Ледено убежище ще спасява арктическия живот?

3054
Ледено убежище ще спасява арктическия живот?
Снимка: Three-shots / Pixabay

Учените възлагат надежди на изграждането на убежище за арктическите видове в "Последната ледена зона" – регион в Арктика, в който морският лед ще се разтопи последен. Тук всичко - от морски бозайници до микроби - може да се скрие с надеждата да преодолее изменението на климата. Повече подробности са описани в статия в Science News For Students.

Полярните мечки активно се борят със затоплянето в Арктика. Но това не е първият път, когато те преживяват подобна съдба. През 2012 г. ДНК анализът на животински останки е показал, че полярните мечки са били изправени пред изчезване и преди. Това вероятно се е случило през топъл период преди около 130 000 години.

Официално: нов температурен рекорд за Арктика от +38⁰С зад Полярния кръг

Световната метеорологична организация (WMO) призна за нов температурен рекорд +38 градуса по Целзий, регистрирани на 20 юни 2020 година...

Учените предлагат да се създаде убежище за зависимите от ледовете арктически видове. Предложеното място е част от Арктика, която някои наричат "Последната ледена зона". Тук снежната покривка ще съществува през лятото дори когато планетата стане по-топла - поне още няколко десетилетия.

Компютърен модел, публикуван през септември миналата година, прогнозира, че територията може да запази летния си морски лед за неопределено време - поне ако емисиите на изкопаеми горива не затоплят планетата с повече от 2 градуса по Целзий над нивата отпреди индустриалната революция.

Това е цел, поставена от Парижкото споразумение за климата от 2015 г., но скорошен доклад на ООН сочи, че в съответствие с настоящите ангажименти на правителствата за намаляване на емисиите на парникови газове климатът на Земята ще се затопли с 2,7 градуса по Целзий към 2100 г. Ако това е вярно, то ще сложи край на арктическия морски лед.

Някои учени все още се надяват, че човечеството ще намали емисиите и ще въведе нови технологии за улавяне на въглеродния диоксид и други парникови газове, а "Последната ледена зона" може да спечели време за видовете, които се нуждаят от сняг. Тя ще послужи като убежище за видовете, докато един ден те се върнат в обичайните си местообитания.

Полуостров се разтопи в Арктика

Полуостров се е разтопил в руския архипелаг Земя на Франц Йосиф. Загубата е открита от служители на парка по време на експедиция по изу...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Как се променят сезоните по света и в България (ГРАФИКИ)

ООН: Планетата е на ръба на пропастта след рекордно горещо десетилетие

Февруари 2024 г. - месец на температурни аномалии (ГРАФИКИ)

От Токио до Вашингтон: Черешовите дървета цъфнаха по-рано (ВИДЕО)

Заплашена ли е България от недостиг на вода? (ГРАФИКА)

Кои части на България са най-застрашени от безводие? Проф. Емил Гачев поясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com