X
 
 

Проект застрашава Амазонка в Перу

2332 0
Проект застрашава Амазонка в Перу
Снимка: Getty Images/Guliver
Над 2500 километра от река Амазонка в Перу може да са в опасност заради проект на латиноамериканска страна за развитие на речното корабоплаване, заяви пред РИА Новости ръководителят на неправителствената организация „Право, околна среда и природни ресурси” Ванеса Куето.

Проектът "Речен път Амазонка" включва трансформиране на 2500 километра от реката и тропическите гори в плавателен канал, а изпълнението му е обезпокоително, тъй като първият подобен проект, който се реализира в Перу, е първият проект, който ще бъде осъществен без ясно разбиране за въздействието върху околната среда”, казва Куето. Планът, който включва работа по три притока на Амазонка, част от речната й система, предвижда движението на големи кораби в районите, където е трудно да се строят пътища, предаде БГНЕС.

4 градски гори ще изникнат в Париж

Кметството на Париж обяви планове за създаване на четири „градски гори“ до края на 2020 година. В тях ще бъдат засадени дър...

„Голяма загриженост буди фактът, че проектът ще бъде реализиран без регулаторна рамка, която да дава на гражданите увереност, че техните права няма да бъдат нарушени. Няма конкретни стандарти за опазване на околната среда в случай на изграждане на речни пътища“, допълва Куето.

Амазонка е най-дълбоката и една от най-дългите реки на планетата. Тя е призната за едно от седемте природни чудеса на света. По-голямата част от басейна на Амазонка принадлежи на Бразилия, реката тече през Боливия, Перу, Еквадор и Колумбия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално