X
 
 

Все още ли не вярвате в климатичните промени?

17583 6
photo of Все още ли не вярвате в климатичните промени?
Снимка: Getty Images/Guliver
Пожари, наводнения, суша, ненормална жега - климатичните промени с всеки изминал ден ни карат да усещаме влиянието им. През изминалата година природните катаклизми по целия свят повлякоха след себе си икономически загуби в размер на 353 млрд. долара. В същото време 2017 година стана най-горещата в световната история на метеорологичните наблюдения от 1880 година. През настоящата година в различни краища на света се случват бедствия, които отнеха и продължават да отнемат животи, пише турското издание Dünya.

В Швеция изгоряха 25 хил. ха гори

Седмична прогноза за времето за 30 юли - 5 август

Началото на новата седмица няма да ни зарадва с по-различно време от изминалата. В понеделник и вторник над цялата страна ще има проме...

Горските пожари, възникнали в 80 различни точки на Швеция заради анормалните горещини, унищожиха около 25 хил. ха. Докато средната температура в Швеция през летните месеци е 23 градуса, в тази година термометрите показаха над 30 градуса, което се случва за първи път в историята на страната. Аномалните горещини доведоха до пожарите и щети от 600 млн. шведски крони. Хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си. В Стокхолм се случи най-горещото лято от 260 години насам, а специалистите прогнозират, че ще има други горещини. Заради сушата фермерите трудно изхранват животните си.

В Япония беше обявено бедствено положение

Броят на загиналите заради горещините в Япония достига 65 души. Японската метеорологична служба обяви условия на бедствено положение. В заявление на агенцията се отбелязваше, че в някои райони са били наблюдавани безпрецедентно високи температури и този горещ наплив представлява реална опасност за живота. Горещото време изпрати в болница 22 хил. души. Достигнатите 41 градуса по Целзий е най-високата измерена в цялата история на наблюдения в Япония.

Властите предупреждават, че през август се очакват температури от 35 градуса и повече. Междувременно западната и централната част на страната бе обхваната от валежи и свлачища, които отнеха живота на 80 души, а 40 се смятат за безследно изчезнали. В 19 региона на страната бяха евакуирани 5,9 души.

Пожарите в Гърция

Термометрите в Япония показаха рекордните 41,1 градуса

Невижданите горещини в Япония продължават. В понеделник в страната бяха измерени рекордните за нея 41,1 градуса по Целзий, съобщава The...

Горските пожари, избухнали в Източна Атика в Гърция, не само превърнаха в пепел горски участъци, къщи и коли, но отнеха живота на 91 души. Пожарът, започнал по неизвестни причини във вилна зона, където има хотели и туристически обекти, за много кратко време се разпространи и пренесе върху жилищни райони. А в Атина по същото време имаше наводнения.

Порои в Истанбул

Пороите в Истанбул е една от последните промени в климата. Турция е сред лидерите от страните, върху които климатичните промени ще окажат най-силно въздействие. Най-засегнати ще бъдат регионите около Средиземноморския басейн и териториите до Мраморно море. Днес нивото на озеленяване на Истанбул е 3-4%. Експертите алармират, че в близко време климатичните промени може да се изразят в проливни дъждове, невиждани горещини или студ, суша. Очаква се в световен мащаб средните температури да се повишат с 4-5 градуса, а в Турция с 2-3 градуса. Това несъмнено ще бъде съпроводено с нови приодни явления, чиито последици е трудно да бъдат предвидени. Темата за адаптацията към климатичните промени вече отдавна би трябвало да има своето централно място.

330 природни катастрофи

В доклада на компания AON, посветен на оценката на времето, климата и стихийните бедствия, се отбелязва, че през 2017 година в света са станали най-малко 330 различни природни катастрофи. Географското разпределение на икономическите загуби от тези събития изглежда така:

Климатични промени - най-горещо на 18 юли в Европа е било в Полярния кръг

Всяка година, щом дойде месец май, а още повече – щом свърши, всички се настройваме за лятото. Защото лятото е горещо време, горе...

- ураганът Харви и неблагоприятните климатични условия в Америка – около 100 млрд. долара;

- ураганите Мария и Ирма на Карибските острови — около 120 милиарда долара;

- горските пожари в Америка – около 13 млрд. долара;

- наводненията и тайфунът "Хато" в Китай – около 15,5 млрд. долара;

- сушата в Южна Европа – около 6.6 млрд. долара;

Папата призова за преминаване на света към чиста енергия

Папа Франциск заяви, че климатичните промени са предизвикателство с „епохални размери” и светът трябва да премине към чис...

- земетресението в Мексико - около 4,5 млрд. долара;

- горските пожари в Португалия и ЮАР — около 250 млн. евро.

Отново преминахме нормата, но по-рано

Преди дни Global Foodprint Network съобщи за нов рекорд – ресурсите, които Земята може да произведе за година за били изразходвани за 212 дни. В анализа се отбелязва, че през тази година Световният ден на екологичния дълг е преместен с два дни напред и ще се отбележи на 1 август. Това означа, че такива ресурси на Земята, като въглерод, хранителни продукти, вода, почва, дървесина хората използват в разрушителни размери.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Не четете Библията - предупредила ни е, че това са признаците за края на човечеството. И още по-големи злощастия ще има - това е само началото: Исая 24:20 "Земята ще полита като някой пиян, И ще се люлее насам натам като колиба; Беззаконието й ще натегне върху нея; И ще падне и няма вече да стане."
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Вярваме, че колкото повече фризери, хладилници и климатици има и колкото повече от тях са в тропиците и на екватора, толкова повече ще се затопля остатъчната атмосфера, когато те са включени на охлаждане. Който не вярва, да дойде да види вечните ледове на Арктика в моят фризер.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ту пикам у фризеро - смени го
  : 1 !
 • хмм 2 хмм преди 1 година Профил на трол?
  Това е което не вярваме е в "решенията" които международния кабал предлага на така наречените "климатични промени". Тия решения водят до по-голяма робия, скъпотия и унищожаване на суверенитета на нациите от шайка транснационални бандити.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Не. Все още не вярвам в таласъми. Вярвам, че природата е по-силна от нас, хората.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Промени е имало винаги. Имало е динозаври, имало е и ледникова епоха. Въпросът е дали това се случва, защото някой е пръднал или заради по-сложни природни процеси.
  : 1 !