Български емигрант инвестира 20 милиона лева в завод за бронирани автомобили у нас

25279
Български емигрант инвестира 20 милиона лева в завод за бронирани автомобили у нас
Снимка: IAG

Един от най-големите производител на бронирани автомобили в света - International Armored Group (IAG), започва подготовка за изграждане на български завод в Бургас, става ясно от съобщение на компанията, чийто основател и собственик е българският емигрант д-р Антон Стефов. Той е роден в Благоевград, учи и преподава „Машинно инженерство“ във ВМЕИ, а на 35 години емигрира в Канада. През 1996 г., след години натрупан опит в първата си фирма за бронировки там, създава International Armored Group. На старта работниците са двама, а днес – над хиляда.

В началото на годината IAG съобщиха, че в България вече се провеждат изпитания за сертифициране на бронирани автомобили по стандартите на НАТО – STANAG. Тогава те направиха заявка за следващи големи и дългосрочни инвестиции, а българският собственик заяви: „От години обмислям да разширя присъствието на IAG в България, не само заради перспективата на пазара, но и защото за мен патриотизмът означава реална подкрепа за страната, в икономически измерения. Смятам, че е настъпил правилният момент, в който пред България се откриват нови хоризонти“.

Българският завод за бронирани автомобили очевидно е следващата голяма стъпка, като първоначалната инвестиция се оценява на обща стойност от 20 000 000 лева.

Заводът ще бъде построен в Индустриална зона – Бургас, като компанията вече е подписала предварителен договор с общината за придобиване на терена за инвестицията с площ от 150 000 кв. м. От съобщението става ясно, че изграждането ще бъде поетапно, като е планирано да започне в края на годината. Основното производствено хале се очаква да бъде завършено през 2024 година.

За новата си инвестиция у нас Антон Стефов казва: „Щастлив съм, че имам възможност да разширя присъствието на IAG в България и да подпомогна страната с инвестиция в индустрия с нарастваща важност в глобален мащаб. Ще увеличим заетостта в бургаския регион в период на сериозни икономически предизвикателства пред България. Радвам се, че българската държава насърчава трайното установяване на големи инвеститори като нас тук, в моята родина, и се ангажирам да увеличавам приноса на IAG към развитието на България в бъдеще“.

Д-р Антон Стефов и кметът на Бургас Димитър Николов

Кметът на Бургас Димитър Николов изрази задоволство, че „такава утвърдена компания, която оперира на световните пазари, избра именно Бургас за това иновативно производство“ и обеща пълна административна подкрепа от Община Бургас и лично от него.

От своя страна министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер подчерта важността на инвестициите в иновативни производства и позиционирането в България на експортно ориентирани компании. 

Производствената база в Бургас ще осигури работа на над 300 души, като 20 от тях ще бъдат квалифицирани специалисти в бронирането на автомобили. Тъй като такива у нас няма, IAG ще изпраща кадрите на обучения в свои заводи в чужбина и ще организира посещения на чуждестранни специалисти, които да споделят практически опит с българския екип тук.

Заводите на International Armored Group са в САЩ, Обединените арабски емирства и Турция, като българският ще е четвъртият – и най-големият. Освен в България, IAG поддържа филиали и във Великобритания, Ирак и Пакистан. Бронираните коли на IAG се ползват от организации на държавно ниво, включително НАТО, ООН, Бундесвер (германските въоръжени сили) и други. IAG беше избрана и от Space X със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки. Над 150 модела на IAG покриват сегменти като тактически превозни средства, бронетранспортьори, автомобили за контрол на безредиците, за превозване на ценности, линейки, бронирани джипове и луксозни седани. Компанията има най-високо ниво на балистична сертификация за бронирани автомобили - BRV 2009 VR7, което означава, че гарантира опазване на човешкия живот и при атаки с експлозивни устройства и мини. Цялата гама продукти на IAG ще се прави и в България, включително най-новата бронирана машина на пехотата „РИЛА 8х8“, става ясно от съобщението.

Любопитно е, че новината за производството на IAG у нас идва, когато на дневен ред отново излиза сделката на държавата за бойни машини за пехотата със задвижване 8х8. Според „24 часа“, правителството е сключило меморандум с Финландия, за да купи техните бронирани машини „Патриа“ чрез инхаус процедура. Обществената поръчка за 1,5 милиарда беше спряна преди около 2 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com