Хората – създатели или унищожители на биоразнообразието?

1915
Хората – създатели или унищожители на биоразнообразието?

Всички сме запознати с това какви са последствията от дейността на човека, особено изчезването на цели животински видове. И въпреки, че го очакваме, това не е единствения ефект от дейността ни, който рефлектира върху животинското царство.

Според ново проучване, хората причиняват бързата еволюция и появяването на нови животински и растителни видове. Изследването, ръководено от университета в Копенхаген, дава много примери за процеса на видообразуване, където човешката дейност води до създаването на нови видове. Процесът може да се осъществи по случайност, чрез появата на нови екосистеми като градска среда, или чрез опитомяване на животни и растения.

„Ефектът на лотоса” ще създаде „неизменно чисти” повърхности

Добавянето на наночастици в материала, от който са направени обикновените пластмасови бутилки, ще ги превърне във високо технологични с...

Неестествени селекции, причинени от лова например, могат да доведат до появяването на нови характеристики в животните, което в крайна сметка може да доведе и до създаването на нови видове. Съзнателното или случайно мигриране на видовете може да доведе до хибридизация с други видове.

Един пример за такива животни е лондонския подземен комар. Този вид комар се адаптира към околната среда на подземната железопътна система в Лондон и създава своя колония.

„Перспективата за „изкуствено“ създаване на нови видове чрез дейността на човека е малко вероятно да предизвика усещането, че могат да се компенсират загубите от „естествени“ видове“, казва водещият автор на проучването д-р Джоузеф Бул.

“Ние също така виждаме примери за опитомяване. Според едно скорошно проучване, поне шест от 40-те най-важни земеделски култури се смятат за изцяло нови“, добавя д-р Бул.

„Въпреки, че не е възможно да се определи точното количество на видообразуваните събития, които са причинени от човешката дейност, влиянието е потенциално значително“, се казва в проучването.

Американка осъди Microsoft заради обновен Windows

Жителката на Калифорния Гери Голдщайн осъди Microsoft за 10 хил. долара. Причината за иска е автоматичното обновяване на операционната ...

„В този контекст „броя на видовете“ се превръща в незадоволително изследване на тенденциите за опазване, тъй като не отразява много важни аспекти на биологичното разнообразие“, каза професор Мартин Марон от Университета на Куинсланд.

„Постигането на неутрален резултат за броя видове не може да се счита за приемлив, ако притеглим дивата природа срещу еднородните опитомени видове.“

„Въпреки това, като се има предвид изчезването, видообразуването може да се окаже важно в разработването на по-добро разбиране на нашето въздействие върху глобалното биоразнообразие.“

Изследователите предупреждават, че текущото изчезване на видове скоро може да доведе до шести период на масoво изчезване.

Източник: Dailymail.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com