"Чандраян-3": Ще поведе ли Индия в лунната надпревара? Гледайте на живо (ВИДЕО)

3231
"Чандраян-3": Ще поведе ли Индия в лунната надпревара? Гледайте на живо (ВИДЕО)
Снимка: ISRO

Днес се очаква да се прилуни мисията "Чандраян-3" - третият полет от амбициозната програма за изследване на Луната "Чандраян" на ISRO (Индийска организация за космически изследвания). Тя се състои от спускаем апарат на име “Викрам” и луноход на име “Прагиян”. За разлика от предходната мисия “Чандраян-2” обаче, "Чандраян-3" не включва пълноценен орбитален апарат. Тази функция ще бъде изпълнявана от двигателния модул, с минимална екипировка за научни наблюдения. Изстрелването на "Чандраян-3" се състоя на 14 юли 2023 г. с предвидено меко кацане на Лунатга на 23 или 24. август.

Това става в контекста на нова международна надпревара към Луната се разгорещи, като няколко държави, включително Индия, Русия и Китай, както и частни компании, се борят да изследват и разработват лунните ресурси. Преди дни руската мисия "Луна-25" завърши с неуспех, тъй като космическият кораб се разби в Луната. Предишният индийски опит за кацане на “Чандраян-2”, през 2019 г. също завърши с разбиване в лунната повърхност.

Всичко това само увеличава залога на днешния опит за кацане. Ако Индия успее да осъществи контролирано кацане, тя ще е първата космическа сила, която успява да приземи апарат в района на лунния Южен полюс. Този регион е цел на всички участници в необявената лунна надпревара, защото е богат на воден лед и други ресурси, които могат да бъдат експлоатирани като част от раждащата се космическа икономика.

На този фон евентуалният успех на "Чандраян-3" ще бъде историческо постижение за Индия и нейната космическа програма. Така Индия ще се присъедини към ексклузивния клуб на държавите успели да приземят безопасно космически апарати на Луната (до момента САЩ, СССР и Китай).

Прякото предаване от кацането на “Викрам” ще започне днес в 14:50 българско време. Проследете на живо тук:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос