Частично слънчево затъмнение обещават японските астрономи

4927
Частично слънчево затъмнение обещават японските астрономи
Снимка: БГНЕС

Частично слънчево затъмнение и други увлекателни небесни явления обещават за 2016 година японските учени на своите сънародници, пише ТАСС.

Традиционно през януари програма от такъв род публикува Националната астрономическа обсерватория.

"Кюриосити" засне затъмнение на Марс

Марсоходът „Кюриосити” направи висококачествени снимки на няколко частични слънчеви затъмнения на Марс, предизвикани от пре...

Като главно събитие на годината тя назовава частично слънчево затъмнение, което ще може да се наблюдава на 9 март сутринта до обед местно време (там обаче са със 7 часа напред).

В зависимост от района на наблюдения слънчевият диск ще бъде закрит 16-20%. Във връзка с това астрономите напомнят в никакъв случай да не се наблюдава светилото с невъоръжено око, а да се използват специални очила или филтри.

На 31 май Марс и Земята ще се сближат максимално и тогава на червеникавия диск на съседната планета ще могат да се наблюдават модели дори с по-слаб любителски телескоп. След залез-Слънце планетата ще влезе в югозападната част на небето и при хубаво време ще се вижда прекрасно през цялата нощ.

И накрая, на 12-13 август астрономите обещават едно от най-впечатляващите небесни явления – метеорния поток Персеиди. За час в този период, както твърдят специалистите, ще може да се наблюдава до 50 падащи звезди, което ще позволи на всички желаещи да си намислят желания за цяла година напред.

Двойно затъмнение, каквото още не сте виждали (ВИДЕО)

Орбиталната обсерватория за слънчева динамика на НАСА е запечатала рядко явление – двойно слънчево затъмнение, при което Слънцето...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос