Астробиолог твърди, че има скрит живот на Марс

17502
Астробиолог твърди, че има скрит живот на Марс
Снимка: NASA

Човечеството винаги е търсило признаци за извънземен живот във Вселената, включително на Червената планета, пише „Спутник нюз“. Някои астробиолози дори са създали теория, според която „древният Марс“ e предлагал доста по-благоприятни условия за живот отколкото по-младата версия на Земята.

Предположението, че някога на Червената планета е съществувал живот, означава, че там и в момента има живи същества, които вероятно се крият дълбоко под повърхността й. Това твърди Майкъл Фини, съоснователя на „Геном партнършип“ – неправителствена организация, която се занимава с изследвания на човешкия геном.

Изглежда ясно - съществува и марсотресение

За първи път учени успяха да регистрират "марсотресение" или раздвижване на тектоничните плочи на Марс, пише сайта phys.org, цитиран от...

„Ако някога е имало живот на Марс, той може да се е преместил леко, да се е скрил, но вероятно все още е някъде там“, твърди ученият.

Въпреки че в момента е пустия, преди 4 милиарда години марсианската повърхност е била доста „по-влажна“ и изобилстваща от реки, езера и огромни океани. Планетата обаче губи благоприятните си условия за живот заедно с магнитното си поле, което прави възможно зловредни частици от Слънцето да унищожат атмосферата на Марс.

Въпреки че в момента няма течаща вода на повърхността има вероятност под самата повърхност на планетата все още да има реки и вероятно под Южния полюс на планетата да се намира обширно езеро.

Според астробиолозите Марс е имал доста по-благоприятни условия за живот от ранните години на Земята. Учените теоретизират, че всъщност животът на нашата планета е бил пренесен именно от метеоритни частици с марсиански произход, пише БГНЕС.

Имало ли е по-големи реки на Марс, отколкото на Земята?

Реките на Марс са били по-широки и по-дълбоки от тези на Земята, според публикация в списание Science Advances, предаде БГНЕС. До това...

Настоящите проучвания обаче показват, че във въздуха на Марс няма наличие на живот. Изследователи от НАСА обаче наскоро получиха доказателства от марсохода „Кюриосити“, който засече наличието на метан в огромна пропаст.

Марсоходът проучва кратерът Гейл от 2012 година иустанови, че количеството на метан в пропастта варира в зависимост от сезоните.

В земната атмосфера този газ се получава от различни източници, включително микроби и други подобни организми. Разбира се метанът може да се обясни и с абиотични процеси като взаимодействието на гореща вода със специфични скали. Но някои учени предпочитат да мислят, че това е доказателство за живот на Марс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос