Мистериозен сигнал от "дълбините на пространство-времето" изчезна изведнъж

29735
Мистериозен сигнал от "дълбините на пространство-времето" изчезна изведнъж
Снимка: ESO/M. Kornmesser

Учени от Индия повторно са анализирали данните за сигнал, описан през 2018 г. от две независими групи астрономи. Ново изследване показа, че този сигнал изобщо може да не е дошъл от Космоса. Освен това в обозримия спектър той изведнъж изчезнал, пише Science Alert. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature Astronomy.

Сигналът, описан едновременно в две изследователски публикации през 2018 г., бил интерпретиран като светлината на най-ранните звезди във Вселената.

Малка тайна около ракетата, която лети към Луната

Астрономите от американския Project Pluto най-накрая стигнаха до заключението, че летящият към Луната обект не може да бъде нищо друго ...

В същото време неговите характеристики не се вписват в рамките на съвременната наука. Някои дори говореха за това как мистериозният сигнал отваря пътя към новата астрофизика. Новото обяснение обаче предполага, че тълкуването на регистрирания феномен може да е неправилно.

След епично търсене сред милиони звезди: Никой не се обади от центъра на Млечния път

По-рано сигналът беше записан в рамките на експеримента EDGES на ниски радиочестоти. Той се оказал абсолютно не това, което астрономите очаквали. Амплитудата му била почти два пъти по-голяма от прогнозираната. Обяснявайки този феномен, авторите на предишните статии написали, че газообразният водород, през който е преминала светлината, е бил по-студен, отколкото се предполагало.

След това изследователите стигнали до извода, че единственото нещо, което може да охлади газа до такава степен в ранните етапи на Вселената, е тъмната материя – мистериозна субстанция, чието физическо съществуване все още не е потвърдено. Учените обаче предполагат, че свойствата на тъмната материя може да са много различни от нашите теоретични представи за тях.

В новото изследване екип астрономи, ръководени от Саураб Сингх от Института за изследване на Раман в Индия, са използвали специално оборудване за измерване на фоновия радиоспектър (SARAS-3). Учените планирали да уловят същия сигнал, който бил наблюдаван в експеримента EDGES.

Хрипът на Сатурн и ревът на Юпитер: музиката на Космоса

В Космоса няма звук, но има други вълни, като електромагнитни и радиовълни, както и рентгенови и гама-лъчи. Те могат да се възприемат с...

Скоро ще видим НЛО, твърди харвардски професор

Сканирането на небето обаче не дало очаквания резултат. Анализът на големия масив данни, събрани от изследователския екип, показал, че мистериозния сигнал го няма. Освен това използваното оборудване не фиксирало изкривяване на радиочестотния спектър, описано в резултатите от работата на EDGES.

Тези и други установени факти позволили на индийските учени да предположат, че значителното спектрално изкривяване, получено с нискочестотния инструмент EDGES, е „системна грешка, свързана с този инструмент“.

С други думи, сигналът, за който досега се предполагаше, че идва от дълбините на пространство-времето, всъщност не е бил сигнал от Космоса. Той е бил „грешка на антената на EDGES“, а не сигнал, достигнал до нас от „първите звезди“ на Вселената, затова е и изчезнал внезапно.

Открит е нов обитател на Слънчевата система зад орбитата на Нептун

Има ли Бог предел на възможностите?

Моника Грейди е професор по планетология и космическа наука в британския Open University, която често води тематични лекции за широката...

В статията си авторите отбелязват, че чувствителността на SARAS-3 изключва космологичния произход на „мистериозния сигнал“. Те също така обръщат внимание на факта, че когато едно откритие е извънредно, то се нуждае от допълнителна проверка. Дори откриването на планети трябва да бъде потвърдено от няколко независими наблюдения, да не говорим за сигнал, който е достигнал до нас от началото на времето-пространството.

Възможно е обаче такова потвърждение все пак да бъде получено в хода на нови наблюдения с помощта на различни инструменти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос