Жега и влажност ни убиват по-лесно, отколкото си мислехме

3903
Жега и влажност ни убиват по-лесно, отколкото си мислехме
Снимка: iStock

В напълно суха среда тялото ни може да понесе относително безболезнено температура от 50°C. Но при 100% влажност този праг пада до 31°C. При по-високи температури (и продължителна влажност) човек го очаква топлинен удар. Такива резултати показва ново изследване, публикувано в Journal of Applied Physiology. Според учените при дълъг престой в такива условия смъртта е неизбежна.

Тъй като изменението на климата води до прекомерно глобално затопляне и изпаряване на водата, увеличавайки топлината и влажността на нашата атмосфера, заплахата от превишаване на температурните прагове става по-вероятна, особено в тропиците, отбелязват изследователите.

„Ако знаем какви са тези горни граници за температура и влажност, можем по-добре да подготвим хората, особено тези, които са по-уязвими, преди гореща вълна“, казва Лари Кени, физиолог от Пенсилванския университет.

В новото изследване учените тествали въздействието на влажния топлинен стрес върху младите хора. Прагът от 31°C при 100 процента влажност е с четири градуса по-нисък, отколкото предполагали предишните теоретични модели. Учените смятат, че за възрастните хора този праг може да е още по-нисък.

За разлика от горещия и сух климат, тялото ни може да понася много по-трудно горещ и влажен климат. Причината е, че при 100 процента влажност потта не охлажда тялото ни.

Учените привлекли група от 24 здрави хора на възраст от 18 до 34 години. Те били помолени да погълнат мъничко записващо устройство, което измервало вътрешната телесна температура и предавало данните на изследователите. След това доброволците влизали в камера с контролирани нива на температура и влажност.

По-късно участниците били помолени бавно да въртят велоергометър, докато температурата и влажността в камерата постепенно се повишавали. Когато тялото на участника вече не можело да поддържа вътрешната температура, експериментът бивал прекратен.

Средно в такива условия критичните температури на „мокрия термометър“ варирали от 30°C до 31°C, макар че биха могли да са малко по-високи, ако човекът се намирал в пълен покой и не се движел.

Учените сега се надяват да повторят тези изследвания сред по-възрастни участници, но фактът, че този праг е по-нисък в сравнение с предишните оценки дори за младите и здрави хора, предизвиква безпокойство, пишат авторите на изследването.

Климатолозите смятат, че към края на века в Пакистан, Индия и някои части от Югоизточна Азия, Персийския залив и Централна Америка максималното ниво на влажност при температури над 35°C ще се среща все по-често.

Жертвите на топлинен удар често не изпитват жажда и следователно не пият вода. Потенето вече не може да спаси човека, защото в организма не е останала влага, която той би могъл да пожертва. В този момент слаб човек може да получи сърдечен удар, а при по-издръжливите след известно време започва стесняване на зрителното възприятие, възникват халюцинации и понякога хората започват да разкъсват дрехите си, които – поради възбуждането на нервните окончания – започват да изглеждат като направени от шкурка.

„Нашите резултати показват, че в региони с висока влажност трябва да започнем да се тревожим дори за младите, здрави хора, когато температурата на „мокрия термометър“ надвиши 31 градуса. Климатът се променя, така че ни очакват все по-тежки горещи вълни. Населението също се променя, така че ще има повече възрастни хора. Ето защо е много важно да се проучи сливането на тези две променливи“, заключава Кени.

Еволюцията е дала на човешкия организъм два начина да се освобождава от излишната топлина: първо, кръвоносните съдове се разширяват, пренасяйки топлина към повърхността на тялото и по-нататък в околното пространство, и второ, върху кожата се повява пот, охлаждайки я при изпарението. Когато тези механизми не работят, човек умира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com