Защо най-голямата компания за петролни услуги няма намерение да напуска Русия?

6595
Защо най-голямата компания за петролни услуги няма намерение да напуска Русия?
Снимка: iStock

Най-голямата компания за петролни услуги в света няма планове скоро да напуска Русия, въпреки натиска на Запада да ограничи капиталовите потоци към военната машина Кремъл две години след войната в Украйна, предава Financial Times.

Главният изпълнителен директор на SLB Оливие Льо Пьош коментира пред Financial Times, че компанията не е взела решение дали да продаде операциите си, както направиха конкурентите ѝ Baker Hughes и Halliburton и за момента спазва договорите със своите клиентите.

„Когато решим, ще го направим публично достояние, ако трябва. Но сега още няма решение“, заяви Льо Пьош, отговаряйки на въпрос за плановете на базираната в Хюстън група.

ОЩЕ: Русия нарушава санкции на ООН, които е одобрила: Доставя петрол на Северна Корея

„Екипът там работи автономно и мисля, че е зад завесата до известна степен. Ние защитаваме нашите активи, това е наш приоритет. Ние защитаваме нашите хора“, заяви той в интервю.

SLB, бившата Schlumberger, се противопоставя на натиска да напусне Русия от украинското правителство и правозащитни групи, които твърдят, че присъствието на компанията в страната помага за генерирането на приходи от петрол, използвани за подкрепа на военните усилия на Владимир Путин.

Снимка: iStock

Миналата година украинската Национална агенция за превенция на корупцията добави SLB към черния списък на „международните спонсори на войната“, включващ компании, които продължават правят бизнес с Русия.

SLB категорично отрича всички твърдения, че „по какъвто и да било начин одобрява или подкрепя насилието срещу народа на Украйна“.

Льо Пьош твърди, че компанията е въвела контрол „за предотвратяване и забрана на всякакви доставки и поддръжка на технологии“ за Русия от юли тази година“. По думите му, това е ход, който в дългосрочен план ще влоши способността на страната да разработва някои от своите офшорни нефтени находища.

След разпадането на Съветския съюз SLB изгражда голям бизнес в Русия, който генерира около 5% от приходите на групата, които възлизат на 33,1 млрд. долара миналата година. За компанията работят около 9 000 служители.

Защо съпътстващите услуги са важни за петролната индустрия?

Снимка: iStock

Групите за петролни услуги не бързаха да напуснат Русия след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г., за разлика от повечето западни компании, които побързаха да прекратят взаимоотношенията си със своите руски контрагенти или да придадат бизнеса си в страната.

Baker Hughes и Halliburton, втората и третата по големина западни компании за петролни услуги, обявиха планове да се оттеглят по-късно същата година, след като САЩ наложиха санкции.

И двете групи продадоха руските си операции на местно ръководство в Русия, като Baker Hughes взе такса от 365 млн. долара през 2022 г., свързана с излизането им от страната.

ОЩЕ: Най-голямата индийска енергийна компания отказа корабите с руски петрол

SLB спря новите инвестиции и внедряването на технологии в Русия през март 2022 г. като след ескалацията на санкциите стопира доставките на продукти в страната през юли 2023 г. Но, за разлика от своите конкуренти, тя още запазва присъствие в Русия.

Доставчиците на съпътстващи нефтени и газови услуги извършват голяма част от основната работа за глобалната петролна и газова индустрия. Те отговарят за много процеси – от изграждането на пътища и полагането на тръби до пробиването на кладенци и изпомпването на суров петрол. Но също осигуряват достъп до технологии, които са жизненоважни за подпомагане на проучването и развитието на сложни сондажни операции.

Снимка: iStock

„Руската петролна индустрия би се разпаднала без чуждестранни фирми, които да обслужват петролните ѝ полета“, коментира Лела Стенли, старши изследовател в Global Witness, член на коалицията B4Ukraine.

„Две години след началото на тази война никоя западна компания не би трябвало да поддържа най-стратегическата индустрия на Русия, докато Путин харчи тези приходи от петрол, унищожавайки Украйна“, казва още Стенли.

Агия Загребелска, ръководител на направлението за минимизиране на корупционните рискове в санкционната политика в NACP на Украйна, каза, че SLB е един от хилядите чуждестранни фирми, които на практика открито подкрепят руската военна машина.

ОЩЕ: Неизвестни лица с хеликоптери и оръжие завзеха петролна компания в Русия (СНИМКИ и ВИДЕО)

„Компанията твърди, че не нарушава никакви изисквания за санкции. Необходимо е да се премахнат подобни пропуски в санкционния режим, особено в такива стратегически важни сектори за Русия“, казва Загребелска.

SLB обаче твърди, че действа „в ясна подкрепа и привеждане в съответствие с международните санкции и експортните ограничения, които отразяват международните настроения по тези сложни въпроси и имат за цел да улеснят прекратяването на военните действия“.

„SLB поема отговорността си да спазва изключително сериозно законите за контрол на износа и икономически санкции и компанията остава съгласна с международната общност в осъждането и призоваването за прекратяване на войната в Украйна.“

Колко са западните компании в Русия?

Снимка: iStock

Изследване на Киевското училище по икономика показва, че 1651 чуждестранни компании продължават да работят в Русия след инвазията, спрямо 372 изцяло са напуснали страната.

Засега няма кой знае какви признаци на недоволство от страна на инвеститорите срещу компаниите, които остават в Русия, въпреки предупрежденията на правозащитни групи, че може да са съучастници във военни престъпления, извършени от Кремъл.

Миналия месец главният изпълнителен директор на Mondelez Дирк Ван де Пут каза, че нито един акционер не е поискал от производителя на шоколад да напусне страната, добавяйки, че инвеститорите са загрижени повече за материалния удар върху тяхната инвестиция, отколкото за моралния проблем.

ОЩЕ: Директор на петролен гигант: Енергийният преход се проваля

Западните правителства също са предпазливи относно затягането на санкциите срещу петролната и газовата индустрия на Русия поради опасения, че това може да доведе до скок в цените на суровините, който дестабилизира световната икономика. Някои експерти твърдят, че този страх е прекален.

„Някои хора може да се страхуват, че забраната на напреднали западни технологии за руски петролни полета може да доведе до бърз спад в производството. И колкото повече трябва да харчат за производство на петрол, толкова по-малко ще им остават за бомби“, казва преподавателят от Харвард и бивш зам.-председател на Bank of America Крейг Кенеди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

"Газпром" съди австрийската OMV, словашката ZSE и чешката CEZ в Русия

Забраната в САЩ: Ще продаде ли TikTok китайската компания ByteDance?

След серията от инциденти: Boeing отчете загуби за стотици милиони

Spotify отчете рекордна печалба

Домусчиеви придобиват компания с огромни имоти в Ловеч за слънчева централа

„Водоснабдителни услуги на бъдещето“ за 4 милиона жители на Големия Париж

Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

СофтУни с две престижни награди Forbes Business Awards

Технологичен гигант инвестира 1,5 млрд. долара в компания за изкуствен интелект в ОАЕ

Броят на извънсъдебните фалити в Русия е нараснал 5 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Компании