенето на ледниците, което е косвен показател за изменението на климата", пишат изследователите в публикувания документ. "Ако изменението на климата измести и видовия обхват на потенциалните вирусни вектори и резервоари на север, Високата Арктика може да се превърне в плодородна почва за възникване на пандемии."

В съответствие с предишни изследвания, които показват как деградиралите ландшафти могат да тласнат патогени, паразити и гостоприемници заедно по нови начини, изследователите предполагат, че увеличеното оттичане на ледниците води до по-големи шансове вирусите да прескочат в еукариотни гостоприемници.

Повишеният риск от преливане обаче се различава при пробите от почвени и езерни седименти. В почвата, с високи потоци от ледниково топене, рискът от преливане се увеличава до определен момент, след което намалява, докато в пробите от езерни седименти рискът продължава да нараства. Едно от обясненията, изтъкнати от изследователите, е, че повишеното оттичане означава, че повече органични материали - и организмите в тях - се отмиват в езерото, вместо да остават на сушата.

10 смъртоносни вируса, които са винаги около нас

От незапомнени времена вирусите придружават хората, паразитират и мутират, придобивайки все нови свойства, за да оцелеят в човешкото тя...

"С промяната на климата се променя и метаболитната активност на арктическата микробиосфера, което от своя страна влияе на множество екосистемни процеси, като например появата на нови патогени", пишат изследователите.

Високата Арктика - т.е. най-северните региони - е една от най-уязвимите от климатичните промени части на света. През последните няколко десетилетия една трета от зимния лед в Северния ледовит океан е изчезнал. В същото време учените предупреждават за повишен риск от пандемии, причинен от множество фактори: не на последно място човешката дейност, която унищожава естествените местообитания и принуждава животните и хората да живеят на все по-близки разстояния.

В основата на последното проучване е спешната необходимост да се разбере връзката между промяната на местообитанията и близостта до нови източници на болести - и тъй като глобалното затопляне вероятно ще доведе до това, че видовете ще се насочат по-на север, за да поддържат среда със същите температури, потенциалът за преминаване на вируси към нови видове нараства още повече.

"Този двоен ефект от изменението на климата, който едновременно увеличава риска от пренасяне на вируси и води до изместване на ареала на видовете на север, може да има драматични последици в Източна Арктика", пишат изследователите. "Разграничаването на този риск от действителните преливания и пандемии ще бъде изключително важно начинание, което трябва да се преследва успоредно с дейностите по наблюдение."

Пандемии, извадени от китайски ледници: Стотици микроби и бактерии, които може да застрашат човечеството

Повече от 900 невиждани и нечувани досега вида микроби, живеещи в ледниците на Тибетското плато, шокираха учените. Анализът на геномите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com