Въздухът у нас – по-чист по време на извънредното положение заради коронавируса

2828
Въздухът у нас – по-чист по време на извънредното положение заради коронавируса
Снимка: Българското училище за политика "Димитър Паница"

През месеците март и април въздухът в България е бил по-чист. Показват го данните на платформата AirBG.info.

Въпреки по-ниските температури и отоплението на домакинствата, вредните газове и фините прахови частици в атмосферата през тези два месеца са били по-малко. Това заяви Стефан Димитров, съосновател на AirBG.Info, в лекцията си пред обучаемите по проект "Чисти решения за мръсния въздух", който се изпълнява от Българското училище за политика "Димитър Паница". Пред общо двадесетте представители на местната власт, неправителствени организации и граждански лидери от София, Пловдив, Видин и Русе, Стефанов показа още данни за замърсяването на въздуха в градовете през отоплителен сезон 2019-2020 г. В 44 дни или в 25% от дните на изминалия отоплителния сезон в София нивата на замърсяване са били превишени. За Пловдив данните за сезон 2019 – 2020 сочат, че 48 са били дните с превишени нива на замърсяване на атмосферния въздух, което е 27% от целия отоплителния сезон, а за Велико Търново са 37 дни или 21% от отоплителния сезон.

Столична община да се откаже от инсинератора сега, настояват от "ДБ"

Столична община да се откаже от инсинератора сега и да пренасочи средствата за строежа на съоръжението към мерки за ограничаване на епи...

"Ние дишаме това, което произвеждаме, а ние го произвеждаме като караме автомобили с двигатели с вътрешно горене и се отопляваме с …всичко", заяви Стефан Димитров.

По думите му, AirBG имат над 1000 измервателни станции, които мерят чистотата на въздуха и са на практика почти навсякъде - на връх Мусала, пред Народното събрание, до Министерския съвет, на Орлов мост, на Морската гара във Варна, на НДК, до Аязмото в Стара Загора, на крепостта Царевец във Велико Търново, в Стария град в Пловдив, на кулата "Баба Вида", в Банско, във Велинград, в резервата "Сребърна"… С помощта на тези данни хората вече планират деня си, начина, по който се движат, по който живеят. Въз основа на тях много хора, особено младите, които ще отглеждат или отглеждат деца, търсят своя нов дом. Следователно качеството на въздуха в съответен район влияее вече на пазара на недвижими имоти.

Младен Шишков, зам.-председател на комисията по околната среда и водите в Народното събрания, също се включи като лектор в обучението от 19 до 21 юли в хотел "Риу" – град Правец. Той запозна обучаемите с направените нормативни промени и ефектите от тяхното прилагане. Шишков посочи като причини за промените факта, че България е обект на наказателна процедура на ЕС заради неспазване на нормите за качество на атмосферния въздух в 28 общини, както и грижата за здравето на хората. През последните две години са направени две промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, приети са две нови наредби за качеството на твърдите горива за битово отопление и две нови национални програми, свързани с качеството на въздуха през 2019 година.

Като положителни резултати от реализираните проекти и усилията на общините Младен Шишков отбеляза, че в 13 общини от общо 28 в наказателна процедура вече се постигат нормите за фини прахови частици. В Пловдив и Русе се наблюдава устойчива тенденция към намаление на броя превишения на средноденонощната норма за фини прахови части през последните 3 години, макар все още да остава над допустимите 35 пъти годишно. Във Видин има почти двойно намаление на превишенията през 2019 г. спрямо 2018 г., а в София за 2019 г. се наблюдава значителен спад на средногодишната стойност за фини прахови частици в сравнение с предходните две години.

Коронавирусът изглежда изчисти въздуха в София

Изглежда извънредното положение заради коронавируса в България моментално даде видими мерки специално в София – въздухът е много ...

В обучението "Чисти решения за мръсни въздух" участниците работиха върху задача за създаване на цялостен продукт, включващ мерки и политики за решаване на проблеми, свързани с мръсния въздух в конкретна община. Като лектори в панелите се включиха още комуникационният експерт Любомир Аламанов, председателят на сдружение "Въздух за здраве" д-р Александър Симидчиев, старши политическият съветник на Европейската климатична фондация Юлиан Попов, Георги Стефанов от WWF, началникът на отдел "Програмиране и планиране" към ГД ОПОС, МОСВ Марта Цветкова, Васил Златев от клона на Световната банка в България и др.

Българското училище за политика "Димитър Паница“ работи по проект "Чисти решения за мръсния въздух“ с подкрепата на фонд "Активни граждани-България" по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. В проекта са включени представители на местната власт, неправителствени организации и граждански лидери от София, Пловдив, Видин и Русе - градове с най-мръсен въздух за отоплителен сезон 2018 - 2019 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Серията от глобални топлинни рекорди продължава 11-и пореден месец

Половината от световния добив на мед е застрашен заради климатичните промени

"Липсва ясен анализ": ЕК иска да поправим плана за енергетиката и климата

Най-големият държавен инвестиционен фонд изостава от амбициите си за климата

Суровините от критично значение - новото политическо и дипломатическо оръжие

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Климат