Астрономите отново откриха "извънземен" сигнал

7610
Астрономите отново откриха "извънземен" сигнал

Нов бърз радиоимпулс е уловен от радиотелескопа MOST. За откритието съобщава австралийският астроном и директор на Центъра за астрофизика и суперкомпютри на технологичния университет в Суинбърн Матю Бейлс.

Бързият радиоимпулс е кратък импулс, водещ до изхвърляне на огромно количество енергия в космическото пространство (еквивалентна на изпусканата от Слънцето в продължение на няколко десетки хиляди години излъчване). До днес учените са регистрирали 17 такива сигнала.

Шансовете да открием извънземни зависят от разширението на Вселената

Скоростта на разширение на Вселената е пряко свързана с шансовете ни да открием извънземен живот, са установили физици от Израел, САЩ, ...

Източникът на тези сигнали досега не е откриват поради тяхната неочакваност. Първият бърз радиоимпулс е открит през февруари 2007 година от екипа на проф. Дънкан Лоримър от университета на Западна Вирджиния. Това станало случайно, когато учените анализирали данните от наблюденията за 2001 година с австралийския телескоп Паркс на Държавното обединение за научни и приложни изследвания.

Учените се надяват да продължат изследванията на това явление и да обяснят неговата природа. Както смятат изследователите, това ще допринесе за разбиране на еволюцията на масивни неутронни звезди и ролята на такива обекти във Вселената.

Природата на импулсите и до днес не е ясна, но съществуват две хипотези. Според първата ридиоимпулсът има извънгалактичен произход и идва от така наречени блицари – неутронни звезди с огромна маса, които се въртят с толкова голяма скорост, че поради действието на центробежните сили не могат да се превърнат в черни дупки.

Според втората хипотеза бързият радиоимпулс има галактичен произход. По-конкретно сред неговите потенциални източници се назовават магнетарите (неутронни звезди със силно магнитно поле), пояснява Lenta.ru.

Телескоп за търсене на извънземни изселва 10 000 души в Китай

Властите на Китай ще преселят почти 10 000 жители от югозападната провинция Гуейджоу заради завършването на строителството на 500-метро...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос