Слънчевата активност не влияе на глобалното затопляне

193800
Слънчевата активност не влияе на глобалното затопляне
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Вариациите в слънчевата активност са изиграли малка роля за глобалното затопляне през 20-и век, а това оборва твърденията на някои учени, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.

Макар наблюдаваното от повече от век покачване на температурите да се приписва главно на нарасналото количество парникови газове в атмосферата, някои уверяват, че приносът на слънчевата активност за глобалното затопляне е недооценен.

Глобалното затопляне смалява бозайниците

Телесният размер на бозайниците е намалял значително при поне две древни глобални затопляния и е възможно подобно нещо да се случи и в ...

Вариациите в слънчевата активност бяха посочени като директна причина за глобалното затопляне посредством достигащото до земната повърхност количество слънчева енергия и като индиректна причина чрез космическото лъчение. Въпросните лъчи влияят върху формирането на облаци, които играят роля за достигащата до Земята топлина.

Според тази хипотеза, в период на интензивна слънчева активност по-малко космически лъчи навлизат в атмосферата, формират се по-малко облаци и температурите на земната повърхност се повишават, отбелязват авторите на изследването.

За да преценят по-добре какво е влиянието на вариациите в слънчевата активност върху температурите на земната повърхност, Тери Слоун от университета в Ланкастър и Арнолд Улфъндейл от университета в Дърам сравнили количеството лъчи, навлезли в атмосферата, с данни за температурите, като се върнали назад във времето до 1955 г. Според тях вариациите в слънчевата активност и влиянието им върху космическото лъчение не могат да допринесат значително за затоплянето на климата. Този принос вероятно е под 10 процента през 20-и век, заключили учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Environmental Research Letters.

В близките десетилетия ни чака апокалипсис заради климатичните промени

В близките десетилетия ще има сериозни глобални климатични изменения, в резултат на които рязко ще се влошат условията на живот на Зе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com