Климатичен феномен ще охлади света през 2022-ра

34175
Климатичен феномен ще охлади света през 2022-ра
Снимка: NOAA

В световен мащаб 2022 г. ще бъде по-студена от 2020 г. поради развитието на климатичния феномен Ла Ниня, когато в южната част на Тихия океан студената вода се издига от дълбините на повърхността. Това понижава средната температура по планетата, обяснява директорът на климатичната програма на Световния фонд на природата (WWF) Алексей Кокорин пред Ura.ru.

„Това, че 2022 г. ще бъде по-студена по цялата планета от 2020 г., е сигурно. Това се дължи на развитието на феномена Ла Ниня. Това е поток от атмосферата в Тихия океан, а след това топлината ще се върне. Следователно 2021 и 2022 г. ще бъдат по-студени по целия свят. Имам предвид повърхностния слой на атмосферата“, казва Кокорин.

Според климатолога понижаването на температурата по цялата планета няма да повлияе на развитието на процесите, свързани с глобалното затопляне. „Това не означава промяна в тенденцията. Това е просто естествен процес“, обяснява той.

Зам.-директорът на Института по физика на атмосферата на Руската академия на науките Владимир Семьонов допълва, че до средата на 2022 г. ефектът от явлението Ла Ниня ще отшуми. „При Ла Ниня може да има отскок от 0,1 или максимум 0,2 десети от температурата, ако това е силно явление. Но тогава, след една година, вече няма да забелязваме това“, уточнява ученият.

Това, за което говорят специалистите, се нарича Южна осцилация (Южно колебание). Ел Ниньо е неговата топла фаза, а Ла Ниня – студената. Цикълът на Южното колебание, включващ Ел Ниньо и Ла Ниня, оказва влияние върху температурите и валежите по целия свят.

Ел Ниньо кара тихоокеанския поток да се придвижва на юг и да се разпространява по-нататък на изток. През зимата това води до по-влажни условия от обичайните в южната част на САЩ и по-топли и сухи условия на север. Изображение: NOAA

Фазата Ел Ниньо обикновено се повтаря през около четири години, но според наличните данни циклите могат да продължават между две и седем години. Въздействието, което Ел Ниньо оказва върху времето, зависи от географското положение, сезона и отделния случай.

Типично за зимите е да са по-топли от обикновено в северните щати от Средния запад в САЩ, докато в Централна и Южна Калифорния, както и в югоизточните щати, са по-топли от обичайното. Тихоокеанските северозападни щати, от друга страна, са по-сухи по време на Ел Ниньо. За разлика от Ел Ниньо, по време на Ла Ниня щатите в Средния запад са по-сухи от обикновено.

Ла Ниня кара струята да се движи на север и да отслабва над източната част на Тихия океан. По време на зимата на Ла Ниня на юг условията са по-топли и сухи. Северът и Канада обикновено са по-влажни и по-студени. Изображение: NOAA

Наименованието „Ел Ниньо“ е дадено преди столетия от перуанските рибари и означава „момчето“ или „младенецът“, тъй като по бреговете на Южна Америка ефектите от явлението са най-силни около Рождество Христово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Как изменението на климата заплашва да унищожи британската бира?

Отбелязваме "Часът на Земята"

Световен ден на метеорологията

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

5 пъти по-голям от Париж: Милиардер строи най-големия парк за чиста енергия в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com