Човечеството изпраща ново послание до извънземните

9910
Човечеството изпраща ново послание до извънземните
Снимка: ELG21 / Pixabay

Учени от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, редица университети в САЩ и техни колеги от Китай и Нидерландия смятат, че е необходимо да се изпрати ново послание до представители на извънземни цивилизации. Това ново съобщение, наречено "Маяк в галактиката" (Beacon in the Galaxy), е "наследник" на радиосигнала, изпратен през 1974 г. от обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико.

„Маяк в галактиката“ представлява актуализирана версия на съобщението от Аресибо и съдържа информация за човечеството, нашите технологични постижения и мястото ни в Космоса в прости графични термини. Неговата продължителност е 169 секунди и се състои от 1679 цифри. Новото съобщение ще бъде в двоичен код.

Какво става със съобщението от Аресибо?

Все още е на път към целта си. То е изпратено до кълбовидния звезден куп M13, който се намира на 25 000 светлинни години от нас в съзвездието Херкулес. Изпратено е с дължина на вълната от 126 mm. Тъй като радиосигналът се движи със скоростта на светлината, съобщението е пътувало само 48 светлинни години, или 0,2% от разстоянието до предвидената цел.

Какво ще бъде новото послание за извънземните?

Учените използват основни математически и физически концепции за това съобщение, които според тях са универсално средство за комуникация, а представители на извънземен разум ще могат да дешифрират това послание.

Сигнал с двоично кодиране (най-простата форма на математика и вероятно универсална за всички разумни видове във Вселената) и комуникация, която е почти изцяло ориентирана на математиката и физиката.

Освен това в съобщението учените са шифровали покана за космически разговор, който може да продължи много векове.

Мистериозен сигнал от "дълбините на пространство-времето" изчезна изведнъж

Какво съдържа новото послание?

Учените от НАСА са криптирали следната информация в новото съобщение за извънземния разум:

Информация за биохимичния състав на живота на Земята. Тази информация включва визуално изображение на четирите градивни елемента на ДНК - аденозин, цитидин, гуанозин и тимидин.

Времева линия, която започва от Големия взрив, за да покаже точно кога е изпратено съобщението. Учените са посочили и датите на появата на основните научни постижения на човечеството. Сред тях са законите на Нютон, теорията на относителността на Айнщайн, началото на космическите полети и кацането на човек на Луната.

Местоположението на слънчевата система в Млечния път, показващо разстояния до известни кълбовидни купове. Това е необходимо, за да могат представителите на извънземна цивилизация да знаят къде да изпратят отговор и колко време да чакат обратна връзка.

Дигитализирани изображения на Слънчевата система и земната повърхност.

Дигитализирани изображения на хора.

Покана за отговор на това съобщение със снимка на радиотелескоп, предаващ сигнал.

Малка звезда изпуснала гигантски лъч антиматерия

Как ще бъде изпратено новото послание?

Съобщението в двоичен код ще бъде изпратено с помощта на един от двата най-мощни земни телескопа: радиотелескопа FAST, известен също като Tianyan, който се намира в Китай, или с радиотелескопа Allen Telescope Array (ATA) в Калифорния, САЩ.

Засега има един малък проблем - и FAST, и ATA могат да получават само радиосъобщения, но не и да ги изпращат, но предстоящите им обновления може да поправят това.

НАСА смята, че е необходимо да се изпрати съобщение до един от звездните купове, където най-вероятно има разумен живот. Този звезден куп се намира на разстояние от 2 до 6 килопарсека от центъра на Млечния път. Един килопарсек се равнява на 3260 светлинни години, така че говорим за звезден куп, отдалечен приблизително на 6000 до 20 000 светлинни години.

Кога ще бъде предаден „Маяк в галактиката“?

Не е случайно, че появата на „Маяк в галактиката“ се появява точно преди 50-ата годишнина от посланието от Аресибо. За да може новото съобщение да пътува до целта си с максимален контраст и с най-малко радиосмущения, то ще трябва да бъде изпратено, когато ъгълът на разделяне между Земята и Слънцето е възможно най-голям. Това означава около 30 март или 4 октомври всяка година.

„Крайната цел на това послание е да започне диалог… без значение колко далеч в бъдещето може да се случи - се казва в документа на учените. - Човечеството има завладяваща история за споделяне и желанието да знае за другите – и сега средствата да направи това.“

ВИЖТЕ ОЩЕ: Астрономи разгадаха мистериозен сигнал от нашата галактика

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос