Във властта на Ел Ниньо: учени казаха какво да очакваме от глобалния метеорологичен феномен

9781
Във властта на Ел Ниньо: учени казаха какво да очакваме от глобалния метеорологичен феномен
Снимка: NOAA

Ел Ниньо официално е тук и въпреки че за момента е все още слаб, прогнозите са този глобален рушител на метеорологичните модели в световен мащаб постепенно да се засили, пише Inverse.

Всъщност Ел Ниньо (El Niño, на испански „Момчето“) не е злонамерен или непременно лош. Ето какво очакват метеоролозите.

Какво е Ел Ниньо?

Ел Ниньо е климатичен модел, който започва с натрупване на топла вода в тропическия Тихи океан на запад от Южна Америка. Това се случва на всеки три до седем години, като може да продължи няколко месеца или няколко години.

Обикновено пасатите изтласкват топлата вода от брега, позволявайки на по-студената вода да излезе на повърхността. Но когато пасатите отслабнат, водата близо до екватора може да се нагрее и това може да има всякакви последствия. Океанът е толкова огромен – покрива приблизително една трета от планетата – че тези плискащи се топли води имат косвен ефект по цялото земно кълбо.

Това затопляне на екватора по време на Ел Ниньо води до затопляне на стратосферата, започвайки на 10 километра над повърхността. Учените все още изучават как точно се осъществява тази връзка. В същото време долната тропическа стратосфера се охлажда.

Тази комбинация може да измести ветровете от по-високо ниво, известни като струен поток, които духат от запад на изток. Промяната на струйната струя може да повлияе на всякакви метеорологични променливи, от температури до бури и ветрове, които могат да разкъсат ураганите.

По принцип това, което се случва в Тихия океан, не остава в Тихия океан.

Какво означава всичко това?

С извинения към Чарлз Дикенс, Ел Ниньо има тенденция да създава разказ за два региона: най-добрите времена за едни и най-лошите времена за други.

Средно годините на Ел Ниньо са по-топли в световен мащаб от годините на Ла Ниня – противоположната фаза на Ел Ниньо. В световен мащаб един силен Ел Ниньо може да повиши температурите с около 0,4 градуса по Целзий.

Ел Ниньо обикновено измества струйния поток по̀ на юг. Ла Ниня, обратно, се свързва с по-вълнообразен и изместен на север струен поток, който може да засили тежката метеорологична активност на юг и югоизток. Ел Ниньо също засяга ураганите, но по различни начини в Атлантическия и Тихия океан.

Над Атлантическия океан Ел Ниньо има тенденция да увеличава срязването на вятъра – промяната в скоростта на вятъра във височина в атмосферата – което може да разкъса урагани. Но Ел Ниньо има обратния ефект в източната част на Тихия океан, където може да означава повече бури. Океанската топлина може също да повиши риска от морски горещи вълни, които могат да опустошат коралите и екосистемите, на които рибите разчитат.

Също така Ел Ниньо може да увеличи риска от пожари в Австралия с опасно сухи условия. Бразилия и Северна Южна Америка също може да бъдат засегнати от суша, докато части от Аржентина и Чили да останат по-влажни.

Разбира се, това, че е нормално подобни неща да се случат, не означава, че се случва всеки път. Като пример може да послужат рекордните валежи в Калифорния от множество атмосферни реки в края на последната Ла Ниня, което обикновено вещае сухи условия.

Всяко метеорологично събитие е донякъде различно, така че влиянието на Ел Ниньо е въпрос на вероятност, а не на сигурност. Все още не е ясно как Ел Ниньо и Ла Ниня с времето ще бъдат повлияни от изменението на климата.

Не всички прогнози са присъда

Ще бъде ли 2023 г. рекордна? Настъпването на Ел Ниньо се обявява, когато температурите на водата са поне 0,5 C над нормалните за период от три месеца в така наречения регион Niño 3.4. Това е голям въображаем правоъгълник на юг от Хавай по екватора.

За силен Ел Ниньо регионът Niño 3.4 трябва да се затопли с 1,5 C за три месеца. В момента не е ясно дали новият Ел Ниньо ще достигне този праг тази година.

Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA) предвижда 84 процента вероятност Ел Ниньо да бъде повече от умерен към зимата и 56 процента шанс да бъде много силен.

Тези прогнози обаче може да се променят и различните методи предлагат различни прогнози.

„Динамичните“ модели, подобни на моделите, използвани за типични метеорологични прогнози, прогнозират много силен Ел Ниньо, докато „статичните“, или статистическите, модели са далеч по-умерени. Специалистът по статистически модели Боб Лиймън от Университета на Мериленд прогнозира, че феноменът през 2023 г. ще изчезне и след няколко тихи или неутрални години ще видим силен Ел Ниньо през 2026 г.

Боб Лиймън
Асоцииран научен сътрудник, Университет на Мериленд, окръг Балтимор не предполага силен Ел Ниньо през 2023 г. Той прогнозира, че феноменът през 2023 г. ще изчезне и след няколко тихи или неутрални години ще видим силен Ел Ниньо през 2026 г.

Но нито един компютърен модел няма опит с глобалните свръхвисоки температури на океана, които се наблюдават в момента. Атлантическият океан е необичайно топъл и никой не може да даде гаранция, че събитията ще се развият по един или друг сценарий.

ОЩЕ: Нито миг спокойствие. Ел Ниньо официално встъпи във владение 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Половината от световния добив на мед е застрашен заради климатичните промени

"Липсва ясен анализ": ЕК иска да поправим плана за енергетиката и климата

Най-големият държавен инвестиционен фонд изостава от амбициите си за климата

Суровините от критично значение - новото политическо и дипломатическо оръжие

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com