Д-р Николай Даков, офталмолог: Без профилактика, глаукомата може да се хване, когато вече е твърде късно

9119
Д-р Николай Даков, офталмолог: Без профилактика, глаукомата може да се хване, когато вече е твърде късно
Снимка: Клуб здраве

Глаукомата е една от най-честите причини за слепота в световен план. В 2/3 от случаите тя се дължи на повишено вътреочно нялягане, а в 1/3 от тях – на съдови промени. При липса на лечение, резултатът е частична или пълна слепота. Развитието на дегенеративната болест зависи от начина на живот, а лечението изисква да сме много педантични.

В тази връзка за пореден път специалистите от УМБАЛ „Александровска” се включват активно в отбелязването на Световната седмица за борба с глаукомата като ще извършват безплатни профилактични прегледи от 13 март 2023 г. в Очните кабинети на ДКЦ ,,Александровска” (вход откъм бул. „Пенчо Славейков”, до бариерите) в делничните дни от 14.00 до 17.00 ч.

Един от специалистите, когото можете да срещнете тогава, е офталмологът д-р Николай Даков. По думите му загубата на зрение при глаукомата е необратима, като първо се засяга периферното зрение, поради което пациентите късно забелязват, че то е увредено. „Голяма част от тях не посещават очен лекар профилактично, особено тези, които са над 45-годишна възраст. През последния месец мъж на 60 години дойде случайно на преглед при мен и влизайки започна да се блъска в стените. Разпознах веднага, че това е човек с напреднала загуба на зрение. Преди 6 месеца, докато шофира, той не вижда жена на пешеходната пътека и едва не я блъска. Спира да шофира, но заради семейна трагедия не отива на лекар своевременно и преди месец започва да губи зрение с единственото си виждащо око... Той дойде при мен с едва 1% виждащо едно око. И това е човек, който не е чувал изобщо за глаукомата, няма и роднини, които страдат от нея. След като успяхме да намалим вътреочното му налягане,  ме попита кога ще може да се върне на работа... и аз трябваше да му обясня, че ще му е трудно дори да се самообслужва... Всичко това може да се избегне, ако хората се научат да посещават редовно специалист офталмолог за профилактични прегледи!”, споделя пред Радина Василева гостът на „Club здраве”.

Всеки над 45-годишна възраст, който желае да се възползва от безплатните прегледи в „Александровска" болница, може да запише своя час на тел.: 02/9230 295.

Качвате килограми, без да сте променили ежедневието си? Ето няколко вероятни причини

Случвало ли ви се е да качвате килограми постепенно, без на пръв поглед да сте променили режима си на хранене и този на спорт? Или пък ...

 

Повече информация за заболяването, както и ценни съвети от страна на д-р Николай Даков, вижте във видеото:

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com