Концесионерът на Летище София се ангажира с пълно обновяване на Терминал 2 и още инвестиции

5770
Концесионерът на Летище София се ангажира с пълно обновяване на Терминал 2 и още инвестиции
Снимка: SOF Connect

„СОФ Кънект“ – концесионерът на Летище София – започва поетапно пълно обновяване на Терминал 2 и очаква преди началото на следващото лято всички полети вече да се изпълняват от него. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на компанията Хесус Кабайеро пред репортери във вторник.

Той обеща „пълна трансформация“ на летището, включително три нови ръкава за различни по размер самолети, обновяване на зоните за продажби на стоки и за хранене, изграждане на тераса с гледка към самолетите и възможности за пушене. В обновлението е предвиден и ремонт на закрития паркинг, който бил в лошо състояние.

Летище София ще проверява сигнал за дискриминация на Наоми Кембъл

Летище София започва пълна проверка след публикация на вестник "Дейли Мейл", в която се твърди, че световноизвестният фотомодел Наоми К...

Освен това "СОФ Кънект" пое ангажимент да инвестира допълниелно над 60 млн. лв в първите 5 години от концесията и да превърне летището в "петзвездно" до 2028 г. Договорът за концесията беше подписан през юли 2019 г. и е със срок 35 г.

Ремонтните и строителните дейности, които се очаква да започнат през есента, включват още инсталирането на система за самообслужване. На покрива на паркинга се предвижда да има зона за събития и хранене. Ще се изгради отново и площадка за желаещите да снимат.

На по-късен етап се предвижда ремонт и разширение на инфраструктурата за пристигащите пътници. В резултат на това Терминал 1 ще бъде запазен като историческа за летището сграда, където ще се поемат частни полети и където ще остане и сега действащата VIP зона. Тя също ще бъде обновена, заяви Кабайеро.

Планът на концесионера предвижда разширяване и увеличаване на капацитета за проверка на багажа и на документите. Тоест, ще трябва да се увеличи броят на служителите на „Гранична полиция“. Очаква се гишетата за чекиране също да се удвоят. Предстои обявяване на търг за система за обработка на багажа, която включва и самообслужване.

Концесионерът на Летище "София" се ангажира с повече инвестиции

Концесионерът на летище "София“ „СОФ Кънект“ заяви, че когато трафикът се възстанови на предковнидните нива е възможн...

След приключването на строителните дейности на терминала се предвижда план за изграждането на Терминал 3. Концесионният договор гласи, че той трябва да влезе в експлоатация до 2030 г.

В момента летището е в процес на търсене на около 60 служители – админисрация и друг персонал.

Към този момент са направени инвестиции за 23 млн. лв., като за първите 5 години от концесията трябва да се инвестират 140 млн. лв. Заради пандемията обаче „СОФ Кънект“ поиска сумата да бъде намалена наполовина. Освен това в последните дни на кабинета „Борисов 3“ бе взето решение компанията да не плаща 10 години концесионната такса именно заради пандемията от Covid-19.

През 2021 г. столичното летище е обслужило 3,3 млн. пътници, което представлява едва 47% от пътникопотока през 2019 г. – годината преди пандемията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

На колко може да бъде оценена платформата YouTubе като самостоятелна компания?

Пред фалит: "Български пощи" потъва, има ли опции за спасение?

Колко е струвало на чуждестранните компании напускането на Русия?

"Евролаб" печели делото за присъствието си на ГКПП "Капитан Андреево": Като цяло и засега

Мъск пуска безплатно чатбота Grok за премиум абонатите на X

Защо най-голямата компания за петролни услуги няма намерение да напуска Русия?

"Газпром" купува дела на Shell в Sakhalin Energy за 1 млрд. долара

Социалната мрежа на Доналд Тръмп излиза на борсата

Бизнес реалност и спомен за Борисов: Милиони за екарисажи – кръгът се стеснява до един

Изпълнителният директор на Boeing се оттегля след скандалите със 737 MAX

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании