Curiosity пренесе земни микроби на Марс

15065
Curiosity пренесе земни микроби на Марс

Марсоходът "Любопитко" (Curiosity) може да нанесе непоправима вреда на Марс заради немарливостта на инженерите. Техниците са отворили стерилизирания бокс със сонди и са вкарали там земни микроби, съобщава Sky News, цитиран от Стандарт нюз.

Микробиологът от НАСА Катрин Конли съобщи, че е узнала за инцидента още през ноември миналата година, но вече е било прекалено късно да се направи каквото и да е било. Както се изяснило, инженерите са отворили кутията, за да сложат резервни сонди, тъй като се страхували , че приземяването може да повреди някои детайли.

Доказателства за валежи от сух сняг на Марс

Американски учени, използвайки данни, събрани от орбиталния апарат Марс Орбитър /MRO/, за първи път получиха доказателства, че на пла...

Според правилата на космическата агенция, кутията не е трябвало да бъде отваряна заради опасност от замърсяване със земни форми на живот на Марс. Всички части на Curiosity, които ще имат допир с повърхността на планетата, са стерилизирани, дори колелата му.

Опасността идва от това, че при съприкосновение на сондата с леда или водата, която теоретично може да има на Марс, бактериалните спори могат да ги заразят и да се разпространят. Сега за учените остава надеждата марсоходът да не открие вода по пътя си. В противен случай, заедно със сондата на планетата могат да се "приземят" 250 хиляди бактериални спори от Земята. Голяма част от тях трябва да загинат още в първите минути, но част от тях ще останат. Според професора от западния калифорнийски университет Джон Ди Румел, ще стане интересно, когато бъдещите мисии на Марс установят, че там животът е донесен от Земята.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос