И Индия изпревари Русия в Космоса: "Чандраян-3" с историческо кацане на Луната (ВИДЕО)

9135
И Индия изпревари Русия в Космоса: "Чандраян-3" с историческо кацане на Луната (ВИДЕО)
Снимка: ISRO

Индийската мисия "Чандраян-3" постигна исторически успех, като осъществи меко кацане на спускаемия апарат "Викрам" и лунохода "Прагиян" на лунната повърхност. Това стана на 23. август малко след 15:30 българско време.

Така Индия стана първата космическа сила, която успява да приземи апарат в района на лунния Южен полюс, и взима преднина в новата лунна надпревара. Южният полюс на Луната е богат на воден лед и други ресурси, които могат да бъдат експлоатирани като част от раждащата се космическа икономика. На борда на "Викрам" се намира лунохода "Прагиян", който ще изследва лунната повърхност.

Мисията "Чандраян-3" е третата от амбициозната програма за изследване на Луната "Чандраян" на ISRO (Индийска организация за космически изследвания).

Успешното кацане на "Викрам" е голям успех за индийската космическа програма и поставя страната в елитния клуб на държавите, които са кацали успешно на Луната. Индия е четвъртата страна, която постига това, след САЩ, Съветския съюз и Китай.

Припомняме, че този успех идва на фона на огромния провал на първата руска космическа мисия до Луната от почти половин век, след като преди дни станцията "Луна-25", която беше подготвяна над 10 години и чийто полет беше отлаган цели 8 пъти, се сблъска с Луната и се разби. Полетът на "Луна-25" първоначално бе планирано да се състои още през 2014 г., но оттогава пускането на апарата беше отлагано толкова много пъти, че накрая дори шведските специалисти, които трябваше да участват в руската мисия, изморени от чакане, излязоха от проекта и монтираха оборудването си на китайския луноход "Jade Hare", който успешно кацна на Луната през 2019 г., припомня The Moscow Times.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com