Вулканите се оказали спасители на планетата

2815
Вулканите се оказали спасители на планетата

След като учени стигнаха до заключението, че вулканите са разрушили античния свят, сега климатолози от Тексаския университет в Остин са установили, че вулканичната активност, предизвикана от движението на тектонските плочи, може да е отговорна за смяната на топлия климат с по-хладен в продължение на десетки и стотици милиони години през по-голямата част от историята на Земята.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието Science.

Учените се интересували от отговора на въпроса, защо климатът на Земята постоянно се колебае между ледникови периоди и затопляния, когато дори в полярните региони е отсъствал лед.

Вулканите не са могли да убият динозаврите

Мащабните изригвания на вулкани едва ли са могли да доведат до измирането на динозаврите в края на мезозоя, въпреки общоприетото мнение...

В своето изследване климатолозите изучили дългосрочните климатични изменения, а също и геоложките фактори, които може да са свързани с него.

Учените са открили, че глобалното затопляне, което е имало място през последните 720 милиона години, е съвпаднало с мащабни изригвания на вулкани по активните континентални покрайнини. И обратно – когато вулканичните вериги са били по-малко активни, това е водило до захлаждане на климата.

Вулканичните вериги на континентални покрайнини – такива като Андите, се образуват, когато две тектонски плочи се сблъскват помежду си, в резултат на което едната от тях се спуска под другата, образувайки зона на субдукция.

Когато това се случва, магмата се смесва с въглерода, съдържащ се в земната кора, което води до образуването на въглероден диоксид. Последният се изхвърля в атмосферата на Земята при изригвания.

В Австралия откриха най-голямата верига от вулкани

Най-дългата верига от вулкани е открита в Източна Австралия. Откритието не се явява случайно. Геолозите отдавна отбелязват неголеми ог...

За да установят връзка между колебанията на климата и вулканичната активност, учените се възползвали от 200 публикувани изследвания, както и от свои собствени полеви проучвания, което позволило да се реконструира историята на вулканичните изригвания за последния милиард години.

Били изучени обширни области с утаечни породи близо до вулканичните дъги. По-конкретно палеоклиматолозите определили възрастта на кристализацията на минерала циркон, който има магмен произход.

Общо са анализирани 12 000 зърна циркон от образци, събрани по цялото земно кълбо.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com