X
 
 

Мястото на Земята, където биологичният живот напълно отсъства

7070 0
Мястото на Земята, където биологичният живот напълно отсъства
Снимка: iStock
Учените са открили място на Земята, където биологичният живот напълно отсъства поради непригодността на природните условия. Този район се намира в североизточната част на Етиопия, близо до вулкана Далол, съобщи Live Science, позовавайки се на публикация в научното списание Nature Ecology&Evolution.

"Различни форми на живот на нашата планета са се приспособили да оцелеят в изключително тежки условия. Животът съществува както в супер гореща, така и в свръх кисела и свръх солена среда. Въпреки това открихме, че земният живот изчезва, когато и трите факторa присъстват на едно място", коментира Пюрификасион Лопес Гарсия, един от авторите на изследването.

Нов човешки прародител, открит в Германия променя представите за човешката еволюция

Откриването на скелетни останки от човекоподобна маймуна на 11.62 млн. год. от Германия коренно променя представите ни за ранната еволю...

Постоянното присъствие на висока температура, киселинност и висока концентрация на магнезиеви соли създават изключително неподходящи условия за живот. Последните са особено опасни за биологичните организми, тъй като могат да разрушат мембранните на клетките, причинявайки моменталната им смърт.

Това, според Лопес-Гарсия, се е случило в редица хидротермални водоеми, които заобикалят необичайния етиопски вулкан Далол. Това е най-ниският вулкан на планетата - той се намира на 48 метра под морското равнище. Изследователите са взели проби от тези водоеми и са ги анализирали, за да установят в тях дали могат да бъдат открити биологични организми. Както се оказва, такива в тях изобщо няма.

„Не сме открили нито една ДНК макромолекула или нейните фрагменти,“ подчерта Лопес Гарсия. „Средата във водоемите около вулкана Далол е напълно лишена от живот.“

Работата на учените е важна не само от гледна точка на търсенето на най-неподходящата за живеене зона на повърхността на планетата. Те могат да бъдат интересни и за специалисти, които търсят извънземен живот. Според общоприетия подход, ако учените открият следи от вода върху някакво небесно тяло, това предполага, че върху това небесно тяло е съществувал или съществува живот.

Одобрени са над 17 млн. лв. за националните научни програми

Правителството одобри 17 128 000 лева за 2019 г., които ще бъдат предоставени допълнително по бюджета на Министерството на образованиет...

„Това не е така - каза Лопес-Гарсия. „ Идеята, че всяка планета с течна вода на повърхността е подходяща за живот, е погрешна и нашите изследвания нагледно показват това.“ Според нея водоемите, напълно лишени от живот в близост до вулкана Далол в Етиопия, показват, че има "мъртва" вода, където биологичният живот, който познаваме, е невъзможен.

Превод: Агенция "Фокус"

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
5-те ЗОДИИ с най-труден характер
5-те ЗОДИИ с най-труден характер

Има зодии, с които много трудно можеш да се разбереш, заради това как се отнасят към другите, какъв характер имат и пр. Това е кратка класация на зодиите,...