Бавно потъване. Плашеща анимация на НАСА показва покачването на морското равнище през последните 30 години

17746
Бавно потъване. Плашеща анимация на НАСА показва покачването на морското равнище през последните 30 години
Снимка: Andrew J Christensen / NASA SVS

Смразяващо видео показва как нивото на водата в Световния океан бавно се покачва всяка година

От десетилетия изследователите твърдят, че човешката дейност неумолимо води планетата към глобалното затопляне – с течение на времето ни очакват по-силни горещи вълни, горещини удрят различни части на Земята, а морското равнище неумолимо се покачва, пише Science Alert.

Климатичните последствия може да изглеждат като нещо ефимерно, но изследователите на НАСА са разработили нова анимация, която ясно показва как нивото на Световния океан се е променило през последните 30 години – уви, видеото изглежда като бавно потъване.

Автор на работата е Андрю Кристенсен, визуализатор на данни за студиото за научна визуализация на НАСА. В своята анимация той използва данни за глобалните промени на морското равнище, записани от сателити, прелитащи над Земята от 1993 до 2022 г. Авторът на анимацията трансформира сложните числа в нещо по-разбираемо и, честно казано, плашещо.

Автор на анимацията е Андрю Кристенсен от студиото за научна визуализация на НАСА. В своята анимация той е използвал данни за глобалните промени на морското равнище, записани от сателити, прелитащи над Земята от 1993 до 2022 г. Кристенсен преобразува сложните числа в нещо по-разбираемо и наистина плашещо.

Изследванията показват, че за последните 30 години глобалното морско равнище се е повишило с малко повече от 9 сантиметра. Това може да изглежда незначително, но Кристенсен ги визуализира като вода, плискаща се зад стъклото на прозорец, подобно на илюминатор на кораб. Заслужава да се отбележи, че анимацията изглежда изключително реалистична.

Три десетилетия в контекста на цялата история на Земята изглеждат много незначителни, но изследователите отбелязват, че това не е точно така. Очаква се още милиони хора да бъдат засегнати от покачването на морското равнище: крайбрежията вероятно ще „изчезнат“, освен ако емисиите на парникови газове не бъдат спешно съкратени до нула.

Във властта на Ел Ниньо. Учени казаха какво да очакваме от глобалния метеорологичен феномен

Авторите на анимацията отбелязват, че тя е предназначена да покаже на човечеството, че човешката дейност има своите последствия и те са съвсем реални. Всъщност изследователите възпроизвеждат „бавното потъване“ на лодката през илюминатора.

От 1993 г. морското равнище се измерва редовно от сателити, които следят микровълновите сигнали от повърхността на океана. Това им помага да определят колко време ще отнеме да се върнат. Освен това тази информация се преобразува и с нейна помощ е възможно да се изчисли височината на морското равнище.

Според директора на НАСА по геонауки Карън Сен Жермен, имайки ясна представа за покачването на морското равнище, изследователите могат по-добре да предскажат с колко и колко бързо океаните ще продължат да се покачват.

Данните се използват в глобални климатични модели, които се опитват да съчетаят различни елементи от състоянието на повърхността на нашата планета. Изследователите отбелязват, че земната атмосфера е била „удобно одеяло“ на планетата в продължение на милиони години, но сега Земята буквално изнемогва под тежестта на емисиите на парникови газове. В същото време именно океаните поглъщат рекордните 90% от топлината, която хората са добавили към системата на планетата чрез своите дейности.

До 70% от калифорнийските плажове може да изчезнат

Всъщност горните няколко метра на океана съхраняват толкова топлина, колкото цялата земна атмосфера. Когато морската вода се нагрява, тя се разширява, повишавайки морското равнище. Ето защо изследователите смятат, че подобна анимация може да накара хората да погледнат по различен начин на екологичните проблеми, показвайки, че всички те са наистина реални и се влошават по-бързо, отколкото предполагаме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Април 2024 г. чупи глобалните температурни рекорди

Комарите в Гърция подраниха

Климатични цели? Едни от най-големите икономики още са силно зависими от въглищата

Серията от глобални топлинни рекорди продължава 11-и пореден месец

Половината от световния добив на мед е застрашен заради климатичните промени

"Липсва ясен анализ": ЕК иска да поправим плана за енергетиката и климата

Най-големият държавен инвестиционен фонд изостава от амбициите си за климата

Суровините от критично значение - новото политическо и дипломатическо оръжие

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Климат